Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Σεπ-2019 13:46

  Εστάλη το αίτημα Σταϊκούρα για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

  Εστάλη το αίτημα Σταϊκούρα για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:48

  Της Δήμητρας Καδδά

   
  Εστάλησαν στον ESM και στον EFSF οι επιστολές για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του "ακριβού" δανείου με το ΔΝΤ. Οι επιστολές είναι υπογεγραμμένες από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και ουσιαστικά ξεκινά μία διαδικασία η οποία θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες.

  Η διαδικασία ήταν δρομολογημένη μετά την επίσημη παρουσίαση του αιτήματος στο Eurogroup

  Όπως μάλιστα φάνηκε στο τελευταίο Eurogroup η κίνηση χαιρετίζεται θετικά από όλους τους θεσμούς. Θετική είναι η στάση και του ΔΝΤ με το οποίο είχε επαφές για το εν λόγω ζήτημα τις προηγούμενες ημέρες η ελληνική πλευρά ώστε να είναι ενήμερο.

  Η διαδικασία προβλέπει νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα πρέπει να εκπονήσει ο ESM συνοδευόμενη από μία σχετική εισήγηση προς το Eurogroup. Το Eurogroup θα πρέπει να την επικυρώσει πολιτικά, όπως και τα κράτη – μέλη που προβλέπουν σχετική διαδικασία (πχ Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία). Ουσιαστικά θα πρέπει να δηλώσουν ότι παραιτούνται του δικού τους δικαιώματος πρόωρης αποπληρωμής. Ακολουθεί χρονικά το επίσημο αίτημα προς το ΔΝΤ.

  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ  η κίνηση διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.

  Η  ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ 

  Σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει σχετικά: 

  "Διακηρυγμένος στόχος του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών υπήρξε η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "ο Υπουργός Οικονομικών, μετά την αναγκαία ενημέρωση των ομολόγων του στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποπληρώσει, πρόωρα, τμήμα των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προχώρησε σήμερα, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, στην αποστολή των σχετικών επιστολών - αιτημάτων προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

  Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της γιατί:

  1ον. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.
  2ον. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.
  3ον. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.
  4ον. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

  Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την προώθηση της οικονομίας και της χώρας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων