Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Σεπ-2019 12:35

  Bloomberg: Οι κυνηγοί αποδόσεων παρακολουθούν τις κινήσεις της Ελλάδας

  Bloomberg: Οι κυνηγοί αποδόσεων παρακολουθούν τις κινήσεις της Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι επενδυτές επικροτούν το σχέδιο της Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή των 3 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια διάσωσης ως ένα από τα ισχυρότερα σημάδια έως σήμερα της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας από την καταστροφή της χρηματοοικονομικής κρίσης, σημειώνει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.

  Στη σύνοδο του Eurogroup σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του να αποποιηθούν του δικαιώματος για μια ανάλογη πληρωμή αν η Ελλάδα αποπληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν την ωρίμανση του δανείου, αναφέρει το πρακτορείο.

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η χώρα με την κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει περίπου 75 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ορισμένα από τα δάνεια της εποχής της κρίσης έχουν επιτόκια πάνω από 5% και η χώρα πλέον μπορεί να εξετάσει φθηνότερες εναλλακτικές με τη νέα, φιλική προς τις επιχειρήσεις, κυβέρνηση.

  Το ευρύτερο πλαίσιο ενός πρωτοφανούς ράλι στα παγκόσμια ομόλογα – που έχει οδηγήσει το 30% των χρεογράφων με επενδυτική βαθμίδα σε αρνητικά επιτόκια – είναι επίσης υποστηρικτικό.

  "Παρά το τεράστιο ράλι αυτό το έτος, αξίζει ακόμα να κρατάς ελληνικό χρέος", αναφέρει ο Ciaran O’Hagan της Societe Generale σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας. "Οι αποπληρωμές του ΔΝΤ είναι σημάδι ότι συνεχίζει να βελτιώνεται το outlook για την Ελλάδα".

  Το πρακτορείο σημειώνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το χρέος με αρνητικές αποδόσεις έχει ξεπεράσει τα $17 τρισ. Επισημαίνει παράλληλα ότι νωρίτερα φέτος, η απόδοση στο ελληνικό 10ετές υποχώρησε κάτω από το αντίστοιχο αμερικάνικο.

  Παρά την υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά, τα χρεόγραφα συνεχίζουν να προσφέρουν υψηλότερες επιστροφές σε σύγκριση με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

  Το Bloomberg αναφέρεται επίσης στην πλήρη άρση των capital controls, επισημαίνοντας ότι αποτελούν πλέον μακρινή ανάμνηση, ενώ σημειώνει ότι η χώρα εμφάνισε τον υψηλότερο μεταποιητικό δείκτη PMI στην Ευρωζώνη – παρά το γεγονός ότι η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό παραμένει στα αρχικά της στάδια.

  "Η Ελλάδα έχει γίνει δημοφιλής προορισμός", δηλώνει ο Αλέξανδρος Μάλαμας, sales trader στην Piraeus Securities. "Η ζήτηση για ελληνικά χρεόγραφα από ξένους επενδυτές παραμένει αυξημένη καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει μια καλή αρχή".

  Η νέα κυβέρνηση, αναφέρει το Bloomberg, αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο τεστ αργότερα αυτό τον μήνα στο πλαίσιο του ελέγχου των θεσμών στην Αθήνα για την εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι βασική του προτεραιότητα είναι να χαμηλώσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να διασφαλίσει περιθώρια για τη μείωση των φόρων.

  Αν και η Ελλάδα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2022, ο πρωθυπουργός θέλει να μειώσει τον στόχο κοντά στο 2% με έναρξη από το 2021.

  Η Κριστίν Λαγκάρντ, που θα αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ από την 1η Νοεμβρίου, έχει δηλώσει ότι οι στόχοι αυτοί είναι υπερβολικοί και ασκούν υπερβολική πίεση στην ελληνική οικονομία.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο αναμένεται να επικαιροποιήσει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενσωματώνοντας τα τελευταία στοιχεία για το κόστος δανεισμού της χώρας.

  Η προηγούμενη πρόβλεψη βασίζονταν σε κόστη αναχρηματοδότησης κοντά στο 4,5%. Με τα κόστη αυτά πλέον να είναι πιο κοντά στο 1,5% η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει την πορεία στο χρέος της ακόμα και με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αναφέρει το πρακτορείο.

  Το Bloomberg αναφέρεται ακόμα στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων είναι και το έργο του Ελληνικού, τα έργα της Eldorado Gold και η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενώ τις επόμενες εβδομάδες και μήνες αναμένεται να παρουσιαστούν και άλλα σχέδια.

  "Θα υπάρχει αυξημένη όρεξη για περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας από την Ελλάδα σε διαφορετικούς κλάδους, όπως η ενέργεια και οι υποδομές", αναφέρει ο Antonios Timplalexis, managing director της Nomura, σημειώνοντας επίσης τις "νέες φιλικές προς την οικονομία μεταρρυθμίσεις" και τις "καθοδικές τάσεις στις αποδόσεις".

  Όπως αναφέρει το πρακτορείο, τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σε ιστορικά υψηλά, με την απόδοση στο 10ετές να υποχωρεί στο 1,509% για πρώτη φορά την Πέμπτη μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

  Κρίσιμο στοιχείο είναι και οι αναβαθμίσεις της Ελλάδα από τους πιστοληπτικούς οίκους, σημειώνει ο Θανάσης Δρογώσης της Pantelakis Securities, "ώστε η χώρα να μπορέσει σταδιακά να φτάσει να διαπραγματεύεται πιο κοντά στα επίπεδα της Ιταλίας και της Κύπρου".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ