Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Σεπ-2019 13:19

  Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς

  Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:24

  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής ορίστηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αναλαμβάνοντας την εποπτεία ζητημάτων μετανάστευσης, ασφάλειας, απασχόλησης και εκπαίδευσης.

  "Είμαι πανευτυχής για τη θέση του αντιπροέδρου για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Από την καλύτερη προστασία των πολιτών και των συνόρων μας έως τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασύλου και την επένδυση στις δεξιότητες των Ευρωπαίων και την εξασφάλιση ενός λαμπρότερου μέλλοντος για τους νέους μας, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να σημειώσουμε τεράστια πρόοδο την επόμενη πενταετία για να προστατεύσουμε αλλά και να ενδυναμώσουμε τους Ευρωπαίους", γράφει ο Μαργαρίτης Σχοινάς στο λογαριασμό του στο Twitter.

  Όπως αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή της προς τον Μαργαρίτη Σχοινά, αποστολή του είναι η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής που απαιτεί να διασφαλιστεί πως οι εργαζόμενοι έχουν τα εφόδια να ευδοκιμήσουν στην εξελισσόμενη αγορά εργασίας. Το συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό και το έλλειμμα ψηφιακών και βασικών δεξιοτήτων φέρνει στο επίκεντρο την ανάγκη να παρασχεθούν στους ανθρώπους τα εργαλεία και οι γνώσεις που χρειάζονται. Παράλληλα, αναδεικνύει την ανάγκη για καλή διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης, για ισχυρή εστίαση στην ενσωμάτωση και για διασφάλιση ότι οι κοινωνίες μας είναι συνεκτικές. Αυτά είναι συγχρόνως ευκαιρία και αναγκαιότητα για την Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι χτισμένος γύρω από την αλληλεγγύη, την πνευματική ηρεμία και την ασφάλεια. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να κατευνάσουμε τους εύλογους φόβους και ανησυχίες για την επίδραση της παράτυπης μετανάστευσης στην οικονομία και την κοινωνία. "Παράλληλα, πρέπει να εργαστούμε πιο στενά για την ασφάλεια, με έμφαση στις νέες και αναδυόμενες απειλές που διαπερνούν σύνορα και πολιτικές", γράφει η von del Layen.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τον συνεχάρη για την τοποθέτησή του στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Τις ανακοινώσεις έκανε η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, κάνοντας λόγο για μια νέα δομή, "κομμένη και ραμμένη για αυτά που θέλουμε να πετύχουμε".

  Τρεις εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν διττό ρόλο. Θα εκτελούν χρέη επιτρόπου αλλά θα είναι και αντιπρόεδροι αρμόδιοι για τα τρία κομβικά θέματα του θεματολογίου της εκλεγείσας προέδρου:

  -ο Ολλανδός Frans Timmermans, ο οποίος θα συντονίζει το έργο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.Θα διαχειρίζεται επίσης την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση.

  -η Δανή Margrethe Vestager, η οποία θα συντονίζει την ατζέντα για την ψηφιακή εποχή και θα είναι Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού

  -o Λετονός Valdis Dombrovskis, ο οποίος θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη Επιτρόπου, αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

  Οι υπόλοιποι πέντε αντιπρόεδροι είναι:

  Josep Borrell (Ισπανία, νυν υπουργός Εξωτερικών ): Μια Ισχυρότερη Ευρώπη στον Κόσμο

  Věra Jourová (Τσεχική Δημοκρατία, Επίτροπος στην Επιτροπή Juncker): Αξίες και Διαφάνεια

  Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί μακρόν αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής

  Maroš Šefčovič (Σλοβακία, Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Juncker): Διοργανικές σχέσεις και Προβλέψεις

  Dubravka Šuica (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία. Η Šuica θα ηγείται επίσης, για λογαριασμό της Κομισιόν, των εργασιών στο Συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης.

  "Θέλουμε να δώσουμε νέα πνοή στη δημοκρατία της Ευρώπης. Αυτή είναι η κοινή μας ευθύνη. Η έννοια της Δημοκρατίας υπερβαίνει τη συμμετοχή στις εκλογές κάθε πέντε χρόνια. Είναι η φωνή των πολιτών που πρέπει να ακούγεται και η ικανότητά τους να συμμετέχουν στον τρόπο με τον οποίο δομείται η κοινωνία", δήλωσε η von der Leyen.

  Η Πρόεδρος επιθυμεί να προεδρεύσει μιας Επιτροπής προσηλωμένης στην Ευρώπη, που καταλαβαίνει τις ανάγκες της και αφουγκράζεται τις επιθυμίες των Ευρωπαίων. 

  Για αυτό το λόγο όλοι οι Επίτροποι θα επισκεφτούν όλα τα κράτη-μέλη στο πρώτο ήμισυ της θητείας τους. Δεν θα πρέπει να γνωρίσουν μόνο τις πρωτεύουσες, αλλά να επισκεφτούν τις περιοχές στις οποίες ζουν και εργάζονται οι λαοί της Ευρώπης.

  "Όπως ακριβώς η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, το ίδιο έτοιμη θα πρέπει να είναι και η Επιτροπή. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα διεξάγονται πλέον χωρίς τη χρήση χαρτιού, μόνο με ψηφιακά μέσα", είπε. "Σκοπός της νέας Επιτροπής είναι να κάνει ευκολότερη τη ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων. Κατά τη θέσπιση νέων νόμων και κανονισμών, η νέα Επιτροπή θα εφαρμόζει την αρχή ότι για κάθε μέτρο που θεσπίζεται ένα άλλο μέτρο θα καταργείται ("One-in, one-out"), ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία".

  Τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια που ανατέθηκαν είναι τα εξής:

  Johannes Hahn (Αυστρία): Προϋπολογισμός και Διοίκηση

  Didier Reynders (Βέλγιο): Δικαιοσύνη (συμπεριλαμβανομένου του θέματος του κράτους δικαίου).

  Mariya Gabriel (Βουλγαρία): Καινοτομία και Νεολαία

  Στέλλα Κυριακίδη (Κύπρος): Υγεία

  Kadri Simson (Εσθονία): Ενέργεια

  Jutta Urpilainen (Φινλανδία): Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις

  Sylvie Goulard (Γαλλία). Ψηφιακή Ενιαία Αγορά. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για τη γενική διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος 

  László Trócsányi (Ουγγαρία): Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνση

  Phil Hogan (Ιρλανδία): Εμπόριο

  Paolo Gentiloni (Ιταλία): Οικονομία 

  Virginijus Sinkevičius (Λιθουανία): Περιβάλλον και Ωκεανοί

  Nicolas Schmit (Λουξεμβούργο): Απασχόληση

  Helena Dalli (Μάλτα): Ισότητα

  Janusz Wojciechowski (Πολωνία): Γεωργία

  Elisa Ferreira (Πορτογαλία): Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις

  Rovana Plumb (Ρουμανία): Μεταφορές

  Janez Lenarčič (Σλοβενία): Διαχείριση Κρίσεων

  Ylva Johansson (Σουηδία): Εσωτερικές Υποθέσεις

  To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να εγκρίνει τη νέα σύνθεση της Επιτροπής, μετά και τις ακροάσεις των Επιτρόπων ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών του Κοινοβουλίου.

  Διαβάστε ακόμη: 

  Κ. Μητσοτάκης: Η ανάθεση στον Μ. Σχοινά της αντιπροεδρίας της Κομισιόν είναι ψήφος εμπιστοσύνης

  *Η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή πολιτική στην κορυφή των προτεραιοτήτων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων