Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Αυγ-2019 08:10

  Tο αναπτυξιακό αντίβαρο και οι μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν πλεονάσματα - φόρους

  Tο αναπτυξιακό αντίβαρο και οι μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν πλεονάσματα - φόρους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Την Τετάρτη αναμένεται, με βάση τον μέχρι στιγμής κυβερνητικό σχεδιασμό, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σαρωτικό αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, με το οποίο θα αίρονται πολεοδομικά, χωροταξικά, αρχαιολογικά και άλλα εμπόδια στη διενέργεια επενδύσεων, θα απλοποιούνται οι αδειοδοτήσεις, θα προσφέρονται ισχυρά κίνητρα για στρατηγικά επενδυτικά σχέδια, αλλά και θα προωθούνται μία σειρά από παρεμβάσεις τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει σειρά διατάξεων πολλών υπουργείων: από την ταχύτερη αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων του Αναπτυξιακού Νόμου μέσω "εκχώρησης" της διαδικασίας αξιολόγησης, έως αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, διατάξεις για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, για τα αυθαίρετα, για το ωράριο καταστημάτων, αλλά και για την αγορά εργασίας. 

  Για αύριο έχει επίσης προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης προκειμένου να εγκρίνει τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις αναφορικά με το Ελληνικό. Στη συνέχεια θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προκειμένου να "τρέξει" ο διαγωνισμός για το Καζίνο.

  Ο λόγος για δύο κινήσεις οι οποίες επιθυμητό είναι να δώσουν το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης προς πολλές κατευθύνσεις. Τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, ενόψει του νέου κύκλου επαφών "κορυφής" που θα έχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με επόμενο σταθμό το Βερολίνο.

  Στο ραντεβού της Πέμπτης με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος αναμένεται να διεξάγει διερευνητικές επαφές και για το σχέδιο φοροελαφρύνσεων το οποίο έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και "περνά" μέσα από την αλλαγή στόχων αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ακολουθεί ένα ακόμα ραντεβού "κορυφής" στη Χάγη στις 2- 3 Σεπτεμβρίου. 

  Η επιτάχυνση των παρεμβάσεων στο αναπτυξιακό πεδίο, αλλά και απτές αποδείξεις ότι τα "αγκάθια" του παρελθόντος αρχίζουν να "ξεριζώνονται", αποτελούν ένα από τα επιχειρήματα της Αθήνας για την αλλαγή σελίδας στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. 

  Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προσμένει στήριξη και από τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ που θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά και από την πορεία των εσόδων και των δαπανών που θα δοθούν στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα. Αναμένεται ότι θα δείχνουν πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 διασφαλίζεται, αλλά και ότι υπάρχει χώρος (χωρίς παρεμβάσεις στα πρωτογενή πλεονάσματα) κατ' ελάχιστο για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις το 2020. 

  Καθώς όμως στόχος της κυβέρνησης είναι από το βήμα της ΔΕΘ να δοθεί το "σήμα" για πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες θα υλοποιούν τις προεκλογικές εξαγγελίες (όπως η μείωση του φόρου στα μερίσματα, η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα μέρους των δαπανών αναβάθμισης κτιρίων, η αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα κ.λ.π. ), η κυβέρνηση επιθυμεί να διασφαλίσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Δηλαδή να προωθήσει τη σταδιακή μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και να αποδείξει ότι η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων είναι ήδη ορατή και θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών

  Η πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο "κορυφής", θα έχει συνέχεια τις επόμενες μέρες στο "τερέν" της τεχνικής διαπραγμάτευσης την οποία θα διεξάγει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Η αρχή θα γίνει στο Euroworking Group της 5ης Σεπτεμβρίου, ενώ ακολουθεί, στις 13 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η σύνοδος του Eurogroup (στην οποία θα ανοίξουν για πρώτη φορά επισήμως τα χαρτιά τους οι δανειστές στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα).

  Αμέσως μετά, από τις 16 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η σταδιακή κάθοδος των δανειστών στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση. Επιχειρείται να κλείσει το ταχύτερο με ένα ιδιαίτερα θετικό "πρόσημο". Και τούτο ούτως ώστε όχι μόνο να "ξεκλειδώσει" το επόμενο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος, αλλά και να δημιουργηθεί και το κατάλληλο περιβάλλον για να ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για χαμηλότερα πλεονάσματα (είτε με αλλαγή της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους, είτε μέσω της προσμέτρησης στα πρωτογενή πλεονάσματα των κερδών ομολόγων αξίας 1,2 δισ ευρώ περίπου ετησίως).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ