Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Αυγ-2019 08:21

  Πώς και για ποιους εφαρμόζεται το ανώτατο πλαφόν στις κύριες συντάξεις

  Πώς και για ποιους εφαρμόζεται το ανώτατο πλαφόν στις κύριες συντάξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Καμία κύρια σύνταξη δεν ξεπερνά εφεξής το ‘’κατώφλι’’ των 3.725 ευρώ μηνιαίως, καθαρά. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος την οποία εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατ΄εφαρμογή διάταξης που πέρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πριν περίπου δέκα μέρες.

  Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο κ. Βρούτσης, "οι χρυσές συντάξεις του ΣΥΡΙΖΑ  (σ.σ. οι οποίες δίδονται αποκλειστικά από τον ΕΦΚΑ και όχι από τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς, πχ το ΕΤΕΑΕΠ κλπ.) από σήμερα αποτελούν παρελθόν", καθώς η νέα διάταξη "καθιερώνει πλέον με όρους αναδιανομής, ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης το νέο πλαίσιο προσδιορισμού του ύψους των συντάξεων".

  Το πλαφόν των 3.725 ευρώ αφορά όλες τις κύριες συντάξεις, δηλαδή της γήρατος, της αναπηρίας αλλά και της χηρείας.

  Επίσης αφορά και το άθροισμα των κύριων συντάξεων που λαμβάνει ένας συνταξιούχος (πχ 2, 3 κλπ. κύριες συντάξεις).

  Το ανώτατο όριο αυτό αφορά τόσο τις "παλιές", όσο και τις "νέες" συντάξεις. Δηλαδή, σε αυτό υπάγονται εκείνες οι συντάξεις που υπολογίστηκαν με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν προ του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και οι συντάξεις που υπολογίστηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

  Το ποσό που καταβλήθηκε πάνω από το ανώτατο "πλαφόν" των 3.725 ευρώ καθαρά (4.608 ευρώ μικτά) θα πρέπει να επιστραφεί από τους δικαιούχους του αναδρομικά μέσω παρακράτησης 20% μηνιαίως από τη σύνταξη τους μέχρι να εξοφληθεί.

  Η επιστροφή, για τους "παλιούς" συνταξιούχους, αφορά υπερβάλλοντα ποσά που καταβλήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 όπως αυτά προκύπτουν επί της επανϋπολογισθείσας (με βάση το νόμο Κατρούγκαλου) σύνταξης. Η  επιστροφή, όσον αφορά τους "νέους" συνταξιούχους, αφορά υπερβάλλοντα ποσά που καταβλήθηκαν από την ημερομηνία έκδοσης της σύνταξης τους και έπειτα.

  Ποιες συντάξεις αφορά το ανώτατο όριο

  Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο Βρούτση, οι συντάξεις που υπάγονται στο ανώτατο όριο των 3.725 ευρώ καθαρά (4608 ευρώ μικτά) είναι οι ακόλουθες:

  Κάθε μηνιαία κύρια σύνταξη ή περισσότερες της μιας συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων του πρώην ΟΓΑ. Προϋπόθεση για την υπαγωγή των παραπάνω συντάξεων στο "πλαφόν" των 3725 € (καθαρά) είναι ότι μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31η Δεκεμβρίου 2016.

  Κάθε μηνιαία κύρια σύνταξη ή περισσότερες της μιας συντάξεις του ΕΦΚΑ λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που έχουν χορηγηθεί έως και τις 12 Μαΐου 2016 (σ.σ. ημερομηνία έναρξης του νόμου Κατρούγκαλου) ή ανατρέχουν στην ίδια ημερομηνία και που επανυπολογίσθηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

  Ως σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων για την εφαρμογή του ανωτάτου ορίου ορίζεται η μικτή μηνιαία σύνταξη/συντάξεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κάθε είδους προσαυξήσεις (π.χ. επίδομα τέκνων, προσωπική διαφορά των "παλιών" συντάξεων που επανϋπολογίστηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου).

  Τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας, δηλαδή το εξωιδρυματικό επίδομα, το επίδομα απολύτου αναπηρίας και το επίδομα ανικανότητας, εξαιρούνται από την εφαρμογή του ανωτάτου ορίου και εξακολουθούν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν καθοριστεί πριν την εφαρμογή της διάταξης Βρούτσης που επέβαλλε ανώτατο "πλαφόν" στις κύριες συντάξεις.

  Ποσό ανωτάτου ορίου μηνιαίας κύριας σύνταξης ή αθροίσματος κύριων συντάξεων

  Ως ανώτατο όριο μηνιαίας κύριας σύνταξης ή συντάξεων ορίζεται το ακαθάριστο ποσό που αντιστοιχεί στο 12πλάσιο της πλήρους εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε είκοσι χρόνια ασφάλισης  (σ.σ. 384 €), όπως το ποσό αυτής ισχύει κάθε φορά. Το ανώτατο όριο κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού ανέρχεται σε 4.608 € (= 12Χ 384€).

  Το ανώτατο όριο σύνταξης προκειμένου για συντάξεις που έχουν χορηγηθεί μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μετά τις 12 Μαΐου 2016  (σ.σ. τις "νέες" συντάξεις),  και έχουν υπολογιστεί με βάση τις διατάξεις αυτές εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης καταβολής τους.

  Για όσους ελάμβαναν σύνταξη κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (σ.σ. τις "παλιές" συντάξεις) και των οποίων η σύνταξη επανυπολογίστηκε με βάση τις διατάξεις του ίδιου νόμου,  το ανώτατο όριο της  διάταξης Βρούτση εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης καταβολής του νέου ποσού που προέκυψε από τον επανυπολογισμό της σύνταξης κατ' εφαρμογήν των διατάξεων αυτών, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2019, καθότι για το προγενέστερο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, είχε εφαρμογή διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου  που έθετε συγκεκριμένο πολύ μικρότερο ανώτατο όριο σύνταξης ανάλογα με το αν ελάμβανε ο συνταξιούχος μία ή περισσότερες συντάξεις.

  Και στις δύο παραπάνω  περιπτώσεις το υπερβάλλον του ανωτάτου ορίου καταβαλλόμενο ποσό μηνιαίας σύνταξης ή των συντάξεων αναζητείται άτοκα ως καλοπίστως εισπραχθέν και επιστρέφεται ως  αχρεωστήτως καταβληθέν  (σ.σ. σαν να μην έπρεπε να καταβληθεί) με παρακράτηση του 20% της καταβαλλόμενης σύνταξης μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του ποσού.

  Κρατήσεις επί του νέου ανωτάτου ορίου και παραδείγματα περιορισμού σύνταξης στο νέο ανώτατο όριο

  Επί του ακαθάριστου ποσού των 4.608,00 €, εφαρμόζεται αρχικώς η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) υπέρ ΑΚΑΓΕ - όπου αυτή επιβάλλεται - και η οποία ΕΑΣ αντιστοιχεί στο ποσό αυτό ( Δηλαδή: 4.608 Χ 14% = 645,12 ευρώ).

  Στη συνέχεια στο εναπομείναν ποσό της σύνταξης μετά την αφαίρεση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων παρακρατείται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης ύψους 6% ( Δηλαδή: 4.608 - 645,12 = 3.962,88 € και έπειτα 3.962,88 Χ 6% = 237,77 €).

  Συνεπώς, το καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης ή αθροίσματος συντάξεων, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 3.725,11 €.

  Εξυπακούεται ότι για συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων που με βάση διατάξεις νόμων έχουν εξαιρεθεί από την ΕΑΣ η εξαίρεση εξακολουθεί υφιστάμενη και επί του νέου ανωτάτου ορίου σύνταξης. Το ίδιο συμβαίνει και εφόσον υφίσταται εξαίρεση από την κράτηση για υγειονομική περίθαλψη.

  Σε κάθε περίπτωση εφαρμογής του ανωτάτου ορίου σύνταξης ή συντάξεων το καθαρό ποσό που καταβάλλεται στον συνταξιούχο προκύπτει μετά τον υπολογισμό των νόμιμων κρατήσεων, όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν. Έτσι σε περίπτωση αυξομείωσης του ύψους των νομίμων κρατήσεων μεταβάλλεται και το καταβαλλόμενο καθαρό ποσό.

  Ακολουθούν παραδείγματα βάσει του τρέχοντος συστήματος κρατήσεων:

  Παράδειγμα 1

  Συνταξιούχος μετά την 12η Μαΐου 2016, λαμβάνει ακαθάριστο ποσό σύνταξης ύψους 5.984 € (384 € εθνική και 5.600 € ανταποδοτική). Το ποσό αυτό υπερβαίνει το ακαθάριστο ανώτατο όριο των 4.608 €, συνεπώς ο συνταξιούχος θα λάβει ακαθάριστο μηνιαίο ποσό σύνταξης που ανέρχεται σε 4.608 €. Το καθαρό προ φόρου ποσό της καταβληθείσας σύνταξής του ανέρχεται στο ποσό των 3.725,11 €.

  Σύμφωνα με την διάταξη Βρούτση, στην περίπτωση που καταβάλλεται στον συνταξιούχο το ποσό των 5.984 €, το ανώτατο όριο εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης και οι επιπλέον διαφορές αναζητούνται άτοκα ως καλοπίστως εισπραχθείσες και επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης (3.725,11 Χ 20% = 745,02 €) και μέχρι ολοσχερούς εξόφλησης.

  Το ίδιο, όπως και παραπάνω, ισχύει και στην περίπτωση που συνταξιούχος λαμβάνει ακαθάριστο ποσό σύνταξης ύψους 5.984 € (384 € εθνική, 5.300 € ανταποδοτική και 300 € προσαύξηση).

  Παράδειγμα 2

  Συνταξιούχος πριν την 12η Μαΐου 2016 λαμβάνει καθαρό προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης ύψους 3.000 €. Το ακαθάριστο ποσό της επανυπολογισθείσας σύνταξής του από 1Η Ιανουαρίου 2019 ανέρχεται σε 5.984 € (384 € εθνική και 5.600 € ανταποδοτική). Επ' αυτού έχουν εφαρμοστεί οι παρακάτω κρατήσεις:14% για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) υπέρ ΑΚΑΓΕ (5.984 Χ 14%=5.146,24 €). Και στο εναπομείναν ποσό 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (5.146,24 *6%= 4.837,47 €).

  Η προσωπική διαφορά ανέρχεται σε 1.837,47 € (4.837,47 - 3.000) η οποία καταβάλλεται ετησίως κατά το ένα πέμπτο σταδιακά και ισόποσα από 1η Ιανουαρίου 2019. Ως εκ τούτου, το 2019 ο συνταξιούχος λαμβάνει καθαρό προ φόρου μηνιαίο ποσό σύνταξης ύψους 3.367,49 € (3.000 + 1/5 Χ1.837,47).

  Το ποσό αυτό εξακολουθεί να καταβάλλεται στο συνταξιούχο καθόλο το έτος 2019 γιατί είναι μικρότερο του 3.725,11 €.Για το έτος 2020 ο εν λόγω συνταξιούχος, επειδή το ποσό της σύνταξης με την προσωπική διαφορά υπερβαίνει το ανώτατο όριο (3.000 + 2/5 Χ 1837,47 = 3.734,94 €) θα λάβει 3.725,11 €.

  Παράδειγμα 3

  Στην περίπτωση συνταξιούχου που λαμβάνει περισσότερες της μιας κύριες συντάξεις, αυτές αθροίζονται, γίνονται οι κατά νόμο κρατήσεις και όποιο ποσό υπερβαίνει το ανώτατο όριο, με βάση την κοινοποιούμενη διάταξη, περικόπτεται.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων