Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Αυγ-2019 08:26

  Τίτλοι τέλους για τον "βάσιμο λόγο απόλυσης"

  Τίτλοι τέλους για τον "βάσιμο λόγο απόλυσης"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Σήμερα αναμένεται η έκδοση της εγκυκλίου με την οποία θα δοθεί και τυπικά τέλος στη διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία προκειμένου να απολυθεί ένας εργαζόμενος έπρεπε να υπήρχε "βάσιμος λόγος".

  Με την εγκύκλιο αυτή, την οποία θα εκδώσει ο καθ’  ύλην αρμόδιος Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, θα επανέλθει πρακτικά το προηγούμενο "καθεστώς", κατά το οποίο για να λυθεί μία σύμβαση εργασίας (αορίστου χρόνου) δεν έπρεπε ο εργοδότης να δηλώσει στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" κάποιο λόγο που να σχετίζεται με την "ικανότητα" ή τη "συμπεριφορά" του απολυόμενου εργαζόμενου ή τις "λειτουργικές απαιτήσεις" της επιχείρησης του.

  Το αντίθετο συνέβαινε από τον περασμένο Μάιο, οπότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη σχετική διάταξη (περί "βάσιμου λόγου απόλυσης"). Πρακτικά, το  "καθεστώς" που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση σε σχέση με τις απολύσεις ίσχυσε λιγότερο από δύο μήνες, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα - στο πλαίσιο του συστήματος "Εργάνη" - η οποία διαμορφώθηκε ειδικά για τη δήλωση του λόγου απόλυσης, λειτούργησε μετά τα μέσα του περασμένου Ιουνίου και μέχρι το τέλος του α΄ δεκαημέρου του τρέχοντος Αυγούστου, οπότε καταργήθηκε η εν λόγω διάταξη. 

  Συνέπεια της εφαρμογής της διάταξης αυτής (που πλέον έχει καταργηθεί) φαίνεται πως ήταν η μείωση των νέων προσλήψεων –ιδίως με συμβάσεις αορίστου χρόνου– τον Ιούλιο που πέρασε, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι. Και αυτό γιατί για να λήξει, με πρωτοβουλία του εργοδότη, μία σύμβαση αορίστου χρόνου, έπρεπε να δηλωθεί κάποιος "βάσιμος λόγος". Έτσι, αρκετοί  ήταν οι εργοδότες που προτίμησαν, αντί για συμβάσεις αορίστου χρόνου, να συνάψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

  Η εν λόγω ρύθμιση καταργήθηκε με νεότερη ρύθμιση   την  οποία ψήφισε η νέα κυβέρνηση (ΝΔ) την προπερασμένη εβδομάδα.

  Η εν λόγω κυβερνητική παρέμβαση κέρδισε αμέσως την υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, όπως φάνηκε πχ  από τις ανακοινώσεις τις οποίες εξέδωσαν η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ μετά την ψήφιση  της διάταξης της ΝΔ περί κατάργησης του "βάσιμου λόγου απόλυσης".

  Όπως υποστηρίζουν  κυβερνητικοί κύκλοι, η καταργηθείσα διάταξη  όχι μόνο δεν ήταν  "φιλεργατική" αλλά λειτουργούσε εναντίον των εργαζομένων, καθώς δυσχέραινε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και έφερνε τους ήδη εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς στιγματιζόταν  για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο ο εργαζόμενος που απολύεται. 

  Όχι μόνο αυτό, αλλά –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– η τέως ρύθμιση αποτελούσε "κόφτη" στις νέες προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου. 

  Έτσι, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, με την κατάργησή της μπαίνει τέλος στον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία και εκείνων που είναι άνεργοι, ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο (insiders/outsiders της αγοράς εργασίας).

  Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  έτσι αποτρέπεται η  μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, και σε υπεργολαβίες και η  ενίσχυση της "μαύρης", αδήλωτης, εργασίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων