Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Αυγ-2019 19:02

  Θεσπίζεται ανώτατο πλαφόν 4.608 ευρώ στις κύριες συντάξεις

  Θεσπίζεται ανώτατο πλαφόν 4.608 ευρώ στις κύριες συντάξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανώτατο πλαφόν στα 4.608 ευρώ (μηνιαίως) προτείνει ο Υπ. Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, με τροπολογία την οποία κατέθεσε σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των δήμων.Μάλιστα, το πλαφόν αυτό ισχύει και για τις "παλιές" συντάξεις (δηλ. εκείνες που είχαν καταβληθεί κατά την 12η/5/2016),  αλλά από την 12η/5/2016 και έπειτα. Όσον αφορά τις "νέες"  συντάξεις, θα ισχύσει και για αυτές το πλαφόν αυτό.

  Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την εν λόγω ρύθμιση προβλέπει ότι:

  *Θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μίας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ  και εφόσον μέρους του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016. Το ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλασιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης (δηλ. στο ποσό των 4.608), στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.

  *το εν λόγω ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου  (12η /5/2016) ή ανατρέχουν στην παραπάνω ημερομηνία

  *ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανυπολογισθεί μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου και υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ανώτατο όριο, προσαρμόζονται στο νέο οριζόμενο, παραπάνω ποσό από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους. Τυχόν διαφορές συντάξεων αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες και επιστρέφονται σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλομένης σύνταξης και μέχρι ολοσχερούς εξόφλησης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ