Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Αυγ-2019 16:33

  Τα 17 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ και το μεγάλο στοίχημα

  Τα 17 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ και το μεγάλο στοίχημα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Επιτάχυνση των διαδικασιών για να μην χαθούν χρήματα από το τρέχον ΕΣΠΑ είναι ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη να δηλώνει νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης "πρέπει να τρέξουμε. Έχουμε δεσμευθεί να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ." Ενώ συμπλήρωσε "ο στόχος είναι δύσκολος. Πρόκειται για έναν άθλο". Ο υφυπουργός αναφερόταν στη χαμηλή μέχρι και σήμερα απορροφητικότητα, μόλις στο 22% και στα 17 δισ. ευρώ, ή 5 δισ. ευρώ, που πρέπει να αξιοποιηθούν από το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα έως αυτή τη στιγμή έχουν απορροφηθεί περί τα 5 δις. ευρώ από τα 22 δις. (εξαιρείται το κονδύλι του προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη).

  Έμφαση έδωσε ο υφυπουργός και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Όπως είπε θα λειτουργήσει με βάση τις βέλτιστες πρακτικές. Στο πλαίσιο της στήριξης της οικονομίας και της επίτευξης του στόχου για διπλάσιο ποσοστό ανάπτυξης από τον σημερινό, εντάσσεται και το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις. Το σχέδιο νόμου της προηγούμενης Κυβέρνησης έχει παρατηρήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το νομοσχέδιο που θα κατεβάσει η σημερινή Κυβέρνηση θα βασιστεί στο υπάρχον σχέδιο το οποίο θα βελτιώσει.

  Ένα ακόμη νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νίκος Παπαθανάσης, για το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών, ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

  Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Έρευνας και  Τεχνολογίας  Χρίστος Δήμας αναφέρθηκε στη ανάγκη διασύνδεσης της ερευνητικής κοινότητας με την αγορά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων