Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Αυγ-2019 13:00

  Πότε θα πέσουν κάτω από τις 250 μονάδες βάσης τα ελληνικά spreads

  Πότε θα πέσουν κάτω από τις 250 μονάδες βάσης τα ελληνικά spreads
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Παρά την εξαιρετικά χαμηλών τόνων τακτική, που έχει επιλέξει το επιτελείο διαχείρισης του δημόσιου χρέους, η στάση των αγορών απέναντι στα ελληνικά ομόλογα παραμένει σε επίπεδα ευνοϊκά για τις επικείμενες, ήπιες παρεμβάσεις, που πρόκειται να δρομολογηθούν από τον ΟΔΔΗΧ. 

  Οι μεταβολές στο εύρος του φάσματος, μέσα στο οποίο κινούνται τα spreads τόσο από το γερμανικό bund όσο και από το ιταλικό δεκαετές, παραμένουν μικρές. 

  Οι λόγοι αυτής της σχετικής σταθερότητας συνδέονται κυρίως με τις προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί όσον αφορά τις πολιτικές της ΕΚΤ, οι οποίες από τον Σεπτέμβριο επιφυλάσσουν αλλαγές με στόχο την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αντί της επιστροφής σε "φυσιολογικά” επιτόκια όπως ήταν η στρατηγική της ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2018.   

  Αυτή η μεταστροφή είναι σαφές ότι ευνοεί τα ελληνικά ομόλογα, όποια και αν είναι η τελική διάσταση των παρεμβάσεων (σε επιτόκια, αγορές τίτλων, δάνεια σε τράπεζες). 

  Συνολικά το "επιτοκιακό” τοπίο στην Ευρωζώνη λίγο πριν την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων της ΕΚΤ, έχει ήδη το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων (κρατικών) τίτλων σε σχεδόν μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι μετά τα μέτρα της ΕΚΤ θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το φάσμα των διαθέσιμων τίτλων με αρνητικά επιτόκια και θα καταστεί ακόμα ελκυστικότερο το φάσμα των κρατικών τίτλων που θα μπορούν να προσφέρουν αποδόσεις κοντά στο 2%, όπως π.χ. τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα. 

  Το γεγονός μάλιστα ότι η διαθεσιμότητα των τίτλων αυτών είναι "πολύ μικρή”, αυξάνει τις πιέσεις από την πλευρά της ζήτησης η οποία είναι και θα παραμείνει πολύ μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη προσφορά...

  Αυτό το φάσμα της διαφοράς, αποτελεί τη βάση διαχείρισης από πλευράς ΟΔΔΗΧ εξ ού και το γεγονός ότι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες (μέχρι και τον Σεπτέμβριο) αναμένεται να διερευνηθεί το "είδος” των αναγκών που διατυπώνονται από πλευράς θεσμικών επενδυτών, ώστε να γίνουν εκδόσεις οι οποίες θα ανταποκριθούν σ' αυτές τις ανάγκες, χωρίς όμως να αποκλίνουν από τους υπάρχοντες περιορισμούς και δεσμεύσεις. 

  Ένα σημαντικό βήμα που θα διευρύνει τα όρια μέσα στα οποία θα μπορούσε να κινηθεί το ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ στην κατεύθυνση αυτή θα ήταν η αναθεώρηση του ορίου διακράτησης κρατικών τίτλων από τις τράπεζες που έχει περιορισθεί από τις αρχές του 2015 στα περίπου 8 δισ. ευρώ. 

  Η κίνηση αυτή έχει ήδη αρχίσει να συζητείται μεταξύ των ελληνικών αρχών και της ΕΚΤ από το φθινόπωρο του 2018, αλλά κατά πώς ακούγεται τελευταία, η υλοποιησή του θα συνδεθεί αφενός με την πρόοδο στη διαδικασία απομείωσης των ποσοστών κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες και αφετέρου από τη συμβατότητα του νέου σχεδίου Προϋπολογισμού του 2020 με τα προβλεπόμενα της συμφωνίας του Ιουνίου του 2018. Και αυτό είναι κάτι που θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει μέσα στον Σεπτέμβριο. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ