Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Αυγ-2019 10:21

  Κόψαμε τρόφιμα και καύσιμα τον Μάιο

  Κόψαμε τρόφιμα και καύσιμα τον Μάιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Σε νέες περικοπές προχώρησαν οι καταναλωτές τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας λιανέμπορους και προμηθευτές οι οποίοι δήλωναν ότι ο συγκεκριμένος μήνας αλλά και ο Ιούνιος, κινήθηκε εμπορικά κάτω από τα περσινά επίπεδα.

  Πτώση πάντως η οποία οφείλεται, όπως έχει γράψει και το Capital.gr, και στο γεγονός ότι η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου "έπεσε" εφέτος λίγα εικοσιτετράωρα μετά το Πάσχα, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να λειτουργήσουν δύο ημέρες λιγότερες και να θεωρηθεί "χαμένη" όλη η εβδομάδα μετά το Πάσχα από λιανέμπορους και προμηθευτές.

  Με βάση τα επίσημα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή προκύπτει πως τον Μάιο τα καταστήματα ειδών διατροφής, τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, η κατηγορία τρόφιμα – ποτά – καπνός και η κατηγορία καύσιμα λιπαντικά συνέχισαν να καταγράφουν απώλειες στον όγκο πωλήσεών τους κατά 3,4%, 2,4%, 9,9% και 2,3% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Μάιο του 2018.

  Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες αν συγκριθεί η κατανάλωση τον Μάιο με τα στοιχεία Απριλίου. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ κατεγράφη πτώση 6,7% στον όγκο πωλήσεων των καταστημάτων διατροφής, 5,6% στα καταστήματα τροφίμων 12,2% στην κατηγορία τρόφιμα-ποτά-καπνός και 3,5% στην κατηγορία καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων.

  Τις μεγαλύτερες απώλειες πάντως κατέγραψαν τα πολυκαταστήματα -20,2% στον όγκο πωλήσεών τους, με τις κατηγορίες ένδυση – υπόδηση, έπιπλα – ηλεκτρικά είδη – οικιακός εξοπλισμός και βιβλία – χαρτικά να εμφανίζουν αύξηση στον όγκο πωλήσεών τους κατά 4,2%, 2% και 6,3% αντίστοιχα.

  Συνολικά ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών τον Μάιο, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2018, παρουσίασε μείωση 2% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2019, μείωση 4,8%. Ο Γενικός Δείκτης Όγκου, τον Μάιο υποχώρησε 2,4% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2019, μείωση 3,5%.

  Σε ό,τι αφορά στον εποχικά διορθωμένο Γενικό Δείκτη Κύκλου Εργασιών, παρουσίασε αύξηση 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο και ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2019, παρουσίασε αύξηση 0,3%.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ