Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 27-Ιουλ-2019 20:00

    Στουρνάρας σε αναμονή... Σταϊκούρα για τα capital controls

    Στουρνάρας σε αναμονή... Σταϊκούρα για τα capital controls
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γ. Αγγέλη

    Καθοριστικοί για την απόφαση της ΤτΕ, που θα αφορά την προώθηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των capital controls ακόμα και πριν από το τέλος του 2019, είναι οι σχεδιασμοί του ΥΠΟΙΚ όσον αφορά τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2020 αλλά και – κυρίως – η οριστική αποτύπωση των μεγεθών για την εκτίμηση εκτέλεσης του τρέχοντος Προϋπολογισμού. 

    Τα δεδομένα αυτά θα συνεκτιμηθούν αφ' ενός με την συνολική πορεία αύξησης των καταθέσεων στις τράπεζες – που ήταν ιδιαίτερη υψηλή τον τελευταίο μήνα – και αφ' εταίρου με την εικόνα του διαρκούς monitoring από τους "τεχνικούς” του SSM που αφορά στην βελτίωση της εικόνας από τις παρεμβάσεις για την μείωση των NPLs στο τρίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις διοικητικών στελεχών της ΤτΕ, η συνολική εικόνα μέχρι στιγμής ευνοεί προβλέψεις που θέλουν την διοίκησή της να κινεί τις σχετικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση των capital controls μέσα στο 2019, ήτοι ακόμα και πριν από τα stress test που ξεκινάνε την άνοιξη του 2020 σ' ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, μαζί και στις ελληνικές τράπεζες.

    Όπως επισημαίνεται αρμοδίως, αυτό είναι δυνατό, γιατί ο SSM έχει – λόγω των πολύ υψηλών ποσοστών NPLs στο εγχώριο σύστημα – υπό διαρκή παρακολούθηση όσο αφορά τους ρυθμούς βελτίωσης και μπορεί να "κρίνει” τις δυνατότητες που υπάρχουν στο σύστημα.

    Το συνολικό περιβάλλον πάντως φαίνεται να ευνοείται και από το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα προωθήσει ένα νέο κύκλο παρεμβάσεων που θα διατηρήσουν το περιβάλλον χαλαρής νομισματικής πολιτικής πολύ περισσότερο από ότι αρχικά είχε υπολογισθεί.

    Οι αντιδράσεις των αγορών στις εκδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα εν όψη του νέου κύκλου παρεμβάσεων της ΕΚΤ, επιβεβαιώνουν την αυξητική τάση εισροής κεφαλαίων τόσο στο κρατικό όσο και στο ιδιωτικό (εταιρικό) χρέος, αυξάνοντας τις πιέσεις για την επίσπευση της άρσης των capital controls που ήδη βέβαια έχουν ακυρωθεί όσο αφορά τις εισροές ξένου κεφαλαίου.

    Παρ' όλα αυτά η δημοσιονομική εικόνα για την εκτίμηση εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού, ιδιαίτερα μετά τα προεκλογικά μέτρα, αλλά και της πολιτικής δαπανών – εσόδων στον Προϋπολογισμό του 2020, θα αποτελέσουν την βάση των στοιχείων για την οριστική απόφαση της διοίκησης της ΤτΕ, στο νέο νομισματικό περιβάλλον  της Ευρωζώνης.

    Τα στοιχεία αυτά αλλά και οι εκτιμήσεις της ΤτΕ όσο αφορά το σύνολο της νομισματικής πολιτικής στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επικείμενη Έκθεση της ΤτΕ στις αρχές Νοεμβρίου.       

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ