Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιουλ-2019 07:41

  Απολογισμός των "μετώπων" που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στο Eurogroup

  Απολογισμός των "μετώπων" που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στο Eurogroup
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο απολογισμός της 3ης αξιολόγησης που ολοκληρώνεται με ανοικτά όλα τα μέτωπα δημοσιονομικά αλλά και διαρθρωτικά, αλλά και η έγκριση του πακέτου συστάσεων που γίνεται στο παράλληλο πλαίσιο εποπτείας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου είναι το επίσημο θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνόδου του Eurogroup. Ωστόσο, στην πράξη το θέμα είναι η αλλαγή σελίδας στην πολιτική ζωή της χώρας με βάση το χθεσινό αποτέλεσμα της "κάλπης".

  Σύμφωνα με πηγές της απερχόμενης κυβέρνησης την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης. Πάντως, την ώρα που θα αρχίσει η συνεδρίαση θα έχει ήδη γίνει η ορκωμοσία του νέου Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Οι θεσμοί λοιπόν θα κάνουν τον απολογισμό "πεπραγμένων" της προηγούμενης 4ετίας και θα καταμετρήσουν τα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση που αναλαμβάνει από σήμερα τα ηνία της χώρας.

  Η ατζέντα

  Όπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου "το Eurogroup θα συζητήσει την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η έκθεση δεν συνδέεται με απόφαση σχετικά με τα μέτρα για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές". 

  Επισημαίνεται ότι "με την ενισχυμένη εποπτεία παρακολουθούνται η οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση καθώς και η εφαρμογή των μεταπρογραμματικών δεσμεύσεων πολιτικής σε όποια χώρα ολοκληρώνει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2018. Τέθηκε σε ισχύ αφού ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018 το πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο είχε χρηματοδοτήσει ο ΕΜΣ. Οι εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας εκδίδονται ανά τρίμηνο".

  Η 2η συζήτηση για την Ελλάδα αφορά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Όπως αναφέρεται "η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης την εκτίμησή της για τη δημοσιονομική κατάσταση, με βάση τόσο την ανάλυσή της για τα προγράμματα σταθερότητας του 2019 όσο και τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της. Η συζήτηση θα χρησιμεύσει στην κατάρτιση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και στην εκπόνηση των συστάσεων για την ευρωζώνη για το 2020.  Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, το Eurogroup οφείλει να εξετάζει τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης συνολικά στο πλαίσιο της εκτίμησης των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων που καταρτίζουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Για τον σκοπό αυτό, διεξάγει τακτικές συζητήσεις σχετικά με τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της ευρωζώνης".

  Η αναβολή

  Στην ατζέντα του Eurogroup, όπως την περιγράφει η ολλανδική κυβέρνηση, αναφέρεται επιπλέον ότι "η Ολλανδία θα τονίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί". Εξηγεί ότι καθώς  η 3η έκθεση δεν συνδέεται με πιθανή ενεργοποίηση των μέτρων χρέους, από σήμερα αρχίζει το επόμενο στάδιο, η 4η αξιολόγηση. Αναφέρεται ότι "με βάση την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, το Eurogroup θα συζητήσει και πάλι την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος”. Μάλιστα η ολλανδική προεδρία λέει ότι θα ζητήσει η Ελλάδα "να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί". Για την επαναδιαπραγμάτευση του πρωτογενούς πλεονάσματος που ζήτησε και η ΤτΕ την Δευτέρα, αναφέρεται ότι "αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο κατόπιν διαβουλεύσεων και κατόπιν έγκρισης από το Eurogroup”.

  Η Λαγκάρντ

  Στην επίσημη ατζέντα του Συμβουλίου περιγράφονται και τα υπόλοιπα θέματα της συνόδου. Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για τη διαδικασία διορισμού της κας Λαγκάρντ στην θέση της επόμενης Προέδρου της ΕΚΤ. Επίσης στην σύνοδο θα ζητηθεί ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης. Οι υπουργοί θα συζητήσουν για τη δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη συνολικά, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις προοπτικές για το 2020. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ), κ. Niels Thygesen, θα παρουσιάσει την έκθεση που εξέδωσε πρόσφατα το όργανο.

  Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των τομεακών διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τελευταίας οικονομικής ανάλυσης της ΕΚΤ όσον αφορά τον διεθνή ρόλο του ευρώ. Θα συζητηθεί επίσης η πορεία της Ισπανίας αλλά και της Ιταλίας. Παράλληλα θα συζητήσουν για τις ενέργειες σε συνέχεια της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης για την ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ΟΝΕ.

  *Διαβάστε ακόμη: Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Πιθανή απώλεια στόχου για το πλεόνασμα το 2019 λόγω παροχολογίας Τσίπρα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων