Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 07-Ιουλ-2019 08:00

  Tριπλή "νάρκη" με χαράτσια στους επαγγελματίες αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ

  Tριπλή "νάρκη" με χαράτσια στους επαγγελματίες αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τρεις "νάρκες" στον δρόμο της επόμενης κυβέρνησης, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων, αφήνει η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

  Η πρώτη "νάρκη" αφορά την εκκαθάριση των εισφορών του 2018, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και αναμένεται να φορτώσει με νέα χρέη τούς επαγγελματίες. Η δεύτερη προέρχεται από τις συνεχιζόμενες "εμπλοκές" στην έγκριση και, έτσι, ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων, κρατώντας υπερχρεωμένους και "όμηρους" των κατασχέσεων τους αυτοαπασχολούμενους. Η τρίτη αφορά τις απανωτές δόσεις των αναδρομικών εισφορών για το επικουρικό και το εφάπαξ ειδικά σε βάρος των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων.

  Όλες αυτές οι "νάρκες" θα "σκάσουν" όχι μόνο πάνω στους επαγγελματίες, αλλά και στα χέρια της κυβέρνησης η οποία θα προκύψει στις προσεχείς εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αν και η πολιτική ευθύνη βαραίνει τη σημερινή κυβέρνηση.

  "Καυτές" εκκρεμότητες

  Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφύγει, προεκλογικά, τις πολιτικές αντιδράσεις των επαγγελματιών, μετέθεσε για δύο μήνες τον τελικό προσδιορισμό των εισφορών του 2018, μαζί και την απαίτηση για την εξόφλησή τους, αρχής γενομένης –πιθανόν– από τον ερχόμενο Αύγουστο.

  Παράλληλα, αν και η κυβέρνηση ψήφισε και έπειτα έθεσε σε εφαρμογή τις 120 δόσεις, παραμένει τεχνικά ανέτοιμο το σύστημα έγκρισης των αιτήσεων των αυτοαπασχολούμενων, με συνέπεια οι πρώτες προθεσμίες αποπληρωμής τους να πέφτουν και αυτές κατακαλόκαιρο.

  Εξάλλου, το υπουργείο Εργασίας δεν εισάκουσε προηγούμενα το αίτημα των αυτοαπασχολουμένων για περισσότερες μηνιαίες δόσεις (72 αντί για 36) αποπληρωμής των αναδρομικών εισφορών για το επικουρικό-εφάπαξ και, έτσι, οι εν λόγω αυτασφαλισμένοι παραμένουν εν μέσω "καύσωνα" πληρωμών στα Ταμεία, φορτωμένοι κάθε μήνα και με αυτές τις καταβολές.

  Η "παρελκυστική" αυτή πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τις νέες αυτές πληρωμές των επαγγελματιών αναμένεται να οδηγήσει στο υπερβάλλον "φόρτωμά" τους το τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, δηλαδή ενώ θα πρέπει να αρχίσουν να καταβάλλουν τους φόρους εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

  Μάλιστα, τα πολλαπλά –ταυτόχρονα– ασφαλιστικά βάρη στους αυτοαπασχολούμενους όχι μόνο έχουν ήδη οδηγήσει σε "τρύπες" στον προϋπολογισμό των Ταμείων και, έτσι, του κράτους, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκαλέσουν τη διαιώνισή τους, ακριβώς γιατί αυτά θα πέσουν μαζί, δυσκολεύοντας την καταβολή τους, μαζί και τη... ζωή των υπόχρεων.

  Στο "ρελαντί"

  Πρώτα απ’ όλα, για όσους επαγγελματίες έχουν αφήσει απλήρωτες τις εισφορές του 2018 ή κατέβαλαν λιγότερες από όσες προκύπτουν με βάση το εισόδημα που δήλωσαν για το 2017 θα προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο. Το υπόλοιπο αυτό πρέπει να εξοφληθεί έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο σε 5 μηνιαίες δόσεις. Στο μεταξύ, όσοι δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα για το 2017 σε σχέση με το 2016 δικαιούνται την επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου που θα προκύψει μεταξύ καταβληθεισών (με βάση το εισόδημα του 2016) και καταβλητέων (βάσει εισοδήματος 2017) εισφορών. Η επιστροφή, όμως, αυτή θα συντελεστεί εφόσον ξεπερνά τα 50 ευρώ ή εφόσον ο δικαιούχος της δεν έχει καμία οφειλή στα Ταμεία (ρυθμισμένη ή μη).

  Την ίδια ώρα, παραμένει μεγάλος ο όγκος όσων οφειλών (κυρίως του τέως φορέα κύριας ασφάλισης των μηχανικών, δικηγόρων,γιατρών, δηλαδή του ΕΤΑΑ) δεν έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Έτσι, δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ναι μεν όποιος οφειλέτης το επιθυμεί μπορεί να αιτηθεί ένταξής τους, αλλά αυτή θα γίνει εφόσον αυτές ενταχθούν πρώτα στο ΚΕΑΟ. Επομένως, όσο εκκρεμεί η ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, ο οφειλέτης δεν θεωρείται ενταγμένος στη ρύθμιση και εξακολουθεί να βρίσκεται στο "έλεος" των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

  Σαν να μην έφταναν αυτά, οι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ παραμένουν δέσμιοι των δόσεων εξόφλησης των αναδρομικών εισφορών υπέρ του ΕΤΕΑΕΠ. Πρέπει κάθε μήνα να πληρώνουν όχι μόνο τις τρέχουσες εισφορές κύριας σύνταξης-υγείας και τις τρέχουσες εισφορές υπέρ επικουρικού-εφάπαξ, αλλά και μέρος των εισφορών επικουρικού-εφάπαξ για τα έτη 2017-2018. Μάλιστα, οι εν λόγω προ διετίας εισφορές δεν μπορούν να ενταχθούν σε ένα συνολικό "πακέτο" εξόφλησης των ασφαλιστικών χρεών τους μέσω των 120 δόσεων.

  Τρεις παρατάσεις

  Τρεις παρατάσεις αποφάσισε η κυβέρνηση προεκλογικά προκειμένου να αναχαιτίσει ελαφρώς τις ασφυκτικές πιέσεις τις οποίες η ίδια δημιούργησε σε βάρος των επαγγελματιών μέσω των παρεμβάσεών της στο "καθεστώς" των εισφορών. Συγκεκριμένα:

  - Έως 15 Ιουλίου (αντί της 28ης Ιουνίου) πρέπει οι αυτοαπασχολούμενοι να εξοφλήσουν τις τρέχουσες εισφορές τους για την κύρια σύνταξη (ΕΦΚΑ) και την υγεία για τον μήνα Μάιο.

  - Έως την 29η Ιουλίου (αντί της 30ής Ιουνίου) πρέπει να υποβληθούν οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για τις εισφορές των μελών και των διαχειριστών των Ομορρύθμων (Ο.Ε.) και Ετερορρύθμων Εταιρειών (Ε.Ε.), των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ).

  - Έως την 30ή Σεπτεμβρίου παρέχεται ασφαλιστική ενημερότητα για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους που είναι ασφαλισμένοι στους αντίστοιχους κλάδους επικουρικού και εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ