Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουλ-2019 20:46

  Μειώθηκαν τα κρατικά "φέσια" τον Μάιο

  Μειώθηκαν τα κρατικά "φέσια" τον Μάιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Στέλιου Κράλογλου

  Κατά 191 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό λογιστήριο του Κράτους. Συγκεκριμένα, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν στα 2,17 δισ. ευρώ, έναντι 2,361 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου.

  Τα στοιχεία από τη μηνιαία εξέλιξη των μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης  δείχνουν ότι τον περασμένο Μάιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (χωρίς τις επιστροφές φόρου) διατηρήθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν στο 1,683 δισ. ευρώ έναντι 1,661 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων αυξήθηκαν στα 602 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ανήλθαν σε 226 εκατ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 518 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου μειώθηκαν στα 271 εκατ. ευρώ.

  Στον αντίποδα όμως, πτώση παρουσίασαν τον Μάιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι επιστροφές φόρου περιορίστηκαν στο ποσό των 478 εκατ. ευρώ έναντι 700 εκατ. ευρώ που ανέρχονταν τον προηγούμενο μήνα Απρίλιο.

  Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων άνω των 90 ημερών ανήλθαν σε 262 εκατ. ευρώ τον Μάιο, από τα οποία τα 217 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω μη ανταπόκρισης των δικαιούχων ή μη προσκόμισης δικαιολογητικών, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ