Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιουν-2019 08:42

  Νέα παράταση στις αυξήσεις 50.000 νέων συντάξεων χηρείας

  Νέα παράταση στις αυξήσεις 50.000 νέων συντάξεων χηρείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Άλλος ένας μήνας – ο δεύτερος κατά σειρά – περνά χωρίς να δουν στην "τσέπη" τους οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας τις αυξήσεις τις οποίες ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο.

  Και αυτό γιατί δεν καταβλήθηκαν χθες, μαζί με την προβλεπόμενη πληρωμή των κύριων συντάξεων, λόγω "τεχνικών προβλημάτων", όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

  Ο λόγος για τις αυξήσεις έως 40%, οι οποίες προκύπτουν στις συντάξεις χηρείας τις οποίες αιτήθηκαν  δικαιούχοι μετά τις 12 Μαΐου 2016, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου.  

  Δεδομένου ότι σχετικές διατάξεις, ψηφίστηκαν το Μάιο και έχουν τεθεί σε ισχύ από τον  Ιούνιο, θα έπρεπε τυπικά να δοθούν  μαζί με τις συντάξεις του Ιουνίου, οι οποίες καταβλήθηκαν τέλη Μαΐου.

  Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη, όπως δεν συντελέστηκε η καταβολή τους στα τέλη του τρέχοντος μηνός, μαζί με τις συντάξεις του Ιουλίου.

  Επιπλέον, ο ΕΦΚΑ, στην χθεσινή ανακοίνωσή του, δεν ξεκαθαρίζει και το πότε, τελικά, θα δοθούν οι εν λόγω αυξήσεις. Τονίζει επίσης πως θα δοθούν αναδρομικά.

  Δηλαδή, αν –για παράδειγμα- καταβληθούν τέλη Ιουλίου, μαζί με τις συντάξεις Αυγούστου, τότε μαζί με τις αυξημένες συντάξεις του μήνα αυτού θα δοθούν και οι αυξήσεις του Ιουνίου, αλλά και του Ιουλίου.

  Σύμφωνα με διατάξεις που πέρασε η κυβέρνηση στις αρχές του προηγούμενου μήνα, αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης των νέων συντάξεων χηρείας από το 50% στο 70%.

  Παράλληλα, ως βάση υπολογισμού των νέων συντάξεων χηρείας ορίζεται πλέον η επανυπολογισθείσα σύνταξη του θανόντος συνταξιούχου, μόνο στην περίπτωση που αυτή είναι υψηλότερη σε σχέση με το επίπεδο της παλιάς σύνταξης  (δηλ. εκείνης που είχε καταβληθεί  του θανόντος).

  Αν η επανυπολογισθείσα σύνταξη του θανόντος καθίσταται χαμηλότερη, τότε ως βάση υπολογισμού της σύνταξης χηρείας ορίζεται η παλιά  (δηλ. εκείνη που είχε καταβληθεί έως και την 12η Μαΐου 2016) σύνταξη του θανόντος.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ