Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιουν-2019 08:26

  Φαρμακοβιομηχανία: "Βουλιάζουμε" στους φόρους

  Φαρμακοβιομηχανία: "Βουλιάζουμε" στους φόρους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καμπανάκι για τη βιωσιμότητα της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου και για τον κίνδυνο αποεπένδυσης από την αγορά στέλνουν οι φαρμακοβιομηχανίες, κάνοντας λόγο για καταστροφική και εξοντωτική φορολόγηση  (άμεση και έμμεση) που φθάνει συνολικά το 70% του τζίρου.

  Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, σχεδόν 500 κωδικοί παλαιών και οικονομικών φαρμάκων κινδυνεύουν με απόσυρση, αφού η διατήρηση τους σε κυκλοφορία είναι πρακτικά αδύνατη. "Η αδιανόητη επιβάρυνση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας αποτελεί συνδυασμό του πολύ υψηλού φόρου των επιχειρήσεων και των υπερβολικών υποχρεωτικών rebate και clawback που στη χώρα μας είναι σχεδόν 400% υψηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ποτέ και πουθενά στον κόσμο, τα rebate και clawback δεν εφαρμόστηκαν με τέτοια ένταση και για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα" σημείωνε χαρακτηριστικά η ΠΕΦ στην ανακοίνωσή της.

  Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα παραμένει "κολλημένος" στα 1,94 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος των επιβαρύνσεων συνολικά για την αγορά του φαρμάκου άγγιξε πέρσι το 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την υπέρβαση που καταγράφηκε σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων, που καλούνται να καλύψουν οι επιχειρήσεις μέσω του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής (clawback) και τις αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate).

  "Όμως το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στο ύψος των επιστροφών αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτές κατανέμονται. Ειδικότερα, η επιβάρυνση στην Ελλάδα των γενοσήμων και των παλαιών φαρμάκων με τεράστια clawback αποτελεί μοναδικό φαινόμενο που δεν απαντάται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Οι συνθήκες αυτές -τονίζουν- καθιστούν αδύνατη όχι μόνο την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα των παραγωγικών μονάδων της φαρμακοβιομηχανίας, με ορατό πλέον τον κίνδυνο απαξίωσης ενός κλάδου που προσφέρει σημαντικές προστιθέμενες αξίες στην οικονομία και συμβάλλει αποφασιστικά στην απασχόληση" συνεχίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, που βλέπει επίσης πως παρά τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας, δεν έχουν δοθεί κίνητρα για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων.

  "Όχι μόνο δεν αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά, αντίθετα, όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται,  δημιουργούν σημαντικές εξοικονομήσεις γιατί αποτρέπουν τη χρήση ακριβότερων θεραπειών. Η επιβολή clawback στα γενόσημα και τα παλαιά φάρμακα αποτελεί μια λανθασμένη πολιτική που, πέραν του γεγονότος ότι αντιμάχεται τους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αποτελεί άδικη επιβάρυνση, η οποία δεν τους αναλογεί" συμπληρώνει.

  Οι φαρμακοβιομηχανίες ζητούν την αύξηση του πολύ χαμηλού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και σχεδιασμό ενός συστήματος για την δικαιότερη κατανομή του clawback, στο πλαίσιο του οποίου κάθε κατηγορία φαρμάκων θα επιβαρύνεται για την υπέρβαση του ορίου της δαπάνης που η ίδια προκαλεί. Τέλος να δοθεί η η δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή, μέτρο το οποίο  θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων