Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Ιουν-2019 08:08

  Χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις από σήμερα οι ασφαλισμένοι

  Χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις από σήμερα οι ασφαλισμένοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος είναι ιδιωτικά εργαστήρια, εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά κέντρα, μετά το διπλό "ναυάγιο" στις επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

  Από σήμερα μάλιστα προχωρούν ξανά σε κλείσιμο των μονάδων, αυτή τη φορά επ’ αόριστον, με τα στελέχη του κλάδου να σημειώνουν πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, παρά την ταλαιπωρία που θα προκληθεί στους πολίτες.

  Όπως λένε, οι επιχειρήσεις της αγοράς βρίσκονται αντιμέτωπες με λουκέτο, καθώς το ύψος των επιστροφών του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής για να καλυφθούν τα κενά στις δαπάνες σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ) έχει φέρει τις μονάδες σε οικονομικό αδιέξοδο. Πρόκειται για ένα "χαράτσι" εξηγούν, κάθε χρόνο και μεγαλύτερο, που μόνο πέρσι υπολογίζεται σε 110 εκατ. ευρώ.

  Εκπρόσωποι του κλάδου είχαν εξάλλου εδώ και μέρες στείλει το μήνυμα προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως το "σφράγισμα" των επιχειρήσεων ήταν μόνο η αρχή και πως αναμενόταν κλιμάκωση της αντίδρασής τους. Αναφέρουν πως το ποσοστό της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών α’ εξαμήνου 2018, φτάνει ακόμη και για το πιο μικρό μικροβιολογικό εργαστήριο που δεν έχει τμηματικές εκπτώσεις (rebate) στο 19%, για ένα μέσο ακτινολογικό εργαστήριο που εκτελεί όλα τα είδη απεικονιστικών εξετάσεων προσδιορίζεται πάνω από το 30%, για δε τα πολυδύναμα διαγνωστικά κέντρα που εκτελούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%. Όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής καταγράφουν ζημίες οι οποίες κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45% μεσοσταθμικά, τονίζουν οι επιχειρήσεις, εξηγώντας τους λόγους της αποχής. 

  Σύμφωνα με τη συντονιστική επιτροπή των ιδιωτικών μονάδων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων), μετά τη συνάντηση με τους Α. Ξανθό και Π. Πολάκη ακολούθησε ραντεβού με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ  Β. Πλαγιανάκο.

  Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η εξεύρεση λύσης για το θέμα του claw back και ειδικότερα για την εξεύρεση τρόπου συμψηφισμού του claw back του β’ εξαμήνου του 2018 με αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, όπως για παράδειγμα τα έσοδα που έχει συγκεντρώσει από την εξυπηρέτηση των Ευρωπαίων πολιτών για υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, τα οποία ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ περίπου.

  Όπως, όμως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν μπόρεσε επί της ουσίας να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο, ενώ ταυτόχρονα πρότεινε να γίνουν ανακατανομές ποσών, χωρίς ουσιαστική δέσμευση και σε ένα θολό τοπίο.

  "Μετά από αυτήν την εξέλιξη, είναι σαφές ότι δεν αντιμετωπίζονται τα επείγοντα προβλήματα βιωσιμότητας του εργαστηριακού και κλινικοεργαστηριακού τομέα. Παραμένουμε αμετακίνητοι στις αποφάσεις σχετικά με την έναρξη των κινητοποιήσεων μας μέσω της αποχής μας από τα καθήκοντά μας από τη Δευτέρα" κατέληγε η ανακοίνωση.

  Οι εκπρόσωποι των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκλήθησαν μάλιστα από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, σε νέα συνάντηση την Τρίτη.

  Μετά την απόφαση των φορέων εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής για αποχή διαρκείας, ο σύνδεσμος των διαγνωστικών κέντρων ενημέρωσε τα μέλη του πως θα πρέπει τις δύο πρώτες ημέρες της αποχής, δηλαδή τη Δευτέρα και Τρίτη 10, να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας και για 3 ώρες το απόγευμα της κάθε ημέρας και συγκεκριμένα από τις 17:00 έως 20:00, για να παραδώσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχουν διενεργήσει την Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, ώστε οι πολίτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία λαμβάνοντας τα αποτελέσματα που τους αφορούν. "Η επαναλειτουργία των μονάδων μας λόγω της αποχής διαρκείας που έχουμε εξαγγείλει δεν μπορεί εκ των προτέρων να προσδιοριστεί" σημείωνε.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020