Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Ιουν-2019 20:00

  Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές στηρίζουν την άνοδο στο ταμπλό

  Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές στηρίζουν την άνοδο στο ταμπλό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται ξεκάθαρα πλέον στο ραντάρ των μεγάλων μακροπρόθεσμων funds, δείχνοντας μάλιστα σημαντικές αντιστάσεις ακόμα και σε ημέρες όπου οι διεθνείς αγορές κλυδωνίζονταν λόγω των ανησυχιών αναφορικά με την Ιταλία καθώς και των εμπορικών απειλών Τραμπ.

  Οι πολιτικές εξελίξεις ήταν ο καταλύτης που οδήγησε στην αυτονόμηση του Χ.Α. σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Τα χαρτοφυλάκια που τηρούσαν στάση αναμονής, εν όψει αυτού που φαινόταν ως μια μακρά προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα, ενεργοποιήθηκαν άμεσα, προεξοφλώντας την έλευση μιας νέας, ισχυρής κυβέρνησης στη χώρα, με πολιτικό κεφάλαιο για μεταρρυθμίσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε οκτώ συνεδριάσεις η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα 56,5 δισ., ευρώ από τα 51,399 δισ. ευρώ στις 24 Μαΐου, πριν από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.

  Η εκτόξευση του Γενικού Δείκτη στις έξι συνεδριάσεις που ακολούθησαν μετά τις ευρωεκλογές, οδηγώντας τον σε επίπεδα-ρεκόρ για τους τελευταίους 13 μήνες, συνιστά αδιαμφισβήτητη ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης από την επενδυτική κοινότητα, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές.

  Η διάθεση της αγοράς δείχνει προεξόφληση του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, η οποία θα εφαρμόσει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, προώθησης ώριμων επιχειρηματικών σχεδίων και επιτάχυνσης αποκρατικοποιήσεων. Οι παραπάνω προσδοκίες έχουν οδηγήσει σε ενάρετο ανοδικό κύκλο, με τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις να εκλαμβάνονται ως ευκαιρίες για τοποθετήσεις από νέους επενδυτές, διαμορφώνοντας συναλλαγές που ξεπερνούν πλέον καθημερινά τα 100 εκατ. ευρώ.

  Οι πρωταγωνιστές της ανόδου

   

   

  Ο... απολογισμός του μετεκλογικού ράλι στις μετοχές είναι εντυπωσιακός, με τον Γενικό Δείκτη να προσθέτει πάνω από 100 μονάδες και κέρδη άνω του 13%, αγγίζοντας τα υψηλά 13 μηνών, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης, επισημαίνοντας πως μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσει σε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

  Πρωταθλητές των αποδόσεων αναδείχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, που ευνοούνται από τις αυξημένες αποτιμήσεις των ομολόγων, με τον τραπεζικό δείκτη να "γράφει" +28% μέσα σε μόλις οκτώ συνεδριάσεις, αλλά και οι τίτλοι που συνδέονται με σενάρια αποκρατικοποιήσεων, με έναρξη σημαντικών επενδυτικών σχεδίων, ακόμα και με συμφωνίες για αναδιάρθρωση δανείων.

  Από τις 24 Μαΐου πολλά blue chips έχουν υπεραποδώσει της αγοράς, ενώ και οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις μπήκαν στο ραντάρ των εισροών των funds. Στη δεκάδα με τα μεγαλύτερα κέρδη στις οκτώ συνεδριάσεις που ακολούθησαν τις ευρωκάλπες και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ήταν η Μοτοδυναμική (+74,5%) και ακολούθησαν η Αλουμύλ Μυλωνάς (+64,4%), η Τράπεζα Πειραιώς (+58,1%), η Τράπεζα Αττικής (+57%), η ΔΕΗ (+48,6%), η Κλουκίνας (+31,4%), η Alpha Bank (+31,3%), η ΒΙΣ (+29,%) και η Forthnet (+27,7%). Από τον FTSE 25, εκτός από τις τράπεζες και τη ΔΕΗ, ισχυρές αποδόσεις και ανώτερες του Γ.Δ. έχουν σημειώσει η ΕΧΑΕ (+19%), η Ελλάκτωρ (+17,3%), η Lamda Development (+14%), η Motor Oil (+13,9%), η Cenergy (+13,8%) και η Βιοχάλκο (+13,1%).

  Οι νέες συστάσεις των αναλυτών

  Στο επίκεντρο των εκθέσεων των εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών και των διεθνών οίκων βρέθηκαν οι μετοχές εταιρειών οι οποίες ανακοίνωσαν ή αναμένεται να ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες αποτελέσματα  α' τριμήνου, αλλά και αυτές που αναμένεται να απασχολήσουν την αγορά στη δεύτερη φάση του ράλι λόγω των πρόωρων εκλογών.

  Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αν και το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία κινήθηκε σε... χαμηλές πτήσεις και με τους χαμηλότερους ρυθμούς από το 2017, τα πρώτα μηνύματα για την πορεία της κερδοφορίας των εισηγμένων για το 2019 είναι ενθαρρυντικά, "βλέποντας" βελτίωση των μεγεθών τους.

  Μπαράζ εκθέσεων δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες για την Aegean με αφορμή τα αποτελέσματα τριμήνου. H Euroxx αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της στα 11,2 ευρώ, από 9,7 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση "Οverweight" και αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της εισηγμένης. Σύσταση "Βuy" και τιμή-στόχο τα 9,10 ευρώ έδωσε από την πλευρά της η Axia στη μετοχή της αεροπορικής εταιρείας, εκτιμώντας πως η πολύ καλή πορεία που σημείωσε στο α' τρίμηνο θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα, προβλέποντας πως τα κέρδη της εισηγμένης στο σύνολο του 2019 θα διαμορφωθούν στα 60,1 εκατ. ευρώ με άνοδο 11,4%, ενώ η μετοχή της διαπραγματεύεται με 9,7 - 9,2 το P/E 2019 και 2020, αντίστοιχα, με μερισματική απόδοση 6,7%.

  Τιμή-στόχο τα 25 ευρώ και σύσταση "Βuy" δίνει η UBS για τη μετοχή της Motor Oil μετά τα ισχυρά, όπως τα χαρακτηρίζει, αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, υπογραμμίζοντας πως η αναβάθμιση του διυλιστηρίου στην Κόρινθο είναι μια ισχυρή επένδυση, ενώ αυξάνει τις προβλέψεις της για το EBITDA την περίοδο 2019-2023 κατά 4%. Η Bank of America Merrill Lynch δίνει τιμή-στόχο τα 18 ευρώ για τη μετοχή της ΜΟΗ και σύσταση "Underperform", καθώς, όπως επισημαίνει, διαπραγματεύεται 4,7x το EV/EBITDA 2019, με premium 10% έναντι του ιστορικού μέσου όρου της, κι έτσι, λόγω των ανησυχιών μετά τις πρόσφατες εξαγορές και συγχωνεύσεις, η μετοχή θα πρέπει να βρεθεί σε discount.

  Με τιμή-στόχο 7,80 ευρώ ξεκίνησε την κάλυψη στη ΓΕΚ Τέρνα η Alpha Finance, σημειώνοντας ότι η μετοχή της έχει περιορισμένο ρίσκο. Η θετική της στάση οφείλεται κυρίως στην επέκταση του τμήματος ΑΠΕ, το οποίο έχει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, καθώς και στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων, που προσφέρει σήμερα στον όμιλο 30 εκατ. μετρητά ετησίως. Παράλληλα, το κατασκευαστικό τμήμα της εταιρείας είναι σε θέση να επωφεληθεί από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

  Τιμή-στόχο τα 11,7 ευρώ δίνει η Euroxx στον ΟΠΑΠ και σύσταση "Overweight", σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα α' τριμήνου ήταν ελαφρώς καλύτερα από αυτά που ανέμενε σε ό,τι αφορά τόσο το EBITDA όσο και τις πωλήσεις. Όπως επισημαίνει, τα μεγέθη τριμήνου οφείλονται κυρίως στην αύξηση της συνεισφοράς των VLTs κατά 26 εκατ. ευρώ ετησίως (69 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019, έναντι 43 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2018) και επηρεάστηκαν επίσης θετικά από την ισχυρή απόδοση της λαχειοφόρου αγοράς και τη στροφή στην ανάπτυξη του "Pame Stoixima". 

  Για τη Μυτιληναίος, οι πιο πρόσφατες συμβάσεις για έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως η σύμβαση για την επέκταση του Προαστιακού, για την κατασκευή του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) του ΑΔΜΗΕ στην Κόρινθο, αλλά και στην Τυνησία για την Eni, διατηρούν το θετικό momentum για τον τίτλο, που βρέθηκε ξανά στα επίπεδα των 10 ευρώ (3/6, κλείσιμο). Η Alpha Finance στις αρχές Απριλίου είχε διατυπώσει σε έκθεσή της πως το 2019 αναμένονται κέρδη-ρεκόρ για τη Μυτιληναίος, αναφέροντας ως λόγους, μεταξύ άλλων, τα αναμενόμενα κέρδη-ρεκόρ και τις ευνοϊκές προοπτικές για τις ενεργειακές επιχειρηματικές μονάδες, καθώς και τις μονάδες μετάλλων και ορυχείων. Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοση ("Οutperform") της μετοχής, αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 14,50 ευρώ ανά μετοχή, από 14,1 ευρώ προηγουμένως.

  Η Pantelakis Securities, με αφορμή τα αποτελέσματα της Κρι Κρι, δίνει σύσταση "Οverweight" για τη μετοχή της, καθώς και... εύσημα στην εταιρεία για τις επιδόσεις της, τονίζοντας πως, παρά την άνοδο κατά 28% της μετοχής φέτος, εξακολουθεί να είναι ελκυστική, καθώς διαπραγματεύεται 13,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή για το 2019.

  Η δεύτερη φάση του ράλι

  Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση του ράλι, η Axia εκτιμά πως αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει μόλις η αγορά αρχίσει να αισθάνεται άνετα με την προοπτική ενίσχυσης της πολιτικής σταθερότητας μετά την εκλογική περίοδο, δηλαδή την ικανότητα της Ν.Δ. να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Το ράλι αυτό θα μπορούσε να διατηρηθεί ανάλογα με τις άμεσες ενέργειες της νέας κυβέρνησης και τα βήματα πολιτικής που θα ανακοινωθούν. Σε αυτήν τη φάση του ράλι εκτιμά πως οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo και Motor Oil αναμένεται να προσελκύσουν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, ιδίως από funds που θα επιδιώξουν να επενδύσουν σε μετοχές υψηλής ρευστότητας από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον θα στραφεί και προς τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και σε μετοχές υψηλής ρευστότητας επίσης, όπως οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Fourlis, Sarantis και EXAE.

  Η Lamda Development αναμένεται να επωφεληθεί από μια πιθανή επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού και το ίδιο ισχύει για τα ΕΛΠΕ. Ταυτόχρονα, αναμένεται οι εγκρίσεις του master plan του ΟΛΠ να κινηθούν γρηγορότερα, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα) θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο εν όψει της αναμενόμενης επιτάχυνσης των αναπτυξιακών projects στη χώρα και των αποφασιστικών βημάτων που αναμένεται να γίνουν για να καλυφθεί το τεράστιο χάσμα των επενδύσεων που δημιουργήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια. Όσον αφορά τις πιο πολύπλοκες περιπτώσεις, όπως τις χαρακτηρίζει η Axia, της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, η αγορά θα περιμένει τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, με τη Ν.Δ. να έχει ήδη αναφέρει πως η περίπτωση της ΔΕΗ είναι μεταξύ των πρώτων που θα ληφθούν υπόψη, δεδομένης της σημασίας της εταιρείας για την ελληνική οικονομία.

  Οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

  Αδιαμφισβήτητα οδηγός του ράλι και της εκτόξευσης του τζίρου και του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Χ.Α. ήταν ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να σημειώνουν κέρδη έως και 58% μέσα σε λίγες μέρες. Έτσι, το +58,1% της Πειραιώς και το +31,3% της Alpha Bank ακολούθησαν η Εθνική στο +16% και η Eurobank στο +15%. Η Moody's διατήρησε θετικό το οutlook για τον κλάδο, αναμένοντας συνέχιση της βελτίωσης του προφίλ χρηματοδότησης των συστημικών τραπεζών και του κινδύνου των στοιχείων ενεργητικού. Επίσης, αναμένει περαιτέρω αύξηση των καταθέσεων, σταδιακή μείωση των προβληματικών δανείων, οριακή κερδοφορία και σταθερότητα σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια του κλάδου.

  Όπως σημείωσε η Alpha Finance σε έκθεσή της, οι χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και οι προσδοκίες για λιγότερη αβεβαιότητα στο πολιτικό τοπίο, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη, έχουν ωθήσει τις εισροές στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, τη στιγμή που οι προοπτικές για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκαν, ενώ οι διοικήσεις έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη σημαντική μείωση των NPEs. Η επενδυτική στάση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έχει αλλάξει, συνιστώντας "αγορές στην πτώση" παρά "πωλήσεις στην άνοδο".

  Όπως επισημαίνει, οι αποτιμήσεις πρέπει να υποχωρήσουν από τα πρόσφατα υψηλά για να προσελκύσουν ένα νέο κύμα επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς το discount σε σχέση με το ευρωπαϊκό τραπεζικό μειώθηκε σημαντικά (από -70% σε λιγότερο από 40% κατά μέσον όρο και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Eurobank, κάτω του 10%).

  Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες παρέμειναν κερδοφόρες παρά τις πιέσεις στα έσοδα λόγω των κινήσεων απομόχλευσης και εποχικότητας, με τους κεφαλαιακούς δείκτες CET1 να παραμένουν ισχυροί, όπως σημείωσε η Euroxx. Η κερδοφορία των Eurobank και Alpha Bank βασίστηκε στις μειωμένες λειτουργικές δαπάνες και τις συνολικές προβλέψεις για επισφάλειες, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις στα έσοδα. Η Εurobank επωφελήθηκε και από τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Για την Εθνική Τράπεζα, τα αποτελέσματα δέχτηκαν ώθηση από τα αυξημένα core έσοδα και τις συναλλαγές, καθώς και τις χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες, οδηγώντας σε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 131 εκατ. ευρώ, έναντι 8 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Η Πειραιώς κατάφερε να αυξήσει τα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των νέων χορηγήσεων με υψηλότερα spreads.

  Πού μπαίνει ο πήχης

  Η Morgan Stanley επισημαίνει πως, αν και τα αποτελέσματα α' τριμήνου της Eurobank ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών, ωστόσο διατηρεί τη σύσταση με την τιμή-στόχο στο 1 ευρώ. Από την πλευρά της, η Euroxx δίνει σύσταση "Οverweight" και τιμή-στόχο το 0,82 ευρώ.

  Για την Πειραιώς, τόσο η Morgan Stanley όσο και η Deutsche Bank δίνουν πολύ χαμηλότερες στόχους από την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό (η οποία είναι κοντά στα 2,8 ευρώ). Η Morgan Stanley δίνει στόχο τα 1,30 ευρώ και η Deutsche Bank το 1,50 ευρώ, με σύσταση "Underweight" και "Ηold" αντίστοιχα.
  Τέλος, σύσταση "Βuy" και τιμή-στόχο τα 2,25 ευρώ δίνει η Axia στην Alpha Bank μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου, ενώ από την πλευρά της η Euroxx δίνει σύσταση "Οverweight" για την Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 1,50 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ