Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Ιουν-2019 09:22

  Υπό την παρακολούθηση των Βρυξελλών οι αλλαγές σε κατώτατο, απολύσεις

  Υπό την παρακολούθηση των Βρυξελλών οι αλλαγές σε κατώτατο, απολύσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στην "καραντίνα" της Κομισιόν θα βρίσκονται οι δύο βασικότερες ανατροπές τις οποίες πέρασε η κυβέρνηση από τις αρχές του έτους.

  Ο λόγος για την αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού κατά 11% από την 1η Φεβρουαρίου και, τον περασμένο μήνα, την θέσπιση της ρήτρας "βάσιμης απόλυσης" στον ιδιωτικό τομέα.  

  Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, χρειάζονται επιπλέον στοιχεία – όχι μόνο από το πληροφοριακό σύστημα που μετρά τις ροές απασχόλησης (σ.σ. "Εργάνη") – αλλά και από τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να αξιολογηθούν οι συνέπειες της αύξησης του κατώτατου μισθού από τον περασμένο Φλεβάρη. 

  Επίσης, σε σχέση με την απόλυση εργαζομένων, μόνο εφόσον αποδεικνύεται ότι υπάρχει "βάσιμος λόγος" σύμφωνα με την κρίση του εργοδότη, οι Βρυξέλλες θα περιμένουν να δουν αν το μέτρο αυτό θα οδηγήσει πράγματι σε αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου των απολύσεων –όπως στηρίζει η κυβέρνηση – ή θα οδηγήσει σε μπαράζ προσφυγών στα δικαστήρια από πλευράς εργαζομένων κατά της απόλυσης τους.

  Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά,  η νέα  έκθεση την οποία δημοσίευσαν χθες οι Βρυξέλλες "προκειμένου να υπάρξει κατάλληλη αξιολόγηση, οι αρχές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν και να ενσωματώσουν επιπλέον στοιχεία από αρχεία της κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία θα επιτρέψουν  μία πιο πλήρη αξιολόγηση των συνεπειών των πρόσφατων αλλαγών".

  Επίσης, από την Κομισιόν, επισημαίνεται πως "για το σκοπό αυτό, διατυπώθηκε (σ.σ. από την ελληνική κυβέρνηση) αίτημα για τεχνική βοήθεια με αντικείμενο την κατάλληλη συλλογή και διαχείριση στοιχεία από διαφορετικές πηγές της δημόσιας διοίκησης".

  Όσον αφορά στην θέσπιση του "βάσιμου λόγου" απόλυσης, η Κομισιόν, στην έκθεσή της για την Ελλάδα, τονίζει πως "σε περίπτωση αμφισβήτησης μιας απόλυσης στο δικαστήριο και ο εργοδότης δεν είναι σε θέση να αποδείξει την ύπαρξη ενός τέτοιου βάσιμου λόγου" (σ.σ. που να σχετίζεται π.χ. με τη μη ικανότητα του εργαζομένου που απολύθηκε) η απόλυση θεωρείται παράνομη και ο εργαζόμενος δικαιούται να αποκατασταθεί και δικαιούται αποζημίωση για τις οικονομικές απώλειες από την ημερομηνία της παράνομης απόλυσης".

  Από τις Βρυξέλλες, επισημαίνεται πως "σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, σκοπός της νέας διάταξης είναι να βελτιώσει τη νομική σαφήνεια, καταγράφοντας στο ίδιο νομοθετικό κείμενο όλες τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται για να θεωρηθεί ότι η απόλυση είναι έγκυρη". 

  Ωστόσο, παράλληλα, από την Κομισιόν, τονίζεται πως "απομένει να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό αυτή η καλύτερη αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου θα επηρεάσει τον συνολικό αριθμό των απολύσεων, θα οδηγήσει σε αύξηση των υποθέσεων απολύσεων οι οποίες θα απασχολούν τα δικαστήρια ή/και θα οδηγήσουν σε καλύτερη επεξεργασία αυτών των υποθέσεων από τα δικαστήρια".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων