Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Ιουν-2019 16:25

  Κομισιόν: Αργή μείωση των NPLs και ισχνή κερδοφορία, πρόκληση για τις τράπεζες

  Κομισιόν: Αργή μείωση των NPLs και ισχνή κερδοφορία, πρόκληση για τις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα εξακολουθεί να παρουσιάζει προκλήσεις, οι βελτιώσεις υλοποιούνται με πολύ αργό ρυθμό και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες, όπως οι υψηλοί όγκοι των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ισχυρή διασύνδεση κράτους – τραπεζών, επισημαίνει η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν για τον τραπεζικό τομέα.

  Θετική, όπως αναφέρεται, είναι η βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες συνεχίζουν να βασίζονται κυρίως στην εσωτερική τους ικανότητα να δημιουργούν κεφάλαια, αν και αυτή είναι αποδυναμωμένη εξαιτίας της χαμηλής κερδοφορίας των τραπεζών και της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους.

  Επισημαίνοντας την ελαφρά αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού από το τέλος του προγράμματος του ΕΜΣ και την απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA, η Έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι, καθώς η εμπιστοσύνη των καταθετών έχει αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι λόγοι οικονομικής σταθερότητας, μόνο ένα ή δύο τελικά βήματα απομένουν για την άρση των capital controls.

  Αναφερόμενη στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, η Κομισιόν αναφέρει ότι αν και είναι γενικά επαρκής, επιδεινώθηκε ελαφρώς κατά το 2018, ενώ οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTCs) εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος του κεφαλαίου CET1. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος,  στο τέλος του 2018, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε ένα Common EquityTier 1 (CET1) 15,3% σε ενοποιημένη βάση που είναι συγκρίσιμο με τον μέσο όρο της ΕΕ. Το υψηλό επίπεδο κωδικών DTC στα κεφάλαια CET1 αυξάνει τις ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι οι πιστώσεις αναβαλλόμενης φορολογίας για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχονται σε 15,7 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά τους κεφάλαια της κατηγορίας CET 1  ανέρχονταν σε 25,9 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2018. Ως εκ τούτου, το μερίδιο των κωδικών DTC έναντι του κεφαλαίου CET 1 φτάνει το 60,8% στο τέλος του 2018, αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από το τρίτο τρίμηνο του 2018.

  Η κερδοφορία εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν και το ποσοστό των προβλέψεων έφθασε το 95%. Παρά τη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, τα οικονομικά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2018 δείχνουν χαμηλότερη κερδοφορία σε σύγκριση με το 2017 και, συνολικά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έκλεισε το οικονομικό έτος 2018 με μικρές καθαρές ζημίες. 

  Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

  Συνδυαστικά με τη μείωση των κερδών προ προβλέψεων, το υψηλό επίπεδο των NPLs δημιουργεί προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου και του χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές. 

  Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται σταδιακά, αλλά παραμένουν αυξημένα, ανερχόμενα σε 81,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018 σε σύγκριση με το ανώτατο επίπεδο των 107,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016. Αυτό μεταφράζεται σε λόγο μη εξυπηρετούμενων δανείων από 45,4%, δηλαδή 1,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο, υποδεικνύοντας ένα επιταχυνόμενο ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το τελευταίο τρίμηνο. Το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά το 2018 κατά1 ποσοστιαία μονάδα, ενώ οι καταναλωτικές πιστώσεις και τα επιχειρηματικά δάνεια παρουσίασαν μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
  Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη ταχύτερης μείωσης των NPLs, λέει η Κομισιόν. Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί προς αυτή την κατεύθυνση (πλαίσιο αφερεγγυότητας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δημοπρασιών, εξωδικαστικός μηχανισμός, καθώς και μια ενεργή δευτερογενής αγορά για μη εξυπηρετούμενα δάνεια) πρέπει να ακολουθηθούν με συνέπεια.   Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υποστηρίζουν τη μείωση των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και να βελτιώνουν  το σύστημα κινήτρων για τον περιορισμό της εισροής νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρει η Έκθεση.

  Τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ

  Αναφερόμενη στις δύο πρωτοβουλίες για τη μείωση των NPLsαπό το ΤΧΣ (APS) και την ΤτΕ (AMC), η Κομισιόν τις βλέπει θετικά, αλλά επισημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στον κατά πόσον θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

  Τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες προσθήκες στη δέσμη εργαλείων για την επίλυση των NPLs, εφόσον έχουν σχεδιαστεί να επωφεληθούν από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και βασίζονται σε διεξοδική τεχνική προετοιμασία, μεταξύ άλλων το πεδίο εφαρμογής, τη ρυθμιστική και εποπτική αντιμετώπιση, τη διακυβέρνηση, τη χρηματοδότηση, τη συμβατότητα με τoυς κανόνες ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ και τις επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς. 

  Η Κομισιόν διατυπώνει αμφιβολία, ελλείψει παραδοτέων, για το κατά πόσον είναι πλήρως λειτουργική η ομάδα εργασίας που συνέστησε τον Ιανουάριο το Υπουργείο Οικονομικών με την Τράπεζα της Ελλάδος για την αξιολόγηση και προώθηση των δύο σχεδίων. Είναι σημαντικό οι προετοιμασίες των αντίστοιχων συστημάτων να προχωρήσουν με μια ταχεία διαδικασία, τονίζει. 

  Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

  Η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρά σε ολόκληρη την επικράτεια, αν και με κάπως επιβραδυνόμενο ρυθμό. Ακόμα, ένα μεγάλο ποσοστό των πλειστηριασμών (περίπου δύο τρίτα το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τις ελληνικές αρχές) ακυρώνεται, αναστέλλεται ή αποβαίνουν άγονοι.

  Η Κομισιόν αναφέρει ότι από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς συνεχίζουν να απέχουν οι συμβολαιογράφοι της Κέρκυρας, ενώ αναφέρει πως τα κύρια εμπόδια που εντοπίστηκαν από την Ελληνική Τραπεζική Ένωση σχετίζονται με τη συμπεριφορά στρατηγικών κακοπληρωτών να υποβάλουν αίτηση για ένταξη σε καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας λίγο πριν από τη διεξαγωγή του πλειστηριασμού, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη διαδικασία. Στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγει και η υποβολή ένστασης από τον οφειλέτη για την αναθεώρηση της ελάχιστης τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού. Οι ελληνικές αρχές μαζί με την Ελληνική Τραπεζική Ένωση δημιούργησαν ομάδα εργασίας, η οποία επί του παρόντος εξακολουθεί να αξιολογεί τα δεδομένα, προκειμένου να καθορίσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της επανεξέτασης της εφαρμογής του ελληνικού Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η
  ομάδα εργασίας θα εκπονήσει σχετική έκθεση έως τον Σεπτέμβριο του 2019. 

  Πιστωτική επέκταση

  Αναφερόμενη, τέλος, στην πιστωτική επέκταση, η Έκθεση της Κομισιόν λέει ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά έχει ανακάμψει πολύ αργά από τον Ιούλιο του 2016, ενώ από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 παρέμεινε σε καθαρά αρνητική περιοχή και ακόμη μειώθηκε ελαφρά περαιτέρω. Η αύξηση των καταναλωτικών δανείων παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη από τα τέλη του 2016, κοντά στο μηδέν. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, κάποια χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων. Η ζήτηση αυξάνεται για όλες τις κατηγορίες πιστώσεων κατά τη διάρκεια του 2018 και του πρώτου τριμήνου του 2019. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων