Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Μαϊ-2019 09:56

  Προς επανεξέταση εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης προ της 18ης Ιουλίου

  Προς επανεξέταση εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης προ της 18ης Ιουλίου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  "Παράθυρο" επανεξέτασης των εκκρεμών αιτήσεων για κύριες συντάξεις οι οποίες υποβλήθηκαν από ασφαλισμένους που διέκοψαν την επαγγελματική δραστηριότητά τους πριν την 18η Ιουλίου του 2018, αφήνει εγκύκλιος την οποία εξέδωσε χθες ο ΕΦΚΑ.

  Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ επισημαίνει πως για τους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν την 18η Ιουλίου, είναι δυνατόν το εν λόγω δικαίωμα να κριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την παραπάνω ημερομηνία (σ.σ.: 18/7/2019).

  Ο σχετικός νόμος προβλέπει πως το δικαίωμα σύνταξης γήρατος αρχίζει από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Αυτό ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία αυτή πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

  Αν δεν πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, το δικαίωμα συνταξιοδότησης αρχίζει από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται εκείνου κατά τον οποίο πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις. Οι εν λόγω ρυθμίσεις ισχύουν όχι μόνο για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 18η Ιουλίου 2018, αλλά και για εκείνες που υποβλήθηκαν πριν την 18η Ιουλίου 2018, αλλά δεν έχουν κριθεί οριστικά.

  Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του 6ου μήνα που έπεται του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Έτσι, για παράδειγμα, αν ένας ασφαλισμένος κατέθεσε αίτημα συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ την 1η Απριλίου 2019, μπορεί να υποβάλλει τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησης τους έως και την 31η Οκτωβρίου 2019.

  Αν από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά προκύπτει ότι οι απαραίτητες για τη συνταξιοδότηση προϋποθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε επόμενο ημερολογιακό  - της αίτησης συνταξιοδότησης - μήνα, ως χρόνος έναρξης του δικαιώματος σύνταξης ορίζεται η πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων μήνα.

  Αν παρέλθει άπρακτη (σ.σ.: χωρίς να υποβληθεί αίτημα συνταξιοδότησης) η προθεσμία των 6  μηνών για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών  - με υπαιτιότητα (σ.σ: ευθύνη) του ασφαλισμένου, η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος απορρίπτεται και εκδίδεται σχετική απόφαση.

  Για τα πρόσωπα για τα οποία απαιτείται η λύση της υπαλληλικής σχέσης ή η διαγραφή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος, η προϋπόθεση αυτή εξακολουθεί να ισχύει.

  Οι ασφαλισμένοι που, κατά την έναρξη χορήγησης της σύνταξης, συνεχίζουν την απασχόλησή τους ως μισθωτοί ή μη μισθωτοί, διέπονται από τις διατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων. Στις περιπτώσεις αυτές δεν απαιτείται η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας, όπως προβλέπεται ανά πρώην ασφαλιστικό φορέα και η συνέχιση της απασχόλησης δηλώνεται στην αίτηση συνταξιοδότησης.

  Ειδικά για τους ασφαλισμένους επαγγελματίες οδηγούς, εκπαιδευτές και αυτοκινητιστές για τους οποίους απαιτείται η κατάθεση της επαγγελματικής άδειας οδήγησης για την έναρξη της συνταξιοδότησης, το δικαίωμα σύνταξης ξεκινά την πρώτη του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης κατάθεσης της επαγγελματικής άδειας οδήγησης. Σε αντίθετη περίπτωση, η χορήγηση της σύνταξης ξεκινά την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου κατατέθηκε η επαγγελματική άδεια οδήγησης.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων