Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Μαϊ-2019 17:00

  Τα δύο χρονικά "παράθυρα" για την έκδοση ελληνικών ομολόγων

  Τα δύο χρονικά "παράθυρα" για την έκδοση ελληνικών ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων για την επιλογή του χρόνου "επιστροφής" στις αγορές, με την τελευταία προγραμματισμένη έκδοση ομολόγου για το 2019, ο Ιούλιος ή ο Σεπτέμβριος αποτελούν τα δύο "παράθυρα" στα οποία χρονικά οι κίνδυνοι – υπό προϋποθέσεις – περιορίζονται και μπορούν να δώσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα. 

  Το εκλογικό αποτέλεσμα τις 26ης Μαΐου έχει χωρίς αμφιβολία επιδράσει θετικά στην συρρίκνωση των αποδόσεων και των spreads, με τρόπο που επιβεβαιώνει την αντίστροφη τάση μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων. 

  Η συρρίκνωση της διαφοράς ανάμεσα στα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα – σε δεκαετή διάρκεια – στις 48 μονάδες βάσεις, έχει ενισχύσει την εκτίμηση των αναλυτών της αγοράς ότι η δευτερογενής αγορά στην Ελλάδα κινείται σαν σε μονόδρομο προς την βελτίωση του πολιτικού κλίματος. Αντίθετα, η ιταλική μπαίνει σε μία περίοδο ισχυρής αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την Κομισιόν. 

  Αυτή η διαφορετική και αντίστροφη "τάση" στηρίζει και ενισχύει την εκτίμηση απαγκίστρωσης των προοπτικών, μεταξύ των δύο οικονομιών με το μεγαλύτερο πρόβλημα χρέους στην Ευρωζώνη.

  Τις προσδοκίες που δημιουργεί η τάση αυτή θέλει να εκμεταλλευτεί ο σχεδιασμός για άμεση κινητοποίηση του ΥΠΟΙΚ και του ΟΔΔΗΧ, είτε μέσα στον Ιούλιο, είτε το αργότερο τον Σεπτέμβριο με την έκδοση 7ετούς ομολόγου, παρ' ότι οι συνθήκες, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έκδοση μεγαλύτερης διάρκειας.

  Σε κάθε περίπτωση οι αγορές γνωρίζουν ότι δεν υφίσταται πρόβλημα ρευστότητας στην διαδικασία εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά πρόκειται για κινήσεις οι οποίες στοχεύουν στην εμβάθυνση της αγοράς, αλλά και την ικανοποίηση της "ζήτησης” που υπάρχει σε τίτλους ασφαλείς μεν (στις συγκεκριμένες διάρκειες), αλλά με υψηλότερες αποδόσεις που δύσκολα μπορούν να βρουν σε άλλες αγορές.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών στους οποίους απευθύνθηκε το Capital.gr, οι κίνδυνοι που μπορούν να ανακύψουν δεν αφορούν πλέον τόσο εσωτερικές αιτίες, όσο εξωτερικές εξελίξεις. Ιδιαίτερα δε τις αναταράξεις που μπορούν να προβάλλουν στον ορατό ορίζοντα τόσο από τις εμπορικές συγκρούσεις ΗΠΑ – Κίνας και ΗΠΑ – ΕΕ, όσο και από το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο Brexit.'

  Ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και ειδικά στις ενδεχόμενες αλλαγές στην ηγεσία της ΕΚΤ, καθώς και τις πιθανές αλλαγές στην νομισματική της πολιτική ως αποτέλεσμα των σημαντικών αλλαγών στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της ΕΕ.

  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο εσωτερικό διαφαίνεται η βεβαιότητα για την διαμόρφωση ενός πολιτικού περιβάλλοντος που ευνοεί τις θετικές προσδοκίες, καθώς και την χωρίς αναστολές προώθηση της διαδικασίας απομείωσης και προεξόφλησης του δανείου του ΔΝΤ μέσα στους επόμενους μήνες, παρά τις κάποιες αρχικές επιφυλάξεις που είχαν δημιουργηθεί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων