Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Μαϊ-2019 21:00

  Τρύπα στα έσοδα από τις 120 δόσεις βλέπουν οι θεσμοί

  Τρύπα στα έσοδα από τις 120 δόσεις βλέπουν οι θεσμοί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Μεγάλη τρύπα στα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές δημιουργούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων των θεσμών, οι δυο ρυθμίσεις που βρίσκεται σε ισχύ και αφορά τις οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις η φετινή υστέρηση από τα κρατικά έσοδα λόγω των ρυθμίσεων είναι πολύ πιθανό να φτάσει αλλά και να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Η κίνηση της θέσπισης των ρυθμίσεων, ειδικά αυτής προς τις εφορίες ήταν ουσιαστικά μια μονομερής κίνησης από την πλευρά της κυβέρνησης με καθαρά προεκλογική και ψηφοθηρική πρόθεση. Και συνήθως τέτοιου είδους προθέσεις δημιουργούν προβλήματα στον κρατικό προϋπολογισμό.

  Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους θεσμούς, είναι κυρίως ότι στη ρύθμιση εντάχθηκαν και οφειλές οι οποίες είχαν ήδη ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 μηνιαίων δόσεων. Και αυτό διότι προγραμματισμένες εισπράξεις του δημοσίου για τη φετινή χρονιά, δηλαδή ουσιαστικά όλες οι ρυθμίσεις των 12 δόσεων που είχαν χορηγηθεί εντός του 2018 μπορούν να ακυρωθούν και οι φορολογούμενοι να μοιράσουν την αποπληρωμή των οφειλών τους σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό, παράλληλα, δημιουργεί και κινδύνους για μη είσπραξη μέρους τους καθώς αυξάνει την αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση των οφειλετών.

  Ήδη οι θεσμοί έχουν στείλει τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές τους. Στο τελευταίο Eurogroup ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) δήλωσε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το πακέτο παροχών που δόθηκε θέτουν σε αμφισβήτηση την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ενώ το ίδιο έκανε αλλά με μεγαλύτερη έμφαση ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Ρόλφ Στράουχ μιλώντας χθες στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

  Το τι θα γίνει με το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι θεσμοί για φέτος λόγω των προεκλογικών παροχών που έδωσε η κυβέρνηση θα φανεί μετά τις εθνικές εκλογές που προγραμματίζονται για το τέλος Ιουνίου.  Μέχρι και τις 30 Ιουνίου που θα διεξαχθούν οι εκλογές το… υποβρύχιο των θεσμών αναμένεται να καταδυθεί χωρίς να εκτοξεύσει τορπίλες. Ωστόσο, μετά τις εκλογές θα αναδυθεί και το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού που δημιούργησαν οι προεκλογικές παροχές θα τεθεί επί τάπητος προκειμένου να αναζητηθεί ο τρόπος κάλυψής του. Θετικό για την επόμενη κυβέρνηση είναι ότι το κλίμα έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει στην οικονομία και στις αγορές προς το καλύτερο λόγω των προσδοκιών για εκλογή μιας κυβέρνησης περισσότερο φιλικής προς τις επενδύσεις και τις πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ