Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Μαϊ-2019 15:07

  Στράουχ (ESM): Ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον στόχο του 3,5%

  Στράουχ (ESM): Ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον στόχο του 3,5%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανησυχία για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην Ελλάδα από τις παροχές Τσίπρα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν τις χθεσινές ευρωεκλογές, εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράουχ, μιλώντας στο κυπριακό πρακτορείο ΚΥΠΕ.

  Ο τελευταίος επανέλαβε τις ανησυχίες του επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι οι αγορές είναι προσεκτικές στην αποφυγή κινδύνων που σχετίζονται με χώρες για τις οποίες δεν έχουν σαφή εικόνα για την πορεία της οικονομικής πολιτικής.

  "Αν και δεν έχουμε τελική εκτίμηση των μέτρων, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα δεν θα πετύχει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με σημαντική διαφορά", είπε, συμπληρώνοντας πως για το 2020 ο αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά εάν τα εξαγγελθέντα μέτρα εφαρμοστούν, το θέμα μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

  Σημείωσε εξάλλου πως από τη σκοπιά του ESM, τα μέτρα αυτά δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη, τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. "Μπορεί να βοηθήσουν την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αλλά η εικόνα διαφέρει σε μεσοπρόθεσμο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυτό για μας, ως ο μεγαλύτερος μακροχρόνιος δανειστής της Ελλάδας, αποτελεί θέμα ανησυχίας", συμπλήρωσε.

  Υπερβολικοί οι φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη

  Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας στην Eυρωζώνη και τις ανησυχίες για αρνητικό αντίκτυπο από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο κ. Στράουχ είπε εξάλλου ότι η Ευρωζώνη δεν οδεύει άμεσα προς ύφεση, αλλά προβλέπεται μια ομαλοποίηση της ανάπτυξης, καθώς καταγράφεται μια ωρίμανση του οικονομικού κύκλου.

  Αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθοδικοί εξωτερικοί κίνδυνοι, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και ενδείξεις ανθεκτικότητας στην εγχώρια οικονομία, που καθοδηγούνται από την απασχόληση, τους μισθούς και την κατανάλωση.

  Oι εμπορικοί πόλεμοι επηρεάζουν μια οικονομία όχι μόνο άμεσα μέσω της επιβολής κυρώσεων, αλλά και έμμεσα μέσω της αβεβαιότητας που μπορεί να υπονομεύσει τις επενδύσεις, είπε ο κ. Στράουχ  και συμπλήρωσε: "Οι άμεσοι φόβοι για μια ύφεση είναι σίγουρα υπερβολικοί, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και συνετοί".
   
  Πάντως, ερωτηθείς αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια νέα ύφεση, ο κ. Στράουχ είπε η βασική διαφορά από το 2009 είναι η ενίσχυση του ESM, σε συνδυασμό με τη θέσπιση της τραπεζικής ένωσης, που ενισχύει σημαντικά την θεσμική υποδομή της ΕΕ. Η Σύνοδος για το Ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, πέραν της ενίσχυσης του ESM, αποφάσισε να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση με την θέσπιση του συστήματος εγγύησης καταθέσεων, αλλά και τη συζήτηση ενός προϋπολογισμού για την Eυρωζώνη, ο οποίος θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση, που θα προσθέσει "άλλο ένα επίπεδο ανθεκτικότητας", όπως είπε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ