Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Μαϊ-2019 19:02

  Οι αγοραστές τοξικού χρέους στρέφονται στην Ελλάδα

  Οι αγοραστές τοξικού χρέους στρέφονται στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων που βρίσκονται πίσω από τις αγορές μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και τοξικών επιχειρηματικών δανείων ύψους 433 δισ. δολαρίων που είχαν στα βιβλία τους οι ιταλικές τράπεζες, κοιτάζουν πλέον σε άλλες χώρες της υπερχρεωμένης νότιας Ευρώπης.
   
  Οι μεγαλύτερες από τις ιταλικές εταιρείες του χώρου αγοράζουν χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα και στην Ισπανία, καθώς η προσφορά στην ιταλική αγορά αρχίζει να φτάνει στα όριά της, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
   
  Ωθούμενες από τις ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν το θέμα των υπερχρεωμένων τραπεζών ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη μέσω νέου δανεισμού, οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων έχουν αγοράσει από το 2015 σχεδόν το ήμισυ των NPLs των ιταλικών τραπεζών.
   
  Σημαντικό μέρος των κινήσεων αυτών έγιναν από κοινού με διεθνή hedge funds κατά της διάρκεια της ευρωκρίσης, μεταξύ των οποίων τα Davidson Kempner Capital Management, Elliott Management, Fortress Investment Group και Varde Investment Partners.
   
  Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης δανείων της Ιταλίας, Cerved SpA, είναι η τελευταία που προστέθηκε στη λίστα των επιχειρήσεων που κοιτάζουν νέες αγορές NPLs, καθώς οι ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά φαίνεται να μειώνονται. Όπως ανέφερε μάλιστα το Bloomberg νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, είναι μεταξύ των διεθνών επενδυτών που έχουν υποβάλει προσφορά για δύο πακέτα κόκκινων δανείων και την πλατφόρμα διαχείρισης που έχει βγάλει προς πώληση η Eurobank Ergasias.
   
  "Η ιταλική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να επαναλάβει την έκρηξη που σημειώθηκε τα τελευταία 2-3 χρόνια", ανέφερε ο Pier Paolo Masenza, επικεφαλής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην PWC στο Μιλάνο.
   
  Οι ιταλικές συναλλαγές NPLs πιθανότατα θα ανέλθουν στο ποσό των 50 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 66 δισ. ευρώ το 2018, σύμφωνα με έκθεση της Banca IFIS. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι περίπου το 39% των NPLs που θα αλλάξουν χέρια θα αφορά αγορές μεταξύ επενδυτών, και όχι απευθείας από μια τράπεζα, έναντι 2% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2018.
   
  Η ανταγωνίστρια της Cerved, DoBank, η οποία ανήκει εν μέρει στην αμερικανική Fortress, άνοιξε επίσης υποκατάστημα στην Ελλάδα, όπου οι δανειολήπτες αδυνατούν να καλύψουν σχεδόν το ήμισυ των οφειλών τους προς τις τράπεζες. Το ποσό αντιστοιχεί σε περισσότερα από 80 δισ. ευρώ χρέους, που ισοδυναμεί με σχεδόν το ήμισυ της οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας.
   
   
  Η DoBank έχει εξαγοράσει επίσης πλειοψηφικό μερίδιο στην Altamira, εταιρεία διαχείρισης χρέους που εδρεύει στην Ισπανία, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που κατέχουν οι τράπεζες ανέρχονται στο ποσό των 69,5 δισ. ευρώ.
   
  Για τους Ιταλούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες αποτελεί θετική είδηση, καθώς αυτό σημαίνει ότι οι τελευταίες μπορούν να διευρύνουν τις χορηγήσεις δανείων σε δανειολήπτες που είχαν απορριφθεί λόγω του μεγάλου συσσωρευμένου χρέους που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση και η επακόλουθη ύφεση.
   
  Κρατική βοήθεια
   
  Το κύμα πώλησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ιταλία βοηθήθηκε από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για να διευκολύνουν τις τράπεζες να "πακετάρουν” και να τιτλοποιήσουν δάνεια προκειμένου να πωληθούν σε επενδυτές, όπως το πρόγραμμα κρατικής εγγύησης, που είναι γνωστό ως GACS.
   
  Οι ιταλικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Banco BPM SpA, η Unicredit SpA και η Intesa Sanpaolo, έχουν μειώσει το ύψος των τοξικών δανείων στους ισολογισμούς τους περίπου στα 180 δισ. ευρώ από το υψηλό των 341 δισ. ευρώ το 2015, σύμφωνα με παρουσίαση της PricewaterhouseCoopers.
   
  Για τους επενδυτές που στηρίζουν την Cerved, τη DoBank και άλλες ιταλικές εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, η στροφή στην Ελλάδα και στην Ισπανία προσφέρει τη δυνατότητα να ωφεληθούν για πολλά ακόμη χρόνια από το βουνό των κόκκινων δανείων του ευρωπαϊκού νότου.
   
  Σύμφωνα με την PWC, οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν σε επενδυτές 15 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων πέρυσι. Τώρα η κυβέρνηση της χώρας επιθυμεί να ενταθεί ο ρυθμός αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και ήδη επεξεργάζεται τη θέσπιση μέτρων για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών. Είναι πιθανό η νέα νομοθεσία να βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο (GACS). Τα μέτρα αυτά εξάλλου φαίνεται να λειτούργησαν, τουλάχιστον στην Ιταλία. 
   
  "Εξετάζουμε τις λιγότερο ώριμες αγορές όπως η Ελλάδα για να αυξήσουμε τα υπό διαχείριση κεφάλαια", δήλωσε η Andrea Mignanelli, διευθύνουσα σύμβουλος της Cerven. "Το να υπάρχει σημαντικός όγκος επισφαλών δανείων είναι το κλειδί για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων