Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Μαϊ-2019 08:25

  Αύριο ανοίγει η "πλατφόρμα" για το νέο διακανονισμό για χρέη στα ταμεία

  Αύριο ανοίγει η "πλατφόρμα" για το νέο διακανονισμό για χρέη στα ταμεία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:05

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Η "ώρα μηδέν", πλέον, έφτασε για την περίφημη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 

  Αύριο ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Capital.gr.

  Όπως ανακοινώθηκε, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, θα εγκαινιάσουν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 10:30 το πρωί, στα γραφεία της Διοίκησης του ΕΦΚΑ και αμέσως μετά η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη στο κοινό.

  Η πλατφόρμα αυτή θα "φιλοξενείται" στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr). Θα παραμείνει, δε, ανοιχτή έως και την 30η Σεπτεμβρίου. Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι προς ένταξη στη νέα ρύθμιση οφειλέτες θα έχουν στη διάθεσή τους λίγο παραπάνω από τέσσερις μήνες ή περίπου 130 μέρες προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις. 

  Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση, δέκα είναι τα σημεία –κλειδιά της νέας ρύθμισης:

  1) Μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κλπ.). Σημειώνεται, όμως, δεδομένων των διαφορετικών όρων υπαγωγής στη ρύθμιση για κάθε ένα ταμείο, υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικής ρύθμισης για κάθε μία ξεχωριστή κατηγορία χρέους. Πχ έστω επαγγελματίας, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης επιχείρησης με προσωπικό. Χρωστά τόσο προς τον τ. ΟΑΕΕ, όσο και προς το τ. ΙΚΑ. Μπορεί να εντάξει στις 120 δόσεις χωριστά τα χρέη προς τον τ. ΟΑΕΕ και χωριστά προς το τ. ΙΚΑ.

  2)  Επίσης, στην περίπτωση που κάποιος ενταχθεί σε δύο ταυτόχρονα ρυθμίσεις (πχ μία για το ΙΚΑ και μία για τον ΟΑΕΕ), η απώλεια μία ρύθμισης, σε περίπτωση μη καταβολής των δύο διαδοχικών δόσεων ή μη καταβολής των τρεχουσών εισφορών για τη μία ρύθμιση, δεν σηματοδοτεί την απώλεια της άλλης.

  3)  Ωστόσο, η "τιμωρία" για όποιον επαγγελματία αθετήσει τη ρύθμιση προς τον τέως ΟΑΕΕ ή το τέως ΕΤΑΑ, θα είναι σκληρή εφόσον έχει προηγούμενα έχει επιλέξει τον επανυπολογισμό των απλήρωτων εισφορών του για την περίοδο 2002-2016, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Αυτή δεν είναι άλλη από την αναβίωση των παλιών, προ του επανυπολογισμού, χρεών, αφού –βέβαια – αφαιρεθούν τα ποσά τα οποία κατέβαλλε.

  4)  Ελάχιστη υποχρέωση όποιων επαγγελματιών ενταχθούν στη ρύθμιση για χρέη προς τον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ είναι, πέραν, της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων, η καταβολή των κατωτάτων εισφορών κάθε μήνα. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί η "έναντι" καταβολή των τρεχουσών εισφορών για να είναι κανείς συνεπής προς τη ρύθμιση.

  5) Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οι απλήρωτες εισφορές του 2018. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια με τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των εισφορών του 2018. Έτσι, δεν είναι σαφή τα τελικά χρέη της περασμένης χρονιάς.

  6) Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως όποιος επαγγελματίας ή αγρότης πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές του 2019, αλλά παράλληλα χρωστά εισφορές το 2017 -2018, οι πληρωμή που (νομίζει ότι) κάνει για το 2019 θα πιστωθεί για την περασμένη διετία. Έτσι, θα μπορεί να ρυθμίσει το υπόλοιπο του χρέους του 2017 -2018, ενώ θα συνεχίσει να χρωστά το 2019. Πχ έστω επαγγελματίες χρωστά τις εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2018 αλλά και τις εισφορές του α’ 4μήνου του 2019. Πληρώνοντας τις εισφορές του α΄ τετραμήνου, οι πληρωμές αυτές θα πιστωθούν στο 4μηνο Ιουλίου –Οκτωβρίου. Έτσι θα συνεχίσει να χρωστά τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018, αλλά και το α΄ τετράμηνο του 2019…

  7) Στη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν μπορούν να ενταχθούν τα χρέη προς το ΕΤΕΑΕΠ για την περίοδο 2017 -2018. Αυτά θα πρέπει να πληρωθεί με βάση το υπάρχον πλάνο 36 δόσεων, παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές επικουρικού –εφάπαξ. Ωστόσο εντάσσονται στη ρύθμιση τα χρέη προς τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ για την προ του 2017 περίοδο. Επίσης για το 2002-2016 μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, οι οφειλέτες να τα επανυπολογίσουν.

  8) Ο επανυπολογισμός των χρεών προς  το ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και προς τον ΕΦΚΑ για την περίοδο 2002-2016 οδηγεί σε μείωση των καταβλητέων εισφορών μαζί και της μελλοντικής σύνταξης. Αν και η διαδικασία αυτή είναι εθελοντική, ούτε ο ΕΦΚΑ, ούτε ο ΕΤΕΑΕΠ ενημερώνουν  τους οφειλέτες ποια θα είναι η σύνταξη ή το εφάπαξ που θα πάρουν, εφόσον επιλέξουν τον επανυπολογισμό.

  9) Στη ρύθμιση εντάσσονται υποχρεωτικά και χρέη των επαγγελματιών  προς τον ΕΟΠΥΥ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι για το διάστημα για το οποίο οι αυτοασφαλισμένοι δεν κατέβαλλαν τρέχουσες εισφορές, προφανώς είχαν αποκλειστεί από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ένταξη των χρεών αυτών στη ρύθμιση, επαναφέρει μεν στον οφειλέτη την ασφαλιστική ικανότητα του, αλλά αυτό –σύμφωνα με κύκλους της αγοράς- θα μπορούσε να γίνει και μόνο με την καταβολή τρεχουσών εισφορών υπέρ της υγείας και όχι με την αναδρομική εξόφληση παλιών εισφορών.

  10) Από αυτήν την άποψη, αποτελεί –κατά ορισμένους παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου – παράδοξο το γεγονός ότι δεν διαγράφονται πλήρως όλες οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα επί των οφειλών, αν μη τι άλλων, των αυτοασφαλισμένων. Αντ’ αυτού, προβλέπεται "κούρεμα" 85%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων