Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαϊ-2019 07:52

  Ποιοι εποφθαλμιούν τα 971 εκατ. ευρώ της "13ης σύνταξης"

  Ποιοι εποφθαλμιούν τα 971 εκατ. ευρώ της "13ης σύνταξης"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Ο Δημόσιος κορβανάς είναι ο μεγάλος κερδισμένος της "13ης Σύνταξης”, που καταβλήθηκε στους συνταξιούχους πριν από λίγες ώρες. Καταρχάς το Δημόσιο με το καλημέρα, δηλαδή πριν καλά καλά πιστωθεί το ποσό στους συνταξιούχους, μάζεψε 145 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 971 εκατ. ευρώ, μέσω κρατήσεων αφ ενός στην εφορία και αφ ετέρου στον ΕΟΠΥΥ.

  Επιπλέον το κράτος προσδοκά ότι και από αυτά που μοίρασε ως "13η Σύνταξη”, δηλαδή τα 826 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους, τα οποία είναι αρκετά πιο κάτω από αυτά που υπολόγιζαν να πάρουν στα χέρια τους οι συνταξιούχοι, θα βάλει και άλλα χρήματα στο ταμείο. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια ομάδα πολιτών που δεν θέλει να χρωστά.

  Εκτός από το κράτος όμως στην ουρά για το προεκλογικό bonus, έχουν πάρει λιανέμποροι και προμηθευτές που ελπίζουν να μείνει κάτι και για αυτούς. Άλλωστε δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα τα 826 εκατ. ευρώ που πέρασαν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων.

  Αναπάντεχο bonus για την αγορά η οποία θα σπεύσει να κερδίσει προς όφελός της τη μερίδα του λέοντος. Βέβαια αντίστοιχες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί και από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

  Μέχρι στιγμής μικρό μέρος της αύξησης αυτής έχει περάσει στο ταμείο των αλυσίδων. Κάτι που επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών ο όμιλος Ahold Delhaize ο οποίος έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω της ΑΒ Βασιλόπουλος. Σύμφωνα με το report του ομίλου Ahold Delhaize το πρώτο τρίμηνο η "ανάπτυξη" των πωλήσεων της ΑΒ Βασιλόπουλος, δεύτερου μεγαλύτερου παίκτη, κινήθηκε πτωτικά. 

  Με τις εταιρείες μέτρησης της κατανάλωσης να δίνουν για το πρώτο τρίμηνο –σ.σ. στη μέτρηση εφέτος περιλαμβάνεται και η 31η Δεκεμβρίου του 2018- πωλήσεις αυξημένες κατά 5,7% και το πρώτο δίμηνο κατά 6,1%, σύμφωνα με τις εταιρείες μέτρησης της κατανάλωσης, που αναμένουν εφέτος ανάπτυξης στα επίπεδα του 2% σε αξία και όγκο πωλήσεων.

  Πέρυσι σύμφωνα με τη Nielsen, η οποία μετρά καταστήματα άνω των 100 τ.μ. στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη (σ.σ. στις μετρήσεις της δεν συμπεριλαμβάνονται τα νησιά), η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου (σ.σ. καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., ηπειρωτική Ελλάδα & Κρήτη, εξαιρούμενων των νησιών) κινήθηκε θετικά σε αξία, καταγράφοντας άνοδο +2,2%, σε σύγκριση με το 2017, ενώ τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα, παρουσίασαν χαμηλότερη συγκριτικά τάση, στο +1,8%.

  Με βάση έρευνα της IRI, η οποία μετρά την ηπειρωτική Ελλάδα και προϊόντα με σταθερό κωδικό (σ.σ. δηλαδή δεν περιλαμβάνονται οι επί ζυγίω πωλήσεις αλλά και τα προϊόντα bazaar), οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ σε αξία και όγκο ενισχύθηκε 2,7% το 2018 έναντι του 2017. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ