Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Μαϊ-2019 12:15

  ΙΕΛΚΑ: Αύξηση 1,4% στο λιανεμπόριο τροφίμων το 2018

  ΙΕΛΚΑ: Αύξηση 1,4% στο λιανεμπόριο τροφίμων το 2018
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αύξηση της απασχόλησης κατά 1,4%, δηλαδή  κατά  2,8  χιλ.  εργαζομένους, κατέγραψε στο λιανεμπόριο τροφίμων το 2018 το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) το οποίο ολοκλήρωσε πρόσφατα ανάλυση της απασχόλησης στο λιανεμπόριο τροφίμων βάση των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και εμπειρική  έρευνα  σε  εταιρείες του κλάδου.  Συνολικά  το  λιανικό  εμπόριο παρουσιάζει επίσης αυξητική τάση το 2018 με αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2017.

  Σύμφωνα  με τα  στοιχεία  της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι το λιανεμπόριο τροφίμων εν μέσω της έντονης οικονομικής ύφεσης αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας σε σχέση με τη διατήρηση και την αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα τη δεκαετία του 2010-2020.

  Συγκεκριμένα από την επεξεργασία των στοιχείων απασχόλησης που παρέχει σε τριμηνιαία βάση η ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι την 6ετία 2010-2018 το λιανεμπόριο τροφίμων παρουσιάζει αύξηση της απασχόλησης κατά 12,3%, σε αντίθεση με το σύνολο του λιανικού εμπορίου το οποίο παρουσιάζει μείωση κατά -1,5% και συνολικά με την ελληνική οικονομία η οποία παρουσιάζει   μείωση   κατά   -12,8%.   Πρακτικά   το   λιανεμπόριο   τροφίμων   το   2018 απασχολούσε  σχεδόν  25  χιλ.  περισσότερους  εργαζόμενους  σε  σχέση  με  το  2010 πλησιάζοντας τις 210 χιλ. άμεσα απασχολούμενους.

  Συγκεκριμένα για το 2018 το λιανεμπόριο τροφίμων αύξησε την απασχόληση του 1,4% σε σχέση  με  το  2017,  δηλαδή  κατά  2,8  χιλ.  εργαζομένους.  Συνολικά  το  λιανικό  εμπόριο παρουσιάζει επίσης αυξητική τάση το 2018 με αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2017.

  Εξαιτίας της αύξησης που παρουσιάζει την τελευταία 6ετία το λιανεμπόριο τροφίμων και της ταυτόχρονης   μείωσης   των   άλλων   εμπορικών   κλάδων,   πλέον   η   απασχόληση   του λιανεμπορίου  τροφίμων  αντιπροσωπεύει  σχεδόν  το  30% συνολικά  του  λιανικού  και χονδρικού  εμπορίου,  έχοντας  σημαντικά  μεγαλύτερες πωλήσεις  μάλιστα  από  το  λοιπό λιανεμπόριο. Σημειώνεται ότι το λιανεμπόριο τροφίμων το 2018 αντιπροσωπεύει πάνω από το 5% στην συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα, ξεπερνώντας κλάδους όπως είναι οι Κατασκευές, οι Τράπεζες, οι Μεταφορές και η Υγεία.

  Η αύξηση αυτή της απασχόλησης στο λιανεμπόριο τροφίμων είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων:

  •    Των  εξαγορών  και  συγχωνεύσεων,  οι  οποίες  οδήγησαν  τις  νέες  μεγαλύτερες εταιρείες να προβούν σε προσλήψεις προσωπικού τις οποίες δεν ήταν εφικτό να κάνουν τα μικρότερα σχήματα. Παράλληλα   στη   συντριπτική   πλειοψηφία   των   περιπτώσεων   αποχώρησης επιχειρήσεων από την αγορά, τα καταστήματα των εταιρειών δεν έκλεισαν, αλλά συνέχισαν να λειτουργούν υπό νέες διοικήσεις.

  •    Της ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων στον κλάδο, είτε σε νέα κανάλια πώλησης όπως π.χ.  τα  ηλεκτρονικά  σουπερμάρκετ,  είτε  σε  εξειδικευμένα  κανάλια  όπως  π.χ. delicatessen,  εξειδικευμένα  καταστήματα  με  ελληνικά  προϊόντα,  παραδοσιακά καταστήματα με τουριστικό χαρακτήρα κλπ.

  •    Τα  ανεπτυγμένα  δίκτυα  προκαλούν  επιπλέον  νέες  επενδύσεις  στην  οργάνωση, μηχανογράφηση   και   συντήρηση   του   δικτύου,   προκειμένου   να   αυξηθεί   η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν νέες ανάγκες σε υψηλών προσόντων προσωπικού.

  Το προσωπικό των καταστημάτων σουπερμάρκετ αποτελεί σήμερα το πιο "δυνατό" σημείο της  αγοραστικής  εμπειρίας  (άλλωστε  πολλές  από  τις  επιχειρήσεις  του  κλάδου  έχουν βραβευτεί επανειλημμένως για το ανθρώπινο δυναμικό τους και τη διαχείριση τους), όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές έχουν θετική γνώμη για την εξυπηρέτηση και βοήθεια που λαμβάνουν από το προσωπικό σε ποσοστό 86%.

  Παράλληλα το 75% του καταναλωτικού κοινού δηλώνει ότι έχει προσωπική επαφή με το προσωπικό των τμημάτων εξυπηρέτησης στα καταστήματα σουπερμάρκετ.


  Διαχρονικά,  την  περίοδο  2010-2018  σύμφωνα  με  τα  στοιχεία  της  ετήσιας  έρευνας καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ το αγοραστικό κοινό αξιολογεί ιδιαίτερα θετικά τη συμβολή του σουπερμάρκετ στην απασχόληση (τα χαμηλότερα ποσοστά κατεγράφησαν το 2016 περίοδο με σημαντικά προβλήματα για δύο από τις τότε ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου, τα οποία όμως και πάλι ήταν σημαντικά θετικά). Σε σχέση με τα ποιοτικά στοιχεία της απασχόλησης στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, επισημαίνεται ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσφέρουν εργασία  σε  ομάδες  του  πληθυσμού  που  πλήττονται  περισσότερο  από  την  ανεργία  και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, όπως οι νέοι, οι ανειδίκευτοι εργάτες  και  οι  γυναίκες.  Επίσης,  πρέπει  να  σημειωθεί  η  συμβολή  του  κλάδου  στην αντιμετώπιση της ανεργίας στην επαρχία, εφόσον τα δίκτυα πωλήσεων των αλυσίδων δεν περιορίζονται στα αστικά κέντρα ή τις βιομηχανικές περιοχές της χώρας, αλλά καλύπτουν όλη την επικράτεια. Στο προσωπικό των αλυσίδων σούπερ μάρκετ υπερτερούν οι γυναίκες σε ποσοστά 65%-70%, ενώ περισσότερο από τα 2/3 των καταστημάτων των αλυσίδων δραστηριοποιούνται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων