Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Μαϊ-2019 07:57

  SOS για 2,5 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον χώρο του φαρμάκου

  SOS για 2,5 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον χώρο του φαρμάκου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για ακόμη μια φορά οι επιχειρήσεις στον κλάδο του φαρμάκου εξαιτίας των αυξανόμενων επιβαρύνσεων, προκειμένου μεταξύ άλλων να καλυφθεί το μεγάλο "κενό" ανάμεσα στο κλειστό όριο στον προϋπολογισμό ΕΟΠΥΥ- νοσοκομείων και στις πραγματικές ανάγκες ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών.

  Οι προειδοποιήσεις για μεγάλο πλήγμα στη λειτουργία της αγοράς γίνονται πιο συγκεκριμένες, με τις φαρμακευτικές σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα να αναφέρουν πως οι επιβαρύνσεις αναμένεται να οδηγήσουν στην απώλεια έως και 2.500 θέσεων εργασίας στον κλάδο (στην Ελλάδα, η απασχόληση στο στενό πυρήνα της παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων διαμορφώθηκε στα 14,4 χιλ. άτομα το 2017, μειωμένη ήδη κατά 14,3% σε σχέση με το 2016, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκδοση "Η Φαρμακευτική Αγορά Στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2018" του ΙΟΒΕ).

  Τα "χαράτσια" αφορούν στο μηχανισμό του clawback (αναγκαστικές επιστροφές για να καλυφθεί η "τρύπα" στις δαπάνες) και για τις αναγκαστικές εκπτώσεις του rebate, που φέτος συνολικά υπολογίζονται σε 1,8 δισ. ευρώ από περίπου 1,4 δισ. τη χρονιά που πέρασε. 

  Σύμφωνα με τις εταιρείες, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις του πρώτου τριμήνου φανερώνουν σημαντική αύξηση στο εξωνοσοκομειακό (περίπου 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι) αλλά και στο νοσοκομειακό claw back σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2018. Παράλληλα η δαπάνη των ανασφαλίστων τοποθετείται στα 300 εκατ. φέτος (από 240 εκατ. το 2018), ενώ ήδη στο τετράμηνο το κόστος άγγιξε τα 93 εκατ. ευρώ.

  Όπως τονίζουν επίσης οι φαρμακευτικές, πέρα από τον ορατό κίνδυνο απολύσεων στο χώρο, οι επιβαρύνσεις οδηγούν στην εξόντωση αρκετών και την αποδυνάμωση όλων των εταιρειών του κλάδου, στην αποτροπή της εισόδου νέων φαρμάκων στη χώρα, στην απόσυρση θεραπειών αλλά και στην σημαντική αποεπένδυση στον κλάδο.

  Μόνο πέρσι, το claw back, που ουσιαστικά δείχνει το ύψος της υπέρβασης σε σχέση με το κλειστό όριο δαπανών για φάρμακα, ανήλθε σε 560 εκατ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν και παραμένει 1,945 δισ. ευρώ.

  Αντίστοιχα, η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καθορίστηκε πέρσι στα 530 εκατ., μειωμένη κατά 31% σε σχέση με το 2015 (764 εκατ.), πριν την επιβολή κλειστού προϋπολογισμού. Η επιβάρυνση της αγοράς για τα φάρμακα που χορηγούνται από τα νοσοκομεία έφτασε το 2018 τα 436 εκατ.

  Οι επιχειρήσεις συμπληρώνουν ακόμη πως κανένα νέο φάρμακο δεν έχει εισαχθεί εδώ και ένα χρόνο στη χώρα μας ως απόρροια των καθυστερήσεων στις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των νέων θεραπειών και της έλλειψης προβλεψιμότητας.

  Τελευταίο μέτρο του υπουργείου Υγείας, χαρακτηριστικά, οι αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης, με τις επιχειρήσεις να λένε πως η εφαρμογής ενός νέου μοντέλου ασφαλιστικής αποζημίωσης, παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις του δεν έχουν επακριβώς υπολογιστεί, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμώνται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

  Επιπλέον χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εισηγήθηκε στην Ολομέλεια τροπολογία με την οποία υποχρεούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να καταβάλλουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία το οφειλόμενο ποσό των 241 εκατ. ευρώ από το rebate για την τριετία 2006, 2007 και 2008.

  Οι φαρμακευτικές στην επιστολή τους στον Α. Τσίπρα  απαντούν πως "το θέμα αυτό έχει ξεκαθαριστεί και διευθετηθεί με δικαστικές αποφάσεις και μετέπειτα νομοθετικές πράξεις". "Δεν είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα, να ανακαλύπτονται δήθεν οφειλές των επιχειρήσεων και να επιβάλλονται αναδρομικά 13 χρόνια μετά. Έχει ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στα επιχειρηματικά χρονικά;" σημειώνουν.

  Β. Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων