Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Μαϊ-2019 20:28

  Σύγχυση και ερωτήματα στις Βρυξέλλες προκάλεσε η Κυβέρνηση

  Σύγχυση και ερωτήματα στις Βρυξέλλες προκάλεσε η Κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Συγκρατημένα "θυμωμένο” αλλά "όχι ανήσυχο” είναι το περιβάλλον των κοινοτικών αξιωματούχων που εμπλέκονται με τις διαδικασίες ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. 

  Μετά τις ημι-επίσημες διατυπώσεις "ανησυχίας” στη διάρκεια της ημέρας για το πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ τις εξαγγελίες για τα μέτρα ελάφρυνσης που απασχολούν το κέντρο της πολιτικής της προεκλογικά, σημειώθηκαν κάποιες προσπάθειες "εκτόνωσης” της έντασης με τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. 

  Το πλαίσιο των διευκρινίσεων που, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, δόθηκαν αρμοδίως, στρέφεται κυρίως στην επιβεβαίωση της δέσμευσης της ελληνικής πλευράς ότι "δεν υπάρχει πρόθεση για μονομερείς αποφάσεις” οι οποίες δεν θα συζητηθούν με την Κομισιόν όπως επίσης και ότι "σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν πρόωρες και μη συμβατές κινήσεις που θα αποκλίνουν από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Ιουνίου  (2018) που αφορούν τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων...”. 

  Με άλλα λόγια θα παραμείνει σεβαστή η δέσμευση των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι και το 2022. 

  Αυτό όμως, όπως διευκρινίζεται, δεν σημαίνει ότι δεν θα τεθούν προς συζήτηση "προτάσεις” που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διαχείριση των στόχων αυτών, χωρίς να παραβιάζουν τις αρχικές δεσμεύσεις. 

  Είναι αυτό δυνατό; Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου οι σχετικές προτάσεις δεν αλλάζουν το πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουνίου του 2018, αλλά επιτρέπουν μια περισσότερο παραγωγική διαχείρισή του, χωρίς να υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για προθέσεις επαναδιαπραγμάτευσης των αρχικών δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς.

  Μετά τις "επαφές” αυτές και αφού δοθούν επαρκείς εξηγήσεις για το πώς και τι των προτάσεων που φαίνεται να έχουν ωριμάσει εδώ και καιρό από πλευράς στελεχών του ΥΠΟΙΚ, δεν θα υπάρξουν προβλήματα, σύμφωνα με στελέχη του ΓΛΚ. 

  Στο μεταξύ πάντως και προκειμένου να μη θιγούν οι εξαιρετικά ευαίσθητες ισορροπίες ενόψει εκλογών, από την πλευρά της Κομισιόν και περισσότερο ακόμα του ESM, θα διατυπώνονται σε κάθε ευκαιρία αυστηρές προειδοποιήσεις προς την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που αφορούν τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους...

  Οι αόριστες πάντως νύξεις για το πώς η ελληνική πλευρά "βλέπει” την δυνατότητα μιας περισσότερο παραγωγικής διαχείρισης των αποθεματικών, αντιμετωπίζονται με σαφή δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες. 

  Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζεται πυροδοτούν αντιδράσεις στις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις στις χώρες της Ευρωζώνης, ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα που θέλουν να προβάλουν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στην Ελλάδα, σαν άλλο ένα success story στην Ευρωζώνη και τους "ευρωσκεπτικιστές” που επιμένουν ότι αυτό για την Ελλάδα είναι "fake news”... 

  Διαβάστε ακόμη:

  *Ευρωπαίος αξιωματούχος: Ανησυχία για την παροχολογία – πιθανό "μπλόκο" στην αποπληρωμή του ΔΝΤ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων