Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 12-Μαϊ-2019 17:00

  Φοβίζει το ΔΝΤ η αναστροφή των μεταρρυθμίσεων

  Φοβίζει το ΔΝΤ η αναστροφή των μεταρρυθμίσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το ΔΝΤ επελέγη την προηγούμενη εβδομάδα ως ο "αγγελιοφόρος" μέσω του οποίου πέρασε το "μήνυμα" των δανειστών αλλά –κυρίως– των αγορών. O εκπρόσωπός του, Πίτερ Ντόλμαν, ήταν τελικά το μόνο στέλεχος των "θεσμών" που μετείχε σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα (ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής ακύρωσε τη συμμετοχή του). Τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για τους κινδύνους στην αγορά ομολόγων αλλά και για τα προβλήματα που προκαλούν στην ελληνική οικονομία οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης εβδομάδας.

  Όπως επισήμανε, "οι αγορές συμφωνούν με τη μεικτή αξιολόγηση" της προόδου της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα "παραμένει ουραγός" είπε.

  Εξήγησε ότι "η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές, αλλά τα spreads, που αντικατοπτρίζουν τον βαθμό επικινδυνότητας της χώρας, παραμένουν τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη. Και παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με αυτό που είχαν στις αρχές του 2018".

  Η αιτία είναι ότι, σύμφωνα με τον κ. Ντόλμαν, η Ελλάδα είναι στον "πάτο" της Ε.Ε. σε πολλούς δείκτες εκθέσεων και μελετών. Οι επιδόσεις της είναι πολύ πιο χαμηλές και από την Πορτογαλία, από μία χώρα με την οποία συνήθως συγκρίνεται η Ελλάδα.

  "Η Ελλάδα έχει μεγάλη ημιτελή ατζέντα μεταρρυθμίσεων" εξήγησε. Και έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση "πρέπει να μείνει προσηλωμένη σε μακροχρόνια ατζέντα και να μην εστιάζει στα δημοφιλή βραχυπρόθεσμα μέτρα. Πρέπει να διαμορφώσει συναίνεση και να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε". Και τούτο πρέπει να γίνει για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταγωνισθεί τα άλλα κράτη. "Αυτός είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για τους Έλληνες πολίτες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα".

  Για τις εξαγγελίες της προηγούμενης εβδομάδας επισήμανε ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί και οι κοινωνικές δαπάνες αλλά και οι επενδύσεις είναι πολύ χαμηλές. Και τούτο επηρεάζει και την ΑΕΠ και την κουλτούρα πληρωμών και την κοινωνική συνοχή.

  Για να απελευθερωθεί λοιπόν φορολογικός χώρος "η Ελλάδα πρέπει να κάνει πιο πολλά για να επεκτείνει τη φορολογική βάση και τη φοροδοτική αποδοτικότητα", επισήμανε.

  "Δυστυχώς πολλές πρόσφατες ανακοινώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση" είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφερόμενος στη μείωση της βάσης του ΦΠΑ και στην εξαίρεση του μισού πληθυσμού από την πληρωμή φόρου εισοδήματος (μέσω του αφορολόγητου). Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση διακινδυνεύει τη μελλοντική φορολογική συμμόρφωση με τις ρυθμίσεις που απειλούν μία επιστροφή στις "παλαιές ημέρες".

  Η έκθεση του ΔΝΤ

  Ο Πίτερ Ντόλμαν είχε έρθει στην Αθήνα στο πλαίσιο της αποστολής των "θεσμών" για την 3η αξιολόγηση στην οποία το ΔΝΤ μετείχε όμως ως απλός παρατηρητής. Και τούτο διότι το ΔΝΤ σκοπεύει να επιστρέψει στην Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου ώστε να διενεργήσει την καθιερωμένη του αξιολόγηση βάση του Άρθρου 4 του καταστατικού του. 

  Η έκθεση του Ταμείου αναμένεται να εκδοθεί το νωρίτερα τον Αύγουστο. Αναλόγως και με τις εξελίξεις (πολιτικές και όχι μόνο που ίσως μεσολαβήσουν). Έως τότε είναι χρονικά εφικτό να έχει ολοκληρωθεί και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου με το Ταμείο (αξίας 3,6-3,7 δισ. ευρώ).

  Το επίσημο αίτημα προς το ΔΝΤ θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία σε επίπεδο Ε.Ε. (που περιλαμβάνει την πρώτη έγκριση από τον ESM, τη σύνταξη έκθεσης βιωσιμότητας χρέους, την έγκριση από τα κράτη-μέλη σε επίπεδο κυβερνήσεων ή και εθνικών κοινοβουλίων).

  Ωστόσο, πλέον ο ESM εμπλέκεται και με το νέο "αίτημα" της Ελλάδας για τον "ειδικό λογαριασμό". Έτσι, μοιραία η "κουβέντα" σε επίπεδο ESM αλλά και στα κοινοβούλια των κρατών-μελών δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στο θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του Ταμείου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων