Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Μαϊ-2019 12:13

  Γ. Βρούτσης: "Λαθροχειρία" στο σύστημα Ήλιος

  Γ. Βρούτσης: "Λαθροχειρία" στο σύστημα Ήλιος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.09

  Για "λαθροχειρία" ακόμη και στο σύστημα "ΗΛΙΟΣ" καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Βρούτσης την κυβέρνηση.

  Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η κυβέρνηση "αλλοίωσε" τα στοιχεία, "φουσκώνοντας" με αέρα τις τσέπες των συνταξιούχων, για να δείξουν ότι οι συντάξεις αυξήθηκαν.

  Με δελτίο Τύπου του, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει ότι  "η άνευ προηγουμένου προσπάθεια του υφυπουργού Eργασίας κ. Πετρόπουλου να εξαπατήσει τους συνταξιούχους από το βήμα της Βουλής προσβάλλει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
   
  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, στην προσπάθειά του να αποκρύψει το χάος και τη διάλυση που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, κυρίως όμως τις αχρείαστες περικοπές που έγιναν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο σημείο να δηλώσει -επικαλούμενος τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ- ότι τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ οι συντάξεις αυξήθηκαν.
   
  Μια τέτοια προκλητική δήλωση δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν όλοι οι συνταξιούχοι έχουν νιώσει ήδη τις απώλειες στην τσέπη τους, τονίζει ο κ. Βρούτσης. Τα στοιχεία που ανέφερε στη Βουλή και που απορρέουν από το σύστημα ΗΛΙΟΣ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, αποτελούν προϊόν αλχημείας, καθώς από τον Ιούλιο του 2015 το υπουργείο μεθόδευσε την πλασματική εμφάνιση αυξημένου μέσου όρου των συντάξεων, προσθέτοντας στον υπολογισμό και τις κρατήσεις υπέρ Υγείας και ΑΚΑΓΕ. Ποσά δηλαδή που ουδέποτε κατέληξαν στην τσέπη των συνταξιούχων.
   
  Μάλιστα, όπως τονίζει ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, στις επικουρικές πρόσθεσαν και την επιβληθείσα από το ΣΥΡΙΖΑ -για πρώτη φορά- εισφορά υγείας 6%. Η μεθόδευση αυτή, αποδεικνύεται με απλή σύγκριση των δυο εκθέσεων για τον Ιούλιο του 2015, που υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ.

  Εκεί, αποδεικνύεται ότι:  

  -η μέση κύρια σύνταξη  από τα 666,07 ευρώ εμφανίζεται πλασματικά αυξημένη στα 714,20 Ευρώ –πλασματική αύξηση 7,23%. 
  -η μέση κύρια σύνταξη Γήρατος από τα 743,50 ευρώ εμφανίζεται πλασματικά αυξημένη στα 802,64 ευρώ –πλασματική αύξηση 7,95%. 
  -η μέση επικουρική από τα 169 ευρώ εμφανίζεται πλασματικά αυξημένη στα 172 ευρώ– πλασματική αύξηση 1,7%. 

  Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει σταματήσει τη δημοσίευση των στοιχείων του συστήματος ΗΛΙΟΣ -εδώ και 5 μήνες- προκειμένου να μην αποτυπωθεί η αρνητική επίδραση των πολύ χαμηλών συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου που έχουν απονεμηθεί στο διάστημα αυτό και επιδεινώνουν περαιτέρω τους μέσους όρους, υποστηρίζει ο κ. Βρούτσης.

  Συγκεντρωτικά, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του 2019 και τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ, η κυβέρνηση -για το 2018- "φούσκωσε" με αέρα τις τσέπες των συνταξιούχων κατά 1,44 δισ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ εισφορά υπέρ υγείας και 740 εκατ. ευρώ ΑΚΑΓΕ).
   
  Προκαλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να δημοσιεύσει σήμερα το πραγματικό ύψος της μέσης σύνταξης, μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και ΑΚΑΓΕ και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους συνταξιούχους.
   
  Αν το έκαναν, θα διαπιστώναμε όλοι, αυτό που ήδη βιώνουν και γνωρίζουν οι συνταξιούχοι καλύτερα από τον κ. Πετρόπουλο: ότι έχει χαθεί μια ολόκληρη σύνταξη, καθώς η μέση κύρια σύνταξη έχει μειωθεί πάνω από 60 ευρώ το μήνα και πάνω από 750 ευρώ ετησίως, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, δηλαδή τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
   
  Επιπλέον, στις ανωτέρω απώλειες δεν περιλαμβάνονται η απώλεια του ΕΚΑΣ ύψους 900 εκατ. ευρώ και η αφαίμαξη από την πρώτη μείωση του αφορολογήτου του ΣΥΡΙΖΑ", υποστηρίζει ο κ. Βρούτσης. 

  Απόσπασμα 1: Έκθεση συστήματος "ΗΛΙΟΣ" (Ιούλιος 2015) αρχική μεθοδολογία. Πηγή Δικτυακός Τόπος ΗΔΙΚΑ ΑΕ http://www.idika.gr/files/ΙΟΥΛΙΟΣ_2015_final.pdf

  Βρούτσης πίνακας 2

   

  Απόσπασμα 2: Έκθεση συστήματος "ΗΛΙΟΣ" (Ιούλιος 2015) αναπροσαρμογή μεθοδολογίας από ΣΥΡΙΖΑ. Πηγή Δικτυακός Τόπος ΗΔΙΚΑ ΑΕ- http://www.idika.gr/files/26η_εκθεση_ΗΛΙΟΣ_final.pdf

  Πετρόπουλος: Η ΝΔ προκαλεί κάθε φορά που μιλά για τις συντάξεις

  Είναι πρόκληση να ενδύεται ο κ. Βρούτσης τον μανδύα του υπερασπιστή των συνταξιούχων, σημειώνει απαντώντας ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

  Και συνεχίζει: "Είναι ο υπουργός που παρέδωσε το σύστημα κοινωνικής Ασφάλισης με έλλειμμα 1,1 δις ευρώ και 400.000 απλήρωτες συντάξεις. Ο υπουργός που έκοψε 11 φορές τις συντάξεις και κατάργησε ολοσχερώς τα δώρα, περιλαμβανομένης και της 13ης σύνταξης. Ο υπουργός   της εφαρμογής των αντισυνταγματικών νόμων 4051/12 και 4093/12.

  Τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Ηλιος" αποδεικνύουν ότι το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων από συντάξεις σταμάτησε να μειώνεται  και άρχισε να σημειώνει μικρή αύξηση.

  Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τους συγκριτικούς  πίνακες του "Ηλιου" για τους μήνες Δεκέμβριο του 2014 και Δεκέμβριο του 2018.

  Στον  Πίνακα 2, σελ. 4, της Εκθεσης του μηνός Δεκεμβρίου του 2014  αναφέρεται ρητά ότι το μέσο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ήταν τότε 953,58€ και στον αντίστοιχο Πίνακα 1 σελ. 3 της Εκθεσης του Δεκεμβρίου του 2018 το ποσό αυτό έχει αυξηθεί σε 973,34€.

  Η συγκρισιμότητα και η ακρίβεια των στοιχείων δεν αμφισβητείται ούτε από την Ε.Ε ούτε από το ΔΝΤ. Μόνο ο κ. Βρούτσης  τα αμφισβητεί. Και εκτίθεται. Και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση καθώς σε νεότερη ανακοίνωσή του έφτασε στο σημείο να συγκρίνει ακόμη και  μεικτά ποσά (πίνακας 9) με τα καταβαλλόμενα καθαρά ποσά συντάξεων διαφορετικών στη διάρθρωση πινάκων (πίνακας 10) προκειμένου να παραποιήσει την αλήθεια. 

  Η κυβέρνηση απέτρεψε τις νέες περικοπές στις συντάξεις που προεξοφλούσε η ΝΔ. Επιπλέον, για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια,   το εισόδημα των συνταξιούχων  αυξάνεται:

  -Με την καταβολή υψηλότερων ποσών συντάξεων  σε 620.000 συνταξιούχους από 1-1-19 μετά τον επανυπολογισμό με το ν. 4387/16. 
  -Με την καταβολή της 13ης σύνταξης. 
  -Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων χηρείας που περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις 120 δόσεις. 

  *Διαβάστε ακόμη: Γ. Βρούτσης: Θα αποκαλύψω την εξαπάτηση του Πετρόπουλου-ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων