Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Μαϊ-2019 13:01

  Οι δύο κινήσεις σε ομόλογα και τράπεζες πριν τις εκλογές

  Οι δύο κινήσεις σε ομόλογα και τράπεζες πριν τις εκλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Με την ολοκλήρωση της "ανίχνευσης" της αγοράς από την πλευρά των συμβούλων του ελληνικού δημοσίου θα δρομολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, η έκδοση 7ετούς ομολόγου, με την οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ για τον δανεισμό του ελληνικού δημοσίου το 2019. 

  Μέχρι στιγμής οι προϋποθέσεις που έχουν διαμορφωθεί οδηγούν σε δρομολόγηση της σχετικής διαδικασίας την επόμενη εβδομάδα. Από την πλευρά στελεχών του ΥΠΟΙΚ που παρακολουθούν τις σχετικές διαδικασίες αναφέρεται ότι η αγορά έχει "προεξοφλήσει" την έκδοση αυτή και δεν αναμένονται εκπλήξεις εκτός και αν υπάρξουν αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, οπότε ενδέχεται να επηρεασθεί και η απόφαση για το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως είτε προχωρήσει κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό η έκδοση αυτή είτε αναβληθεί λόγω διεθνούς περιβάλλοντος, έχει ήδη διαμορφωθεί το επόμενο βήμα από πλευράς ελληνικού δημοσίου. 

  Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται αρμοδίως, στις προθέσεις του "εκδότη" είναι η ενεργοποίησή του για τη διευθέτηση – ανταλλαγή, αγορά, κ.λ.π. - τίτλων που έχουν "ξεμείνει" στην αγορά από το PSI, ήτοι ομολόγων που δεν είχαν συμμετάσχει τότε στο "κούρεμα" και την ανταλλαγή με τα νέα ομόλογα. 

  Στους κατόχους τέτοιων ομολόγων είναι και η Τράπεζα της Ελλάδος με ένα ποσό που ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ, σε ένα σύνολο ομολόγων αξίας 4,5 δισ. ευρώ περίπου. 

  Ο ΟΔΔΗΧ έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα πρόσκλησης για τους ομολογιούχους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στη μίνι αυτή αναδιάρθρωση υπολογίζεται ότι μπορούν να απορροφηθεί περισσότερο από το 25% - 30% των σχετικών σειρών ομολόγων που υπάρχουν διαθέσιμα. 

  Η δεύτερη κίνηση που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα είναι η διεύρυνση των ορίων ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων έναντι των ορίων των capital controls κυρίως όσον αφορά τις συναλλαγές εταιρειών και επιχειρήσεων που συναλλάσσονται διασυνοριακά. Αυτό που θα αλλάξει είναι το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ που αποτελεί μέχρι στιγμής το ανώτερο όριο συναλλαγής και εξαγωγής κεφαλαίων από επιχειρήσεις μέσω των καταστημάτων των τραπεζών, χωρίς να περάσουν από τις κεντρικές διαδικασίες. Η οριστική και ολοκληρωτική απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων με την κατάργηση των capital controls δεν αναμένεται να γίνει πριν από τα τέλη του 2019, αρχές του 2020 και θα συνδυασθεί με την αναβάθμιση του ελληνικού χρέους σε επίπεδο investment grade.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων