Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Μαϊ-2019 20:00

  Το παιχνίδι των αξιολογήσεων και η "μίνι" αναδιάρθρωση χρέους

  Το παιχνίδι των αξιολογήσεων και η "μίνι" αναδιάρθρωση χρέους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Αυτήν τη φορά δεν προέκυψε αρνητική έκπληξη από τους οίκους αξιολόγησης. Χθες βράδυ μετά το κλείσιμο της αγοράς, ο καναδικός οίκος DBRS αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα το ελληνικό δημόσιο χρέος από B High σε ΒΒ/Β, ήτοι στο ίδιο επίπεδο που βρίσκεται μετά την τελευταία αναβάθμιση από τη Fitch, ενώ τόσο η Moody's όσο και η S&P διατηρούν το αξιόχρεο της Ελλάδας μία βαθμίδα χαμηλότερα.

  Την περασμένη Παρασκευή η S&P, αντίθετα από τις προσδοκίες, δεν αναβάθμισε το ελληνικό χρέος κατά μία βαθμίδα, όπως όλοι περίμεναν, αλλά παρά την πολύ θετική της έκθεση για τις τάσεις που επικρατούν στην οικονομία, τη διατήρησε στην ίδια βαθμίδα.

  Το ενδιαφέρον είναι ότι μετά τη "μη αναβάθμιση" από την S&P οι αποδόσεις και τα spreads κινήθηκαν ελάχιστα αρνητικά.

  Αλλά αμέσως μετά, και πριν από την αναβάθμιση της DBRS, χθες επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδα, ήτοι σε απόσταση μόλις 65-70 bp υψηλότερα από τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία, αντίθετα από τα ελληνικά, παραμένουν σε investment grade βαθμίδα, ήτοι 4 βαθμίδες πάνω από τα ελληνικά.

  Αυτός ο συσχετισμός και η διαρκής συρρίκνωση των spreads μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων έχει δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες στη δευτερογενή αγορά, για μια δυναμική βελτίωσης των τιμών και των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων ακόμα και πριν από την αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων σε investment grade... Οι συγκρίσεις γίνονται με τις τιμές του 2009 και φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες και τις τάσεις αυτές.

  Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ και του ΟΔΔΗΧ, ο σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων στηρίζεται από τις αποφάσεις για επιστροφή κερδών από τα ANFAs και τη σταδιακή προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ και δρομολογεί τη στήριξη της "τάσης" που προαναφέρθηκε με πράξεις όπως η έκδοση νέου επταετούς ομολόγου και μία "μίνι" αναδιάρθρωση παλιού χρέους, ήτοι των ομολόγων που δεν είχαν ενταχθεί στο PSI και έχουν "μπλοκαριστεί" στα χέρια επενδυτών.

  "Μίνι" αναδιάρθρωση

  Στις προθέσεις του ΟΔΔΗΧ είναι η σταδιακή αναδιάρθρωση αυτού του χρέους που είναι περί τα 4-4,5 δισ. ευρώ, είτε με εξαγορά μέρους του είτε με ανταλλαγή με άλλους τίτλους μικρότερης διάρκειας (μεσοπρόθεσμους) που θα διευκόλυναν αφενός τους κατόχους τους και αφετέρου θα βελτιώσουν τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά.

  Στο ΥΠΟΙK/ΟΔΔΗΧ υπολογίζουν ότι τουλάχιστον το 25% - 30% του χρέους αυτού είτε θα αποπληρωθεί πρόωρα είτε θα ανταλλαγεί με νέο πολύ μικρότερης διάρκειας. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέρος αυτών των ομολόγων κρατά στο χαρτοφυλάκιό της και η ΤτΕ, η οποία δεν έχει προς το παρόν διευκρινίσει τις προθέσεις της.

  Με την έκδοση του επταετούς ομολόγου ο ΟΔΔΗΧ κλείνει τη σειρά των εκδόσεων που έχει προγραμματίσει για τη συγκέντρωση ενός ποσού της τάξης των 7 δισ. ευρώ για το 2019.

  Θα ακολουθήσουν βέβαια και άλλες εκδόσεις, οι οποίες όμως θα αφορούν την ενεργό διαχείριση παλιού χρέους, ήτοι αυτήν τη "μίνι" αναδιάρθρωση του πακέτου των ομολόγων που έχουν μείνει στα χαρτοφυλάκια θεσμικών (και μη) επενδυτών από το 2012 και την αναδιάρθρωση του PSI.

  Οι λήξεις των ομολόγων αυτών θα επιχειρηθεί να "κατανεμηθούν" στις περιόδους που η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα από πλευράς ύψους δαπανών, ή και να προεξοφληθούν ανάλογα με την "προσφορά" και τη "ζήτηση" που θα υπάρξει από πλευράς ΟΔΔΗΧ.

  Στον σχεδιασμό αυτό, όπως έχει αναφέρει και σε παλιότερα ρεπορτάζ του το "Κεφαλαίου" συμπεριλαμβάνεται και η σταδιακή απομείωση του βραχυπρόθεσμου (έντοκα γραμμάτια) δανεισμού του Δημοσίου που μέχρι σήμερα διατηρείται σε ψηλά επίπεδα, ήτοι μεταξύ 14 και 15 δισ. ευρώ ετησίως.

  Αυτή η σταδιακή απομείωση αναμένεται να αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και να συνεχισθεί το 2020 και 2021 με στόχο τη σημαντική συρρίκνωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Βέβαια, ο σχεδιασμός αυτός θα συμβαδίζει, για προφανείς λόγους, με τη βελτίωση τόσο της διαβάθμισης της αξιολόγησης του χρέους και τις τάσεις των τιμών και αποδόσεων των τίτλων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων