Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Απρ-2019 14:23

  Ευρωζώνη: Ιδιαίτερα απαισιόδοξες επιχειρήσεις και καταναλωτές για τις προοπτικές τους

  Ευρωζώνη: Ιδιαίτερα απαισιόδοξες επιχειρήσεις και καταναλωτές για τις προοπτικές τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014 έφτασε τον Απρίλιο η απαισιοδοξία των παραγωγών στην Ευρωζώνη για τις προοπτικές τους, σε μια ένδειξη πως η οικονομική ανάπτυξη την περιοχή δεν θα ανακτήσει σύντομα τη δυναμική που έχασε το περασμένο έτος.

  Με οδηγό τις αυξημένες εξαγωγές, η οικονομία της Ευρωζώνης είχε καταγράψει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε διάστημα μιας δεκαετίας το 2017. Αλλά επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το 2018 καθώς οι εξαγωγές επηρεάστηκαν από τις εμπορικές εντάσεις και την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit.

  Ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το βιομηχανικό κλίμα, υποχώρησε πιο πολύ από ό,τι αναμενόταν στο -4,1 από -1,6 το Μάρτιο, που είναι η χαμηλότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2014. 

  Πιο αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι πάροχοι υπηρεσιών με τον σχετικό δείκτη της Κομισιόν να παραμένει αμετάβλητος τον Απρίλιο. Αυτό αντικατοπτρίζει σταθερή ζήτηση από τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης, καθώς η απασχόληση συνεχίζει να αυξάνεται μαζί με τους μισθούς.

  Οι καταναλωτές, ωστόσο, είχαν πιο "γκρίζα" εικόνα για τις προοπτικές τους τον Απρίλιο, το ίδιο και οι λιανοπωλητές. Σαν αποτέλεσμα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Κομισιόν -ένα αθροιστικό μέτρο της εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών- υποχώρησε στις 104 μονάδες τον Απρίλιο από 105,6 μονάδες τον Μάρτιο, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2016 και χαμηλότερα σε σχέση με τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 105 μονάδες. 

  Σημειώνεται ότι η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε για 10 διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο για να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των δύο ετών, δείχνοντας ότι η περιοχή ίσως δυσκολευτεί να απεγκλωβιστεί από την πρόσφατη οικονομική της αδυναμία. Τα μηνιαία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψαν ότι το αδιέξοδο της βιομηχανίας σταδιακά παγιώνεται καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίες αλλά και τις εσωτερικές δυσκολίες, όπως η αναστάτωση στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

  Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών μελών της Ευρωζώνης, η Ισπανία γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση εμπιστοσύνης, μετά την επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος πριν τις εκλογές της Κυριακής. Η εμπιστοσύνη εξασθένισε σημαντικά και στη Γερμανία, ιδιαίτερα μεταξύ των κατασκευαστών. Η οικονομική "ατμομηχανή" της Ευρωζώνης έχει πληγεί σημαντικά από τη βραδύτερη ζήτηση για εξαγωγές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ