Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Απρ-2019 09:18

  "Πάγωσε" η υπογραφή νέων επιχειρησιακών συμβάσεων το 2019

  "Πάγωσε" η υπογραφή νέων επιχειρησιακών συμβάσεων το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Toυ Δ.Κατσαγάνη

  Καμία νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας δεν υπογράφηκε στη διάρκεια του α' 4μήνου του 2019, σύμφωνα με  τα στοιχεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

  Και αυτό εννιά μήνες μετά την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, η οποία δεν επιτρέπει μία σύμβαση η οποία υπογράφεται μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων μίας επιχείρησης να προβλέπει όρους δυσμενέστερους σε σχέση με εκείνους που προβλέπει η συλλογική σύμβαση του κλάδου στον οποίο ανήκει η εν λόγω επιχείρηση.

  Η σχετική "αρχή", με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης,  τέθηκε ξανά σε ισχύ τον Αύγουστο του 2018, αμέσως –δηλαδή – μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. 

  Ωστόσο, δεν φαίνεται έως τώρα να έχει τα προσδοκώμενα από την κυβέρνηση αποτελέσματα, δηλαδή την μαζική υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων. 

  Ακόμα και το 2018, δηλαδή κατά το έτος στο οποίο επανήλθε η σχετική ρύθμιση, υπογράφηκαν μόλις 132 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις. 

  Το 2017, υπογράφηκαν 215, το 2016 υπογράφηκαν 273, το  2015 ανήλθαν σε  233, το 2014 έφτασαν στις 263, το 2013 υπογράφηκαν 366 και το 2012  ανήλθαν στις 922. 

  Αξίζει να αναφερθεί πως διαχρονικά, ο ΟΜΕΔ, έχει καταγράψει 1660 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υπογράψει κατά καιρούς συμβάσεις.

  Με άλλα λόγια, μετά από μία "έκρηξη" στο πλήθος των επιχειρησιακών συμβάσεων (922) το 2012 (οπότε και ανεστάλη ισχύς της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων) ακολούθησε η κατάρρευση, η οποία κάθε άλλο παρά ανακόπηκε με την επαναφορά της αρχής της υπερίσχυσης τους έναντι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων τον περασμένο Αύγουστο.

  Εξίσου χαμηλό είναι και το πλήθος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων το οποίο έχει υπογραφεί, μετά την επαναφορά της αρχής  επεκτασιμότητας τους  πριν εννιά μήνες.

  Σύμφωνα με την "αρχή" αυτή, οι όροι μίας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι υποχρεωτικοί και για τα μη μέλη μίας κλαδικής ένωσης επιχειρήσεων, εφόσον στα μέλη της εν λόγω ένωσης απασχολείται το 51% των εργαζομένων του κλάδου.

  Μέχρι αυτή τη στιγμή, η επαναφορά της επεκτασιμότητας δεν έφερε την μαζική αύξηση του πλήθους τους.

  Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΜΕΔ, μεταξύ Ιανουαρίου - Απριλίου 2019 υπογράφηκαν μόλις 11 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Το 2018 υπεγράφησαν 34, το 2017 ανήλθαν σε 22, το 2016 έφτασαν τις 21, το 2015 τις  23 κλπ. Πρόκειται για πολύ μικρό πλήθος, αν σκεφτείς πως ο ΟΜΕΔ έχει καταγράψει διαχρονικά 360 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ενώ στο αποκορύφωμα τους έχουν φτάσει τις 215 (2008). 

  Ειδικοί επί των εργασιακών αναφέρουν στο Capital.gr πως καταλυτική στην εξέλιξη του πλήθους των συλλογικών συμβάσεων είναι η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού.

  Ήδη από τον Φεβρουάριο ισχύει ο νέος αυξημένος κατά 11% μικτός κατώτατος μισθός.  Έως τον Ιούνιο του 2020, προβλέπεται ο επανακαθορισμός του. 

  Υπό αυτές τις συνθήκες των συνεχών αλλαγών στο ύψος του κατώτατου μισθού, εκτιμάται από τις ίδιες πηγές πως είναι εξαιρετικά δύσβατο το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό, αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ