Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Απρ-2019 12:30

  Διπλή "έξοδος" του ΟΔΔΗΧ στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου

  Διπλή "έξοδος" του ΟΔΔΗΧ στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγελη 

  Επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι μετά την αναμενόμενη αναβάθμιση του ελληνικού χρέους τη Μ. Παρασκευή, ανοίγει ο δρόμος για τη "διπλή έξοδο” στις αγορές, αφενός με την έκδοση επταετούς ομολόγου και αφετέρου με την προεξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ (3,7 δισ. ευρώ) που αφορούν οφειλές της διετίας 2019 – 2020.

  Η "θέση” αυτή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στηρίζεται στην εκτίμηση των συμβούλων της κυβέρνησης στο θέμα του χρέους, ότι το ελληνικό χρέος έχει αρχίσει πλέον να απαγκιστρώνεται όσον αφορά την αξιολόγησή του στη δευτερογενή αγορά από τις επικίνδυνες πιέσεις που δέχεται το ιταλικό κρατικό και ιδιωτικό χρέος. 

  Την άποψη αυτή πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζεται η πλειονότητα των αναλυτών που εκτιμούν ότι είναι ακόμα σχετικά νωρίς για να διαχέεται αυτή η θέση ως βεβαιότητα και να "οργανώνεται” η επόμενη ημέρα στη βάση αυτή. 

  Από την πλευρά του ΟΟΔΗΧ πάντως οι εκτιμήσεις παραμένουν επιφυλακτικές παρά τα "καλά νέα” που ακολουθούν. Και αυτό όχι τόσο για τα "γεγονότα” που έχουν να κάνουν με το ελληνικό χρέος, όσο για τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν με αναπάντεχο τρόπο τις επόμενες κινήσεις. 

  Για τον λόγο αυτό άλλωστε φαίνεται να επιλέγεται η "τακτική” κινήσεων που αφενός πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγορών και αφετέρου να ικανοποιεί το βασικό κίνητρό τους, ήτοι την αναζήτηση ικανοποιητικών αποδόσεων υπό τις παρούσες συνθήκες.

  Στο πλαίσιο αυτής της "λογικής” το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, αναμένεται να έχει δρομολογηθεί οριστικά η προεξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ και η αναχρηματοδότησή του από το αποθεματικό το οποίο θα ενισχυθεί με μία νέα έκδοση επταετούς ομολόγου με απόδοση που θα δικαιολογεί τον εμφάνισή του ως εργαλείο αναδιάρθρωσης του χρέους (φθηνότερη αναχρηματοδότηση δανείου του ΔΝΤ) αλλά ταυτόχρονα θα δίνει ελκυστικές λύσεις στην αναζήτηση αποδόσεων στη δευτερογενή αγορά.

  Στο μεταξύ πάντως στη δευτερογενή αγορά η σύγκλιση αποδόσεων μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων έχει σχεδόν σταθεροποιηθεί μεταξύ 65 και 75 μονάδες βάσης, υποδεικνύοντας ότι η θεωρεία της "απαγκίστρωσης” αρχίζει να κερδίζει έδαφος στους θεσμικούς επενδυτές... 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων