Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Απρ-2019 16:09

  Πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου NPLs από την PQH

  Πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου NPLs από την PQH
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Το πρώτο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, βγάζει αμέσως μετά το Πάσχα προς πώληση η PQH. Ο Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα, ξεκινά με την κίνηση αυτή μία επιθετικότερη πολιτική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Αίολος (Aeolus), ύψους 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (προσωπικά, καταναλωτικά και από κάρτες, καθώς και κάποια μικρά επιχειρηματικά). Τις διαδικασίες για την πώληση "τρέχει" ως σύμβουλος η Morgan Stanley και αμέσως μετά το Πάσχα πρόκειται να αναρτηθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενόψει της εισόδου της στην "επιθετική" διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων που ακολουθούν οι τράπεζες, η PQH προχώρησε σε τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού της. Στο πλαίσιο αυτό, πλέον δεν θα δημοσιοποιεί το reserve price, δηλαδή τη χαμηλότερη αποδεκτή τιμή για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως επίσης δεν θα ανακοινώνει και τους bidders (πλειοδότες) στις διαδικασίες πωλήσεων των στοιχείων αυτών. Θα ακολουθεί, επομένως, μία κλειστή διαδικασία πωλήσεων – εν προκειμένω μη εξυπηρετούμενων δανείων -, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξει τις δύο καλύτερες προσφορές από τις πέντε καλύτερες των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν. 

  Οι αλλαγές στον εσωτερικό κανονισμό υπαγορεύθηκαν από το προηγούμενο της πρώτης απόπειρας πώλησης χαρτοφυλακίου από την PQH, το φθινόπωρο του 2017, η οποία όμως κατέληξε άδοξα. Επρόκειτο για πώληση χαρτοφυλακίου συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), που αφορούσαν ακίνητα και κινητό εξοπλισμό, λογιστικής αξίας περίπου 271 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης περίπου 360 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία εκποίησης θα διεξαγόταν σε δύο φάσεις (εκδήλωσης ενδιαφέροντος και δεσμευτικών προσφορών), αλλά φαίνεται πως η δημοσιοποίηση του reserve price, λειτούργησε εις βάρος της θετικής έκβασης του εγχειρήματος, το οποίο τελικώς δεν προχώρησε.

  Κατόπιν αυτού, το χαρτοφυλάκιο Αίολος που θα βγει τώρα στην αγορά, θα είναι το πρώτο χαρτοφυλάκιο NPLs που θα πουλήσει η PQH. 

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η PQH αναμένεται πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς, αφού η εταιρία μελετά την πώληση, εντός του έτους, πακέτου NPLs, ύψους 6,5 – 7 δισ. ευρώ.  Το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη, όπως ονομάζεται, θα είναι το μεγαλύτερο πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα έχει βγει προς πώληση στην ελληνική αγορά και θα περιλαμβάνει δάνεια από όλες τις κατηγορίες. Όπως διαφαίνεται από τον σχεδιασμό αυτόν, η PQH στοχεύει σε σχεδόν ολικό ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπό εκκαθάριση 17 ιδρυμάτων που έχουν περιουσιακά στοιχεία εκτιμώμενου ύψους 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής. 

  Υπενθυμίζεται ότι υπό τη διαχείριση της PQH βρίσκονται οι υπό ειδική εκκαθάριση: Αγροτική Τράπεζα, Αγροτική Leasing, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, TBank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρία, FBB Πρώτη Επιχειρηματική Τράπεζα, ProtonBank, Probank, Πανελλήνια Τράπεζα, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Εύβοιας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου και η Παλαιά Τράπεζα Κρήτης υπό εκκαθάριση με το ν. 2330/1995.

  Σημειώνεται ότι στα τέλη του περασμένου έτους, η PQH προχώρησε στον πλειστηριασμό ακινήτων συνεταιριστικών τραπεζών σε Ηλεία, Λαμία, Ρόδο, Κορινθία και Λέσβο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων