Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Απρ-2019 14:58

  Το ΥΠΟΙΚ τάζει επιπλέον προεκλογικές παροχές για να αλλάξει την "ατζέντα"

  Το ΥΠΟΙΚ τάζει επιπλέον προεκλογικές παροχές για να αλλάξει την "ατζέντα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:15

  Πακέτο επιπλέον παροχών σε άμεσο ορίζοντα εφαρμογής, μέρος των οποίων θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και μέρος των οποίων θα είναι εφάπαξ, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Επίσης μελετά το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμών προκειμένου να επιβραβευθούν με αυτό τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι.

  Το πακέτο συζητήθηκε  το πρωί σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις αναμένονται  μετά το Πάσχα.

  Το νέο "κρούσμα" εξαγγελιών για παροχές έρχεται την ίδια ημέρα με την δημοσίευση σε ΦΕΚ της ημέρας Ευρωεκλογών, αλλά και ενώ μαίνεται το πολιτικό μέτωπο με αιχμή τo ζήτημα Πολάκη.

  Την συνάντηση άλλωστε είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά την είχε προσδιορίσει για μετά τις εορτές. Προηγήθηκαν, ωστόσο, χθες οι ανάλογες εξαγγελίες από την κ. Παπανάτσιου για μείωση του ΦΠΑ, των φορολογικών συντελεστών και άλλων μέτρων.

  Κλειδί το "δομικό Πρόβλημα" στο πλεόνασμα

  Το διαπραγματευτικό επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου είναι η υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα. Η επαναλαμβανόμενη μορφή της οποίας τα τελευταία τέσσερα  χρόνια έχει κάνει αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών να μιλούν πλέον για "δομικό πρόβλημα" στον προσδιορισμό του ύψους των πλεονασμάτων.

  Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα τελεί υπό αναθεώρηση.

  Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων, ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, παραπέμποντας έτσι σε άμεσες ανακοινώσεις. Εξήγησε ότι ο νέος κύκλος παροχών θα έχει άμεσο ορίζοντα εφαρμογής.

  Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους.

  Τα θέματα συζήτησης Τσίπρα - Τσακαλώτου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

  1.      Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το τρέχον έτος καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται είναι υψηλότεροι από τον σχετικό μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 1,3%.

  2.      Επίσης στον δημοσιονομικό τομέα διαπιστώθηκε ότι και για το 2019 δημιουργείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί  -παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για πρώτη φορά δημοσιονομική επέκταση βάζοντας τέλος στην  δεκαετή επιβολή λιτότητας.

  3.      Στην σύσκεψη αναγνωρίστηκε επομένως η ανάγκη να συνεχιστεί και να βαθύνει η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 στη ΔΕΘ με τη λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης αλλά και μέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών (επίδομα ενοικίου, μόνιμες προσλήψεις).

  4.      Στο πλαίσιο αυτό εκτιμήθηκε ότι μετά και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις αποφάσεις για την νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

  5.      Η τελική εκτίμηση για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο αλλά και οι οριστικές αποφάσεις  για τα μόνιμα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα (θα αφορούν και το 2019) θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Πεκίνο.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Α. Τσίπρας είπε κατά τη σύσκεψη:

  "Η έξοδος από το Μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018.

  Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ