Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Απρ-2019 08:27

  Παράταση στις προθεσμίες καταβολής των εισφορών ζητούν οι επαγγελματίες

  Παράταση στις προθεσμίες καταβολής των εισφορών ζητούν οι επαγγελματίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:43

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Προθεσμία έως τη Δευτέρα 6 Μαΐου για την καταβολή των ασφαλιστικών, αλλά και των φορολογικών υποχρεώσεων των αυτοαπασχολούμενων και των εργοδοτών ζήτησε χθες το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ), με επιστολή του  προς την Υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), Γιώργο Πιτσιλή.

  Ήδη πάντως, χθες ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων της μισθολογικής περιόδου Μαρτίου 2019.

  Σήμερα, επίσης, ανακοινώθηκε από τον ΕΦΚΑ παράταση της προθεσμίας καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, αντί της 30ης Απριλίου μεταφέρεται για την 3η Μαΐου .

  Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μέχρι τις 3 Μαΐου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, για το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού κ.λ.π για τη μισθολογική περίοδο Φεβρουαρίου 2019, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου.  

  Σήμερα, επίσης, ανακοινώθηκε από τον ΕΦΚΑ παράταση της προθεσμίας καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, αντί της της 30ης Απριλίου μεταφέρεται για την 3η Μαΐου.

  Ωστόσο, προς το παρόν, παραμένει η προθεσμία καταβολής των τρεχουσών εισφορών κύριας ασφάλισης–υγείας για όλους τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες) για το Μάρτιο.

  Αυτή εκπνέει την Παρασκευή 3 Μαΐου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη προθεσμία  (σ.σ.: αφορούσε το Φεβρουάριο του 2019)  έληξε στις 8 Απριλίου. Δηλαδή οι υπόχρεοι έχουν λιγότερο από ένα μήνα στη διάθεσή τους για να αντεπεξέλθουν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις μεταξύ δύο περιόδων (Φεβρουαρίου –Μαρτίου).

  Παράλληλα εκκρεμεί ή αναμένεται η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, για περίπου 250.000 αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους.

  Τα ειδοποιητήρια αυτά θα αφορούν τη δεύτερη δόση εξόφλησης των αναδρομικών εισφορών του 2017, τη δεύτερη δόση εξόφλησης των αναδρομικών εισφορών του 2018 και τις τρέχουσες εισφορές Μαρτίου 2019.

  Η προηγούμενη προθεσμία (για πρώτη δόση αναδρομικών εισφορών 2017-2018 και τρέχουσες εισφορές Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου 2019) εξέπνευσε στις 12 Απριλίου.

  Συνεπώς, η επόμενη προθεσμία αναμένεται γύρω στα μέσα Μαΐου και συγκεκριμένα μεταξύ 10 και 17 του μηνός αυτού.

  Την ίδια ώρα που, ιδίως για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους έχει διαμορφωθεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών, η κυβέρνηση μετέθεσε την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για τη ρύθμιση ασφαλιστικών χρεών σε 120 δόσεις για "αμέσως μετά το Πάσχα". Κοινοβουλευτικές πηγές του Capital.gr αναφέρουν πως η Βουλή, η οποία έκλεισε χθες, θα ανοίξει την Τετάρτη 2 Μαΐου. 

  Ακόμα και αν το εν λόγω νομοσχέδιο κατατεθεί κατά την παραπάνω ημερομηνία, θα χρειασθεί ορισμένες μέρες για να ολοκληρωθεί η συζήτηση επ’ αυτού και έπειτα να ψηφισθεί.

  Η δε υλοποίησή του θα απαιτήσει, έπειτα, την έκδοση υπουργικής Απόφασης. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή, δηλαδή να μπορούν να γίνουν αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση, πριν τα μέσα Μαΐου.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ