Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Απρ-2019 11:32

  Νέα αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από την Ιαπωνία

  Νέα αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από την Ιαπωνία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:53

  Του Γ. Αγγέλη

  Οι αναβαθμίσεις του ελληνικού χρέους βήμα το βήμα συνεχίζονται, με τον ιαπωνικό Οίκο  R&I να έχει σειρά σήμερα. Η ανακοίνωσή του αναβαθμίζει το ελληνικό χρέος από το "Β" σε "Β+", αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι βελτιώνει και την προοπτική του από "σταθερή" σε "θετική". Η διατύπωση αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης σύντομα ιδιαίτερα μετά τη θετική ολοκλήρωση της δεύτερης έκθεσης αξιολόγησης από την Κομισιόν.

  Στο τέλος τη εβδομάδας, άλλωστε, αναμένεται βελτίωση της αξιολόγησης και από την S&P κατά μία βαθμίδα στα ίδια επίπεδα με την Fitch.

  Επόμενη αναβάθμιση αναμένεται στις 3 Μαΐου από την DPRS.

  Οι αναβαθμίσεις αυτές χωρίς να αναιρούν προς παρόν το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα σε διαβάθμιση non investment grade εν τούτοις σταθεροποιούν την ανοδική τους τάση και "κλείνουν” την ψαλίδα από τον τελευταίο της λίστας των investment grade ομολόγων, των ιταλικών. 

  Από τις αρχές του έτους αλλά κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ αυξάνονται τα spreads και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, δεν αυξάνονται αναλογικά εκείνες των ελληνικών ομολόγων, κάνοντας πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι διακρίνεται πλέον μία τάση απαγκίστρωσης των ελληνικών από τα ιταλικά ομόλογα. Αυτά συνεχίζουν να βρίσκονται υπό πίεση, αφενός λόγω της προβληματικής κατάστασης που υπάρχει μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της (ελλείμματα, χρέος) και αφετέρου γιατί το το ιταλικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος επιδεινώνεται εξ αιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας της. 

  Οι συνεχείς αναβαθμίσεις του ελληνικό χρέους έχουν δημιουργήσει ένα θετικό momentum που υποστηρίζεται άλλωστε και από ένα υψηλό αποθεματικό ρευστότητας, περί τα 49 δισ. ευρώ όπως αποκάλυψε το Σάββατο το "Κεφάλαιο”. 

  Βέβαια η αναβαθμίσεις αυτές δεν επαρκούν για να εντάξουν την Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους από την ΕΚΤ (την επανεπένδυση των κεφαλαίων του QE που σταμάτησε στα τέλη του 2018). Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην περίπτωση που αναβαθμίσεις αυτές οδηγήσουν στην απόδοση διαβάθμισης "ΒΒΒ" έστω και από ένα Οίκο αξιολόγησης. 

  Αυτό όμως δεν αναμένεται να συμβεί πριν τα τέλη του 2019 με την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης της επίτευξης των στόχων υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και της παράλληλης σταδιακής απομείωσης του χρέους. Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε αναμένεται να γίνει πριν από τα τέλη Μαΐου με την προεξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ.       
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων