Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Απρ-2019 07:58

  Προς νέα παράταση η ασφαλιστική ικανότητα των προαιρετικά ασφαλισμένων επαγγελματιών

  Προς νέα παράταση η ασφαλιστική ικανότητα των προαιρετικά ασφαλισμένων επαγγελματιών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Έως την 30η Σεπτεμβρίου εξετάζεται, από πλευράς ΕΦΚΑ, να παραταθεί η ασφαλιστική ικανότητα των προαιρετικά ασφαλισμένων ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, συμπληρώνοντας πως η διοίκηση του ΕΦΚΑ προσανατολίζεται να αποφασίσει τετράμηνη παράταση της πρόσβαση της εν λόγω κατηγορίας αυτασφαλισμένων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και αυτό γιατί δεν έχει αναρτήσει ακόμα τα ειδοποιητήρια πληρωμής των εισφορών τους.

  Η αναμενόμενη αυτή απόφαση του ΕΦΚΑ  αφορά όσους αυτοαπασχολούμενους διέκοψαν την υποχρεωτική ασφάλιση, γιατί προηγούμενα διέκοψαν τη επαγγελματική δραστηριότητα τους. Ωστόσο, επιθυμούν να συνεχίσουν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη.

  Παρά τη δυνατότητα αυτή την οποία προβλέπει τυπικά από το Μάιο του 2016 ο νόμος Κατρούγκαλου, δεν έχει καταστεί έως τώρα τεχνικά εφικτό από τον ΕΦΚΑ, να αναρτήσει τα ειδοποιητήρια των προαιρετικά αυτασφαλισμένων.

  Έτσι, οι εν λόγω "αυτασφαλισμένοι" δεν μπορούν πρακτικά να τα εξοφλήσουν και, από αυτήν την άποψη, κινδυνεύουν δυνητικά να μείνουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη (σ.σ: πρόσβαση στο ΕΣΥ, δυνατότητα συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ).

  Για το λόγο αυτό, ο ΕΦΚΑ, έδινε έως τώρα ασφαλιστική ικανότητα στους εν λόγω προαιρετικά –κατά δήλωση τους μόνο (δεδομένου ότι στην πράξη δεν κατέβαλλαν εισφορές) "ασφαλισμένους". Το ίδιο αναμένεται να συνεχίσει να κάνει και για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εισήγηση την οποία εξετάζεται να καταθέσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο του εν λόγω ταμείου πριν το Πάσχα, ο ΕΦΚΑ, επισημαίνει πως στους ασφαλισμένους που έχουν υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις προβλεπόμενες για κάθε περίπτωση εισφορές.

  Για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων έχει δοθεί επανειλημμένα παράταση ασφαλιστικής ικανότητας αν και δεν έχουν καταβάλει τις απαιτητές εισφορές. Ωστόσο, δεν ευθύνονται οι ίδιοι γι’ αυτό, όπως παραδέχεται ο ΕΦΚΑ.

  Και τούτο διότι για την κατηγορία μη μισθωτών ασφαλισμένων που έχουν υποβάλλει αίτημα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ από 01/01/2017 ή έχουν υπαχθεί προαιρετικά στους φορείς που έχουν καταργηθεί έως 31/12/2016, δεν έχουν αναρτηθεί ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών.

  Ο λόγος για αυτό είναι πως η "παραμετροποίηση" που απαιτείται στο μηχανογραφικό σύστημα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Αρχικά αναμενόταν να αυτή να συντελεσθεί έως την 31η/12/208. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη. Στόχος, πλέον είναι να ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Έτσι κρίνεται αναγκαίο,  να χορηγηθεί εκ νέου παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για την εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων.

  Αυτό σημαίνει πως όσοι μέχρι την 27η Φεβρουαρίου 2019 έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στο καθεστώς της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης βάσει του άρθρου 37 του νόμου 4387/2016 (σ.σ. νόμου Κατρούγκαλου), εξετάζεται να τους χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα έως 30 Σεπτεμβρίου 2019.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων