Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Απρ-2019 15:46

  Μείωση εισφορών και κεφαλαιοποιητικό πυλώνα ασφάλισης προτείνει το ΙΟΒΕ

  Μείωση εισφορών και κεφαλαιοποιητικό πυλώνα ασφάλισης προτείνει το ΙΟΒΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Ριζικές ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα παρουσίασε με μελέτη του σήμερα το ΙΟΒΕ σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. 

  Όπως δήλωσε στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, "τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα νοικοκυρέματος στο ασφαλιστικό, τα οποία, όμως, αφορούσαν μόνο τον πρώτο πυλώνα (υποχρεωτική κύρια και επικουρική ασφάλιση), αλλά αυτά δεν αρκούν, καθώς τα προβλήματα διογκώνονται επικίνδυνα". 

  Η πρότασή του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε από τον γενικό διευθυντή του ιδρύματος, Νίκο Βέττα, προβλέπει μείωση των εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης, από το 27%, στο 23%. Πιο αναλυτικά, προτείνει να παραμείνουν οι εισφορές 20% υπέρ της κύριας ασφάλισης και οι σημερινές εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης 7% να αντικατασταθούν από εισφορές υποχρεωτικής ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα ύψους 3%. Το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, θα πρέπει να αφορά τους νέους συνταξιούχους που θα δικαιούνται επικουρική σύνταξη.

  Ο κ. Βέττας, πάντως, παραδέχτηκε ότι η αλλαγή αυτή θα δημιουργήσει "χρηματοδοτικό κενό" ύψους 1,8% του ΑΕΠ κατά την πρώτη πενταετία εφαρμογής του. Το κενό αυτό, συνέχισε, θα μπορούσε να καλυφθεί μεταξύ άλλων από την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων αλλά και από την αύξηση της απασχόλησης, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ή τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο κ. Βέττας επικαλέστηκε την εμπειρία άλλων χωρών, οι οποίες βρήκαν πόρους για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό τους από ανάλογες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Τα αποθεματικά που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα ασφάλισης θα μπορούσαν να αυξήσουν τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε αύξηση του ΑΕΠ, εξήγησε.

  Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, δήλωσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο χωρίς κεφαλαιοποιητικό πυλώνα και πως ο ΣΕΒ, μαζί με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, έχει αναθέσει σε ομάδα αναλογιστών τη μελέτη για ένα νέο επαγγελματικό ταμείο για όλους τους μισθωτούς. 

  Παίρνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε ότι οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό πρέπει να είναι καλά μελετημένες και να έχουν τριετή έως πενταετή χρόνο μετάβασης. 

  Μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, δήλωσε ότι η μείωση των εισφορών κατά 6% η οποία εφαρμόστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ δεν έφερε ανάπτυξη αλλά αντίθετα ελλείμματα στα ταμεία και ύφεση. 

  Από την πλευρά της ΝΔ, ο αντιπρόεδρος, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η ΝΔ εγγυάται τον πρώτο πυλώνα της ασφάλισης, τάσσεται υπέρ του δεύτερου, επαγγελματικού πυλώνα, αλλά και της δυνατότητας επιλογής του ασφαλισμένου μεταξύ του δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ΝΔ θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές μειώνοντας το "ταβάνι" τους και ότι θέλει να βρει τρόπο να εμπλακούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης. 

  Τέλος, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης σημείωσε ότι πρέπει να βρεθούν κοινά πεδία πολιτικής συνεννόησης για το ασφαλιστικό και τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου.

  iobe2
   

  iobe3iobe4 

  iobe5

  Περισσότερα στα Σχετικά Αρχεία δεξιά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων