Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Απρ-2019 19:01

  Προτάσεις μεταρρυθμίσεων από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών

  Προτάσεις μεταρρυθμίσεων από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) - Μάρκος Δραγούμης στο πλαίσιο της παρουσίασης των μεταρρυθμιστικών προτάσεων πολιτικής "Ελλάδα 2021 - Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία”, παρουσίασε σήμερα στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής τις προτάσεις που αφορούν το Συνταξιοδοτικό, τα Εργασιακά, και τα ζητήματα Εποπτείας της Αγοράς και Αδειοδότησης.

  Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ Δημήτρης Κατσούδας τόνισε τον πλήρη και κοστολογημένο χαρακτήρα των προτάσεων της Ατζέντας και χαρακτήρισε το έργο του ΚΕΦίΜ σημαντικό μοχλό για την ιστορική ανάκαμψη των φιλελεύθερων ιδεών στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύουν οι σοβαρές ενδείξεις να εισακουστούν οι προτάσεις του.

  1. Συντάξεις: Αλλαγή φιλοσοφίας, αποκατάσταση του προγραμματισμού ζωής

  Ο κύριος ερευνητής της πρότασης του ΚΕΦίΜ για το συνταξιοδοτικό, ο καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πανεπιστήμιου Πειραιώς Πλάτων Τήνιος στην παρουσίασή του επεσήμανε μεταξύ άλλων πως το ασφαλιστικό έβαλε τη χώρα στην κρίση, την κράτησε στην κρίση και θα την κρατήσει σε αναιμική ανάπτυξη αν δεν αναμορφωθεί ριζικά, στο πλαίσιο μιας νέας αρχής που θα το απαλλάξει από τα λάθη του παρελθόντος, θα διαχειριστεί αποτελεσματικά το βάρος κληρονομιάς, θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του και τη διαγενακή δικαιοσύνη και θα αποκαταστήσει τον ρόλο του ως εργαλείου σχεδιασμού ζωής. Στην κατεύθυνση αυτή η πρόταση του ΚΕΦίΜ προβλέπει ένα σύστημα τριών πυλώνων με σημαντική μείωση εισφορών και ευελιξία, που δίνει κίνητρα για προσωπικό σχεδιασμό και καθιστά τους πολίτες οιονεί μετόχους της οικονομικής ανάπτυξης.

  Ο αναλογιστής της FHAS Ηρακλής Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη εξέτασης της μεταβολής του ποσοστού εισφοράς σε σχέση με τα σενάρια που θα επιλεχθούν για τη μετάβαση. Επεσήμανε ότι τα νούμερα δεν είναι τόσο τρομακτικά και επιτρέπουν τη μείωση του ελλείμματος αρκεί να ληφθούν οι κατάλληλες πολιτικές. Τόνισε ότι όπως προβλέπει και η πρόταση του ΚΕΦίΜ το κληρονομικό κόστος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως χωριστό ζήτημα. Τόνισε ακόμη την ανάγκη να ενθαρρυνθεί περαιτέρω ο ανταγωνισμός στον δεύτερο πυλώνα.

  Ο  Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας εξήρε την πρόταση του ΚΕΦίΜ και τον Πλάτωνα Τήνιο σχολιάζοντας ότι καταλαβαίνει τόσο τις παραμέτρους του ασφαλιστικού όσο και τη λειτουργία της οικονομίας. Επεσήμανε ότι η ενοποίηση σε ένα ταμείο και ο εξορθολογισμός του δεύτερου πυλώνα είναι θετικά στοιχεία του νόμου Κατρούγκαλου ενώ αρνητικό του στοιχείο είναι πως επιβαρύνει υπερβολικά την εργασία. Τόνισε την ανάγκη να ελαφρυνθούν τα βάρη στην εργασία για να τονωθούν οι επενδύσεις και η απασχόληση, καθώς και την ανάγκη να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του συστήματος.

  Ο Διευθυντής Θεσμικών Πελατών της Alpha Trust Αλέξης Σουλτουγιάννης τόνισε τη σημασία του ανταγωνισμού και της χρηστής και επαγγελματικής διαχείρισης των αποθεματικών. Υπογράμμισε ακόμη το θετικό αποτέλεσμα της αξιοποίησης των σχετικών πόρων για αναπτυξιακές δράσεις όπως τις επενδύσεις σε υποδομές.

  2. Εργασιακά: Αντιμετώπιση της ανεργίας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

  Ο κύριος ερευνητής της πρότασης του ΚΕΦίΜ για τα εργασιακά, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Ιωάννης Ληξουριώτης στην παρουσίασή του επισήμανε τα προβλήματα της ανεργίας, της μαύρης εργασίας, της έλλειψης ειδικοτήτων και της ανισορροπίας στην αναλογία συνταξιούχων και εργαζομένων, φαινόμενα που εντείνονται από τις αναποτελεσματικότητες και την παρωχημένη αντίληψη του ισχύοντος εργατικού δικαίου. Τόνισε την ανάγκη απλοποίησης και εκσυγχρονισμού της κείμενης νομοθεσίας, αποενοχοποίησης της συμβατικής ελευθερίας, και ενίσχυσης της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

  Ο επιχειρηματίας, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας της Νέας Δημοκρατίας, και Υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β΄Αθηνών Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο των συγκρίσιμων χωρών, η αγορά έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση, το κόστος χρηματοδότησης και η υπερφορολόγηση που εμποδίζει τη συσσώρευση κεφαλαίου στις επιχειρήσεις και την ανάπτυξή τους. Υπογράμμισε το πρόβλημα εύρεσης εργαζομένων με δεξιότητες, αλλά και τις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και της αυτοματοποίησης, που απαιτούν την ανάλογη προσαρμογή του εργασιακού πλαισίου με μεγαλύτερη ευελιξία και κίνητρα.

  Ο οικονομολόγος, Διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Χρήστος Ιωάννου υπογράμμισε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων κρατά υψηλή την ανεργία και πρέπει να εξεταστεί συνολικά και απαγκιστρωμένο από τα μνημόνια στην κατεύθυνση της συνολικής αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Τόνισε ότι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις ανταποκρίνονται σε ένα παλαιότερο και παρωχημένο μοντέλο κλειστής και προστατευόμενης οικονομίας, χωρίς να παρέχει καμία ουσιαστική προστασία στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, και ιδίως των παραγωγικών κλάδων.

  Ο αντιπρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, Δημήτρης Μαντουλίδης επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι οι μισθοί στην Ελλάδα φαινονται χαμηλοί, το αντίστοιχο μισθολογικό κόστος για τον εργοδότη είναι τεράστιο γεγονός που ενισχύει το brain drain. Τόνισε ακόμη την ανάγκη διαφοροποίησης ανά περιοχή και ευελιξίας των μισθών, αλλά και αντιμετώπισης της χαμηλής παραγωγικότητας και του κόστους απόλυσης.

  3. Εποπτεία Αγοράς και Αδειοδότηση: Εκσυγχρονισμός και εναρμόνιση με το ενωσιακό δίκαιο

  Ο κύριος ερευνητής της πρότασης του ΚΕΦίΜ για την εποπτεία της αγοράς και την αδειοδότηση, Ειδικός Εμπειρογνώμων - Σύμβουλος Επιχειρήσεων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ Ροδόλφος Δρακούλης, στην παρουσίασή του υπογράμμισε την ανάγκη της ολοκλήρωσης του εναρμονισμού του ελληνικού ρυθμιστικού πλαισίου με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο, της απλοποίησης και του εκσυγχρονισμού του ώστε να αρθούν τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και τις νέες επενδύσεις.

  Ο πρώην Ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η πραγματικότητα σε σχέση με τις προβλέψεις των νόμων σ’ αυτούς τους τομείς έχει τεράστια απόσταση, ιδίως στις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, διάσταση που επηρεάζει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, εντόπισε ως πεδία παρέμβασης την κάλυψη αυτού του χάσματος, τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου, την ψηφιοποίηση και την επιτάχυνση της δικαιοσύνης στην κατεύθυνση της βελτίωσης των επιδόσεων της χώρας στους κρίσιμους διεθνείς δείκτες.

  Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Αλέξανδρος Χατζόπουλος τόνισε ότι παρά τις θετικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο ρυθμιστικό πλαίσιο, χρειάζονται ακόμη πολλά βήματα απλοποίησης και εκσυγχρονισμού, ώστε να ενισχυθεί η ταχύτητα και η προβλεψιμότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις προκλήσεις ενοποιημένης ψηφιοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης, καθώς και τη βαρύτητα των συνεπειών της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων