Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Απρ-2019 13:47

  Γ. Δραγασάκης: "Μην κοιτάτε μόνο τη φορολογία χάνετε άλλα πεδία"

  Γ. Δραγασάκης: "Μην κοιτάτε μόνο τη φορολογία χάνετε άλλα πεδία"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συστάσεις στους φορείς της αγοράς να μην κοιτούν μόνο τη φορολογία γιατί "χάνουν άλλα πεδία" έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στο πλαίσιο ακρόασης φορέων του σχεδίου νόμου για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

  "Οι φορείς της αγοράς  με το να κοιτάζουν τη φορολογία χάνουν άλλα πεδία" τόνισε ο κ. Δραγασάκης. "Κίνητρα υπάρχουν.  Και για την προσέλκυση επενδύσεων. Μάλιστα πρόσφατα μιλώντας για αυτά σε ξένους  επενδυτές, ενώ τους τόνιζα τα μέτρα, τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε και τα κίνητρα, αυτοί μου τόνιζαν τα κίνητρα για την ζωή στην χώρα μας. Πως είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία, πως σεβόμαστε την διαφορετικότητα, κι αυτό είναι σημαντικό για να ζήσει κανείς εδώ".

  Στο πλαίσιο των κινήτρων για επενδύσεις, ο υπουργός ανέφερε πως θα εξεταστεί η αύξηση των κινήτρων για ενδοομιλικές συναλλαγές όπου είναι δυνατόν, "όπως για παράδειγμα η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα".

  Σε ότι αφορά το θέμα των πλαστών τιμολογίων που έθεσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Οδ. Κωσταντινόπουλος, ο κ. Δραγασάκης είπε πως "βρίσκουμε στα ντουλάπια των υπουργείων μας διάφορες περίπλοκες καταστάσεις. Μεταξύ αυτών και κάποιες επενδύσεις για τις οποίες με βάση την τότε νομοθεσία υπήρξαν παραβάσεις αλλά μετά άλλαξε ο νόμος και είναι εντάξει. Τί να κάνεις τώρα;  Να το νομιμοποιήσεις  σα να μη συμβαίνει τίποτα; Η να του γκρεμίσεις το ξενοδοχείο; Παρακαλώ τα κόμματα δείτε τις περιπτώσεις να σας πει ο Γενικός Γραμματέας κάποια παραδείγματα. Εγώ μόνο με συναίνεση θα προχωρήσω. Λυπάμαι αν πληγεί κάποιος αλλά σ’ αυτά τα θέματα να πάρουμε όλοι την ευθύνη μας".

  Σε ό,τι αφορά την έντονη κριτική για την Αναπτυξιακή Τράπεζα που δέχτηκε από την αντιπολίτευση αλλά και φορείς όπως ο ΣΕΒ, ο Γ. Δραγασάκης ζήτησε από όλους "να μελετήσουν λίγο τις διεθνείς εξελίξεις για τις αναπτυξιακές τράπεζες. Για τα επόμενα χρόνια, το 30% των εγγυήσεων θα δίνονται μέσω εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών".

  Και απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ είπε: "δείτε το, αυτή η ρητορική ότι ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει κρατικές τράπεζες είναι λανθασμένη,  προσβλητική και  δείχνει έλλειψη αυτογνωσίας. Οσοι δημιούργησαν τις ΕΤΒΑ να απολογηθούν. Εμείς κάνουμε ένα Ίδρυμα διαφανές και αποτελεσματικό που μπορεί να κάνει όσα πρέπει να γίνουν".

  "Τράπεζα ημετέρων"

  Από την πλευρά της ΝΔ ο Κ. Κατσαφάδος είπε πως η κυβέρνηση "αφού αδρανοποίησε όλα τα ενεργά αναπτυξιακά εργαλεία τα οποία είχαμε, το ΕΣΠΑ, τα ΣΔΙΤ, τον αναπτυξιακό νόμο, ακόμα και το ΕΤΕΑΝ, τα επαναφέρετε τώρα μεταλλαγμένα, δηλαδή, κατόπιν εορτής και μάλιστα μέσα σε μια προεκλογική περίοδο. Αυτό που παρουσιάζετε τώρα ως τομή για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι η  μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ. Δεν είναι τράπεζα. Θα γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης ημετέρων".

  Στην κριτική αυτή ο κ. Δραγασάκης απάντησε "έτσι νομίζετε. Θα τα πούμε". 

  Και funds στην Αναπτυξιακή

  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε και προσωπικό τόνο στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας  λέγοντας "αν υπάρχει ένα άνθρωπος που έχει μεγάλη αγωνία να πάει καλά είναι ο ομιλών. Χειρίζομαι το θέμα και θα έχω την ευθύνη. Αυτή την ιδέα την κουβαλάμε από το 1989. Τότε άνοιξε η συζήτηση. Δεν έγινε τότε, ούτε μετά, είναι ένα έλλειμμα που είχαμε ως χώρα. Όταν βγήκαμε κυβέρνηση  τον Απρίλιο 2015  σας αποκαλύπτω πως ένα από τα επιχειρήματα των Θεσμών ήταν ‘πως εγγυάστε πως δεν θα κάνετε μια νέα ΕΤΒΑ’; Η οποία είχε κακοδιαχείριση. Όσο καλό νόμο κι αν κάνουμε η λειτουργία της εξαρτάται από τα πρόσωπα και γι’αυτό  έχει σημασία πως θα στελεχωθεί.  ΘΑ βάλουμε από την αγορά ή αλλού; Γιατί να μην το κάνουμε με ειδικά funds, δηλαδή μαζί με την αγορά, να μπουν και να πάρουν το  ρίσκο για την χρηματοδότηση; Θέλουμε να προχωρήσουμε με τη μέγιστη συναίνεση. θα προχωρήσουμε φυσικά με συμβούλους σε αυτά τα θέματα".

  Μαρία Νταλιάνη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων