Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Απρ-2019 11:41

  Νέα ρύθμιση στα Ταμεία: Επιστροφή στα παλιά χρέη για όποιον δεν τηρήσει τους όρους της

  Νέα ρύθμιση στα Ταμεία: Επιστροφή στα παλιά χρέη για όποιον δεν τηρήσει τους όρους της
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Με τα παλιά του υψηλά ασφαλιστικά χρέη θα "φορτώνεται" πάλι όποιος οφειλέτης αθετήσει τους όρους της σχεδιαζόμενης ρύθμισης των 120 δόσεων για τα Ταμεία.

  Ο λόγος για τη ρύθμιση η οποία αναμένεται –σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας– να έλθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες και θα δίνει τη δυνατότητα επανυπολογισμού των ληξιπροθέσμων  ασφαλιστικών εισφορών προ του 2017 και εξόφλησης τους σε έως 120 δόσεις. 

  Ο εθελοντικός αυτός επανυπολογισμός θα γίνεται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και θα οδηγήσει, κατά μέσο όρο, σε μείωση των  παλιών οφειλών κατά  60% -65%. 

  Το νέο μειωμένο χρέος θα μπορεί να εξοφληθεί από όσους επιλέξουν τον επανυπολογισμό σε έως 120 δόσεις, με την ελάχιστη δόση να ανέρχεται στα 50 ευρώ /μήνα. 

  Ωστόσο, όποιος οφειλέτης δεν τηρήσει τους όρους της ρύθμισης όχι μόνο θα χάνει τη δυνατότητα συνέχισης της αποπληρωμής των μειωμένων οφειλών του σε έως 120 δόσεις, αλλά και το χρέος του θα επανέρχεται στο προ του επανυπολογισμού επίπεδο, αφού πρώτα αφαιρεθούν τα ποσά τα οποία κατέβαλλε μέχρι τη στιγμή που αυτός "έσπασε" τη ρύθμιση, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Capital.gr κύκλοι του Υπ. Εργασίας.

  Σαν πιθανότεροι όροι τήρησης της ρύθμισης, σύμφωνα με άλλες πηγές, θα είναι φυσικά η καταβολή των τρεχουσών εισφορών κάθε μήνα, αλλά και των δόσεων (με "περιθώριο" καθυστέρησης πληρωμής το πολύ 2 δόσεων).

  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο,  όποιος οφειλέτης  είτε δεν καταβάλλει –αν μη τι άλλο– τις ελάχιστες μηνιαίες εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης και υγείας (και τις ελάχιστες μηνιαίες εισφορές υπέρ του επικουρικού και εφάπαξ, στην περίπτωση των αυταπασχολουμένων μηχανικών, δικηγόρων, μηχανικών), είτε δεν καταβάλλει για πάνω δύο συνεχόμενους μήνες τις δόσεις της ρύθμισης, θα χάνει τα οφέλη της.

  Δηλαδή, θα χάνει τη δυνατότητα σταδιακής εξόφλησης των χρεών του και, το χειρότερο, θα αίρεται ο επανυπολογισμός τους που οδήγησε στη δραστική μείωση τους.

  Ωστόσο, δεν θα "χάνονται" τα ποσά τα οποία κατέβαλλε μέχρι την ώρα της απώλειας της ρύθμισης.

  Αυτά θα έχουν, προφανώς, "πιστωθεί" στον λογαριασμό του οφειλέτη και θα αφαιρούνται από το χρέος του, το οποίο θα επιστρέφει στο παλιό του επίπεδο.

  Για παράδειγμα, έστω ελεύθερος επαγγελματίας με οφειλές 30.000 ευρώ προς τον τέως ΟΑΕΕ για μία χρονική περίοδο στο διάστημα 2002-2016, ενώ δεν έχει καμία οφειλή την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2017 –Απριλίου 2019. 

  Μετά τον επανυπολογισμό των οφειλών του, αυτές φτάνουν στο επίπεδο των 10.000 ευρώ, ποσό που θα εξοφληθεί  σε 120 δόσεις των 83,3 ευρώ. Ωστόσο, αν ο εν λόγω οφειλέτης –αν υποθέσουμε πως θα ενταχθεί στη ρύθμιση τον ερχόμενο Μάιο– αθετήσει τους όρους των 120 δόσεων τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αφού έχει πληρώσει 7 δόσεις, δηλαδή το ποσό των 583,3 ευρώ. Σ΄αυτήν την περίπτωση το ποσό των 583,3 ευρώ θα αφαιρεθεί από το αρχικό χρέος του ύψους 30.000 ευρώ και το νέο χρέος του θα ανέρχεται σε 29.416 ευρώ.   


  Παράδειγμα
  Ας υποθέσουμε πως ελεύθερος επαγγελματίας έχει οφειλές 30.000 ευρώ προς τον τέως ΟΑΕΕ για μία χρονική περίοδο στο διάστημα 2002-2016 και πως δεν έχει καμία οφειλή την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2017 – Απριλίου 2019. 

  Μετά τον επανυπολογισμό των οφειλών του στην περίοδο 2002-2016, αυτές φτάνουν στο επίπεδο των 10.000 ευρώ. Το ποσό αυτό  θα μπορεί  εξοφληθεί  σε 120 μηνιαίες δόσεις των 83,3 ευρώ. 

  Έστω ότι ο εν λόγω οφειλέτης ενταχθεί τον Μάιο στη ρύθμιση, αλλά  αθετήσει τους όρους των 120 δόσεων τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αφού έχει πληρώσει 7 δόσεις, δηλαδή το ποσό των 583,3 ευρώ (83,3 ευρώ Χ7). 

  Σε αυτήν την περίπτωση το ποσό των 583,3 ευρώ θα αφαιρεθεί από το αρχικό χρέος του ύψους 30.000 ευρώ και το νέο χρέος του θα ανέρχεται σε 29.416 ευρώ.   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων