Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Απρ-2019 19:51

  Πυρά από ΝΔ - ΔΗΣΥ για το κούρεμα οφειλών του Δημοσίου σε πολίτες - Κ. Παπανάτσιου: Θα πρέπει να το εξετάσουμε

  Πυρά από ΝΔ - ΔΗΣΥ για το κούρεμα οφειλών του Δημοσίου σε πολίτες - Κ. Παπανάτσιου: Θα πρέπει να το εξετάσουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με την αμήχανη φράση "νομίζω ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε" η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επιχείρησε να απαντήσει στην σφοδρή κριτική που δέχτηκε από τη ΝΔ και την ΔΗΣΥ για την ρύθμιση με την οποία "κουρεύεται" κατά 50% το επιτόκιο των οφειλών του Δημοσίου σε πολίτες.

  Το θέμα έθεσαν ο Απόστολος Βεσυρόπουλος εκ μέρους της ΝΔ και ο Γιάννης Κουτσούκος εκ μέρους της ΔΗΣΥ κατά τη διάρκεια της κατ’ άρθρον συζήτησης του νομοσχεδίου για την Ασιατική Τράπεζα, το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

  "Με το άρθρο 45 υπάρχει ζήτημα, αφού μειώνεται το επιτόκιο οφειλών του δημοσίου από το 6% που είναι σήμερα στο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματόδοτησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ισχύει κατά την ημερομηνία άσκησης του ενδίκου βοηθήματος, πλέον, 3 ποσοστιαίων μονάδων ετησίως", είπε ο κ. Βεσυρόπουλος. "Δηλαδή, έχουμε μια μείωση του επιτοκίου για τις οφειλές του δημοσίου οφειλές που μπορεί να είναι και σε ιδιώτες. Όταν όμως ο ιδιώτης οφείλει στο δημόσιο, είναι πλέον υποχρεωμένος να πληρώσει υπερδιπλάσιο επιτόκιο και αυτό συνιστά στρέβλωση. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το επιτόκιο πρέπει να είναι το ίδιο για τις οφειλές δημοσίου και ιδιωτών", πρόσθεσε.

  Το ίδιο καταιγιστικός ήταν και ο Γ. Κουτσούκος της ΔΗΣΥ. "Ωραία, μειώνουμε το επιτόκιο διότι έπεσαν τα επιτόκια. Καλά κάνουμε, μειώνεται το κόστος του δημόσιου". Για τον έρμο τον πολίτη που χρωστάει στο δημόσιο, με τι επιτόκιο λογίζεται η υποχρέωση του; Με τριπλάσιο επιτόκιο! Είναι κοντά στο 8,76%. Άρα, όταν ο Υπουργός Οικονομικών θέλει να μαζέψει μια δαπάνη, πρέπει να σκέπτεται και τον πολίτη από την άλλη μεριά".

  Στη σκληρή κριτική, η κ. Παπανάτσιου, η οποία - πρέπει να σημειωθεί - βρέθηκε απολύτως μόνη της σήμερα να απαντά στα σοβαρά θέματα που θέτει ένα χαοτικό νομοσχέδιο, προσπάθησε να κλείσει το θέμα αμήχανα. "Ένα ζήτημα που μπήκε, για την τοκοφορία των πολιτών, το ακούω, θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. Νομίζω, ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε. Για άλλα θέματα, δεν έχουν μπει ζητήματα, αν έχω ξεχάσει κάτι, θα τα πούμε και αύριο, θα μελετήσουμε και τις παρατηρήσεις που κάνατε και θα τα πούμε στη δεύτερη ανάγνωση".

  Μ. Ντ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ