Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Απρ-2019 11:21

  Προθεσμία πέντε ημερών για την πληρωμή των εισφορών επικουρικού–εφάπαξ, ύψους 180 ευρώ

  Προθεσμία πέντε ημερών για την πληρωμή των εισφορών επικουρικού–εφάπαξ, ύψους 180 ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Αντίστροφη μέτρηση πέντε μόλις ημερών ξεκινά από σήμερα για την εξόφληση τριών νέων ειδοποιητηρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία αφορούν 250.000 αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους.

  Στα ειδοποιητήρια αυτά, η προθεσμία εξόφληση των οποίων εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή 12 Απριλίου,  περιλαμβάνονται οι νέες τρέχουσες ελάχιστες εισφορές επικουρικού και εφάπαξ για τον Ιανουάριο –Φεβρουάριο 2019, η πρώτη δόση (επί συνόλου 36) για την εξόφληση των αναδρομικών εισφορών επικουρικού –εφάπαξ του 2017, αλλά και η πρώτη δόση για την εξόφληση των αναδρομικών εισφορών επικουρικού –εφάπαξ του 2018.

  Το συνολικό ποσό το οποίο πρέπει να καταβάλλουν έως τις 12/4 ανέρχεται σχεδόν σε 180 ευρώ.

  Το ποσό αυτό, από τον επόμενο μήνα, θα πέσει στα 115 ευρώ, καθώς θα πρέπει να καταβληθούν οι ελάχιστες εισφορές μόνο ενός μήνα και συγκεκριμένα του Μαρτίου του 2019 και όχι δύο μηνών -όπως συμβαίνει κατά τον τρέχοντα μήνα λόγω της ταυτόχρονης καταβολής των κρατήσεων  του διμήνου Ιανουαρίου (64 ευρώ) και Φεβρουαρίου 2019 (71 ευρώ).

  Η διαφορά μεταξύ των εισφορών του Ιανουαρίου και εκείνων του Φεβρουαρίου αλλά κι όλων των επόμενων μηνών του 2019 οφείλεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% από τις 1/2/2019, επί του οποίου υπολογίζονται όλες οι κατώτατες (ή ελάχιστες) εισφορές, μαζί και  εκείνες υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και του κλάδου του εφάπαξ.

  Το ποσό των 115 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν οι υπόχρεοι αυτοασφαλισμένοι από τον επόμενο και κάθε μήνα έως τις αρχές του 2019 και θα περιλαμβάνει τις τρέχουσες μηνιαίες ελάχιστες εισφορές επικουρικού –εφάπαξ (71 ευρώ), και τις δύο δόσεις για τις αναδρομικές εισφορές του 2017 (21 ευρώ) και του 2018 (21 ευρώ).

  Το ποσό αυτό πρέπει να καταβάλλεται κάθε μήνα παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης, υγείας και ανεργίας, οι οποίες κατ’ ελάχιστον ανέρχονται σε 184 ευρώ/μήνα.

  Έτσι το συνολικό ποσό το οποίο πρέπει να καταβάλλουν οι εν λόγω αυτοαπασχολούμενοι θα φτάσει στα σχεδόν 300 ευρώ/μήνα.

  Δεδομένου ότι ως ελάχιστον εισόδημα επί του οποίου επιβάλλονται εισφορές σε μηνιαία βάση ανέρχεται πλέον στα 650 ευρώ, το συνολικό "πακέτο" των εισφορών τις οποίες πρέπει να πληρώνουν από φέτος οι αυτοαπαχολούμενοι μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι φτάνει στο 46%.

  Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες του Capital.gr, οι αναδρομικές εισφορές επικουρικού –εφάπαξ για το 2017 -2018, δεν θα ενταχθούν στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα ταμεία. Και αυτό γιατί και οι εν λόγω εισφορές αφορούν σε παρελθόντα έτη –δεδομένου ότι ισχύουν από την 1η/1/2017 – δεν θεωρούνται ως "οφειλόμενες", καθώς μόλις από τον τρέχοντα μήνα ξεκινά η καταβολή του σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

  Εξάλλου, το Υπ. Εργασίας δεν έκανε δεκτή την πρόταση φορέων των επαγγελματιών, σύμφωνα με την  οποία οι αναδρομικές εισφορές επικουρικού –εφάπαξ πρέπει να καταβληθούν σε 72 (και όχι σε 36) δόσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ