Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Απρ-2019 08:26

  Τα πρώτα "σημάδια" για την πορεία της φετινής σεζόν στον Τουρισμό

  Τα πρώτα "σημάδια" για την πορεία της φετινής σεζόν στον Τουρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Λίγο πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, που για την πλειονότητα των δημοφιλών προορισμών ξεκινά στα μέσα Απριλίου, τα πρώτα στοιχεία για αφίξεις, έσοδα και ζήτηση ξενοδοχειακών υπηρεσιών δίνουν μια πρώιμη γεύση για την πορεία της χρονιάς.

  Όπως αποτυπώνεται στο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για το μήνα Μάρτιο, σε επίπεδο εισπράξεων και ροής τουριστών από το εξωτερικό, τα σημάδια είναι θετικά.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι αφίξεις που κατεγράφησαν το Φεβρουάριο ήταν αυξημένες κατά 17,8% (+54 χιλ.) σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2018. Συνολικά καταγράφηκαν 358 χιλ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 304 χιλ. τον Φεβρουάριο του 2018. Η αύξηση αυτή οφείλεται στα αεροδρόμια της Αθήνας (+17,0%/+37 χιλ.) και της Θεσσαλονίκης (+45,0%/+31 χιλ.). 

  Τα περιφερειακά αεροδρόμια παρουσίασαν αύξηση 19,6% καταγράφοντας 107 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έναντι 89 χιλ. αφίξεων τον Φεβρουάριο του 2018. Η αύξηση αυτή οφείλεται, όπως σημειώνεται στο στατιστικό δελτίο, στην αύξηση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης (+31 χιλ.) και στο αεροδρόμιο των Χανίων όπου καταγράφηκαν +1 χιλ. αφίξεις το Φεβρουάριο.

  Τέλος, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουάριου, καταγράφηκαν 734 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 13,9%/+90 χιλ. επιβάτες. Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καταγράφηκαν 523 χιλ. αφίξεις (12,5%/+58 χιλ.) και στα περιφερειακά αεροδρόμια 211 χιλ. αφίξεις (17,4%/+31 χιλ.).

  Αύξηση παρουσίασε η πλειονότητα των επιμέρους προορισμών. Οι Κυκλάδες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστιαία διαφορά 23,1%/+4 χιλ. Ειδικότερα τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη σημειώθηκαν επιπλέον 1 χιλ. και 4 χιλ. αφίξεις καταγράφοντας αύξηση 24,7% και 24,2% αντίστοιχα.

  Όσον αφορά την ζήτηση από τις βασικές αγορές του εξωτερικού, το Φεβρουάριο το 39% των κρατήσεων αφορούσε σε ταξίδια μεσοβδόμαδα, το 47% σε ταξίδια Σαββατοκύριακου και το 14% σε ταξίδια διακοπών. Τον αντίστοιχο μήνα του 2018, τα ταξίδια μεσοβδόμαδα ήταν 39%, τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου 46% και τα ταξίδια διακοπών ήταν 15%. Αξιοσημείωτη είναι η διαχρονική σταθερότητα των ταξιδιών μεσοβδόμαδα ενώ τα μερίδια των ταξιδιών διακοπών και Σαββατοκύριακου αυξομειώνονται ανάλογα τη χρονική περίοδο.

  Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της trivago που επικαλείται το στατιστικό δελτίο, τον Ιανουάριο η κύρια αγορά για την Ελλάδα ήταν η γερμανική και ακολούθησαν η βρετανική και η ιταλική. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η γαλλική αγορά και στην πέμπτη θέση εμφανίζεται η αγορά των ΗΠΑ. Οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού.

  Στα έσοδα υπάρχει εικόνα προς το παρόν για τον πρώτο μήνα του έτους. Τον Ιανουάριο,  οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 53,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 στα 232 εκατ. Ο εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν 26,7% και διαμορφώθηκαν στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 112,1% και διαμορφώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ. Αύξηση κατά +65,3% παρουσίασαν και οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έφτασαν τα 16 εκατ. ευρώ.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων