Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Απρ-2019 14:08

  Κομισιόν: Έως τέλος 2019 οι διορισμοί των 69 νέων Γραμματέων στο Δημόσιο

  Κομισιόν: Έως τέλος 2019 οι διορισμοί των 69 νέων Γραμματέων στο Δημόσιο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Στο πιο ακανθώδες πρόβλημα των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς έχει αναδειχθεί ο διορισμός 69 Διοικητικών Γραμματέων στο Δημόσιο με μη πολιτικά κριτήρια. Και αυτό γιατί έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με κάθε άλλο πεδίο των μνημονιακών αλλά και μεταμνημονιακών αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση (π.χ. αξιολόγηση, κινητικότητα κλπ.).

  Μάλιστα, στην έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία, η οποια συνοδεύει την επικείμενη εκταμίευση της "δόσης" των 970 εκατ. ευρώ, αναφέρεται ένα νέο ορόσημο για την τοποθέτηση των νέων Γραμματέων: Το τέλος του 2019, το οποίο -με βάση όσα αναφέρονται στην έκθεση- παραπέμπει στο διάστημα μετά το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική έκθεση, η κυβέρνηση υπέβαλε επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των προσλήψεων Διοικητικών Γραμματέων έως το τέλος του 2019. Επίσης συμφώνησαν με την Κομισιόν τις λεπτομέρειες της ανεξάρτητης αξιολόγησης των κύκλων διορισμών Διοικητικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών προς ολοκλήρωση έως τον Ιούνιο του 2019, με μέτρα παρακολούθησης που θα εγκριθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2019.

  Έως σήμερα, πάντως, δεν έχει τοποθετηθεί κανένας νέος Γραμματέας, τονίζεται στην κοινοτική έκθεση. Ωστόσο, έχουν ολοκληρωθεί οι διορισμοί 90 νέων Γενικών Διευθυντών.

  Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τα εξής:

  -για έναν ειδικό χάρτη πορείας σχετικά με τον εξορθολογισμό των επαγγελματικών προσόντων ("κλάδος")

  -να επικαιροποιήσουν τη βάση δεδομένων απογραφής ("απογραφή") για να υποβάλουν επίσης εκθέσεις για τις ροές μόνιμου προσωπικού νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και να εισαγάγουν μια κατηγορία έκτακτου προσωπικού νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου αμειβόμενου από το ΕΣΠΑ/άλλες πηγές

  -να δρομολογήσουν τις πρώτες προσκλήσεις υποβολής υποψηφιοτήτων για τους προϊσταμένους τμημάτων έως τα τέλη Μαρτίου 2019. Στο πλαίσιο συμπληρωματικού μέτρου, οι αρχές ολοκλήρωσαν τις ακόλουθες δράσεις: όσον αφορά την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, εκδόθηκε η απόφαση έγκρισης του διαγωνισμού για την "ψηφιακή πύλη" (5 Μαρτίου 2019).

  Εξάλλου, από την Κομισιόν, σημειώνεται πως οι νομικές διατάξεις για την "Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης" έχουν εκδοθεί για δημόσια διαβούλευση και έχουν υποβληθεί στη Βουλή (26 Μαρτίου 2019). Επιπλέον, σε σχέση με τη σημαντική μεταρρύθμιση των ανθρώπινων πόρων της υπηρεσίας δημοσίων εσόδων, οι αρχές ενέκριναν στις 6 Μαρτίου 2019 μια τροπολογία που επιτρέπει την υλοποίηση του πρώτου σταδίου σύνδεσης της βαθμολογικής εξέλιξης με περιγραφές θέσεων εργασίας για την ΑΑΔΕ.

  Από την Κομισιόν σημειώνεται πως συζητήσεις είναι σε εξέλιξη με τις αρχές σχετικά με τις μισθολογικές διατάξεις που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι θεσμοί -τονίζεται στην Έκθεση- έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η προτεινόμενη τροποποίηση για την επέκταση της επονομαζόμενης "προσωπικής διαφοράς" θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την υπονόμευση των γενικών αρχών της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων